hoppning Hermes Ryan Simon Delestre

Alice Borglund vann även finalen på Friends

På fredagen var det dags för den stora höstfinalen i Arena Youth Tour under Swedish International Horse Show. Det var spännande ända till sista hindret i omhoppningen innan det stod klart att Alice Borglund tog hem segern före Filippa Enmark.

Arena Youth Tour är en ny ungdomstour i hoppning, som arrangeras i samarbete mellan Sweden International Horse Show och Gothenburg Horse Show, där juniorer och young riders får möjlighet att rida på de två stora arenorna – Friends Arena och Scandinavium.

Under hösten har ungdomarna ridit tre kval där de 16 bästa (8 juniorer, 8 young riders) har kvalat in till Sweden International Horse Show.

Från torsdagens kval på SIHS gick de fyra bästa juniorerna och de fyra bästa unga ryttarna vidare till fredagens final.

Finalen avgjordes i en klass där juniorerna red över 1,40-hinder och de unga ryttarna hoppade 1,45. Endast två ekipage tog sig till omhoppning och först ut var Alice Borglund och Nino (SWB). Två bommar föll och ekipaget slutade på åtta fel.

– Jag hade inte riktigt någon plan till omhoppningen mer än att följa mitt system. Jag var först ut och var tvungen att gå all in.

– Det är extra kul att det är en egenuppfödd häst som jag tagit upp själv. Det ska bli fantastiskt kul att fortsätta utvecklas, säger ryttaren som till vardags tränar för Lennart Lindelöw.

Sist ut var Filippa Enmark, som tidigare i veckan utsågs till årets komet under Ryttargalan. Tillsammans med King Kong van’t Valissenhof blev det dessvärre tre nedslag och ekipaget slutade på tolv fel.

– Min plan var att rida som jag gjorde i grundomgången men planen gick inte riktigt i lås den här gången. Jag är ändå väldigt nöjd med min andraplats, säger Filippa Enmark.

Trea blev Ebba Danielsson och T-Gavoli Z som fick fyra fel i grundomgången.

– Det var inte min tanke att rida snabbt i grundomgången men min häst är väldigt snabb naturligt, summerar hon efter ritten.

Fjärdeplatsen gick till Emil Jönsson och Be Special som också slutade på fyra fel i första omgången. De fyra placerade ekipagen är redan nu kvalificerade till den stora Vårfinalen som går under Gothenburg Horse Show nästa år.

– Det är otroligt skönt att redan vara kvalad dit, konstaterar Ebba Danielsson.

RESULTAT

1) Alice Borglund/Nino (SWB) – 0+8 fel, 41,32 sek
2) Filippa Enmark/ King Kong van’t Valissenhof – 0+12 fel, 43,12 sek
3) Ebba Danielsson/T-Gavoli Z – 4 fel, 67,73 sek
4) Emil Jönsson/Be Special – 4 fel, 67,85 sek
Fullständiga resultatlistor

De fyra bästa juniorerna och de fyra bästa unga ryttarna från SIHS kvalar direkt till Vårfinalen under Gothenburg Horse Show.

Därefter finns det ytterligare möjlighet att kvala in till GHS genom Andra Chansen och Sista Chansen där 4 juniorplatser och 4 young rider-platser till ska delas ut. Totalt får 16 ryttare starta Vårfinalen under Gothenburg Horse Show.

Efter Gothenburg Horse Show utses en totalvinnare, om denna ryttare lyckats vinna både Höstfinal och Vårfinal kommer en extra bonus att betalas ut.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.