Sissela Smith

”All bedömning jag red som yngre har gjort mig till den ryttaren jag är idag”

När inverkansbedömningen infördes var det ifrågasatt och möttes till och med med hatmejl. Sissela Smith var en av de första som red den nya bedömningen och vann. Men även hon blev illa bemött med elaka kommentarer.

Igår skrev Maria Gretzer ett inlägg hos Ridsport om hur hon och andra med henne fick slåss för att införa inverkansbedömningen för många år sedan.

” Vi fick mer skit än jag vill tänka på. Det var hatmejl och brev om att det var fel att tvinga barnen att rida snyggt. ”

En av de första som red de nya klasserna var Sissela Smith, som har blandade känslor från upplevelsen.

Sissela skriver själv:

”Mitt sista år på ponny infördes nya systemet på SM med inverkan, eller stil som det blev kallat. Jag vann med full pott poäng med ponnyn Coral Springs, första starten efter EM.

Men allt jag kommer ihåg är hur vuxna människor och föräldrar påstod att jag vann enbart för att jag hade en fin kavaj…

Ett moment som gjorde mig otroligt stolt att två domare med så mycket kompetens, berömde min ridning så pass väl, avslutade med att jag gick till lastbilen och grät över alla elaka kommentarer. Jag var 16 år.

Jag tycker det är helt rätt system att utbilda de yngre ryttarna. Jag tror all bedömning jag red som yngre har präglat mig lite till den ryttaren jag är idag. Minns att jag studerade filmen med domarnas kommentarer för att träna och bli bättre. Ofta är ju en av domarna svårklassryttare och vet vad de snackar om.

Som avslutning vill jag poängtera till er föräldrar, även om ni blir besvikna – tänk på vad ni säger omkring barn. Den händelsen tog hårt på mig, men efter ett peptalk från min tuffa mor i lastbilen då, så tog jag tjuren vid hornen och ville visa att de hade fel.
Avslutade året med att bli utnämnd till Sveriges bästa ponnyekipage, det blev min revansch.”

Alexander Zetterman var med som domare den gången och han säger:

Minns det väl, jag dömde, och redan då red du så bra att man fick gåshud! Det var några som red i rosa och ljusblå stövlar och jag fick press på mig att ge avdrag för det. Men även om jag inte är ett fan av färgglada stövlar bedömde jag ryttarna endast för hur de red och inte vad de hade för klädstil. När man är ung vill man testa mycket och det ska man inte bestraffa.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.