Henrik von Eckermann - King Edward

Kungar igen – Henrik von Eckermann och King Edward vinner Super Grand Prix och supermiljonerna

I Global Champions Super Grand Prix, den stora finalen i Prag, segrade Henrik von Eckermann och King Edward efter en fantastisk uppvisning i två stora 1.65-rundor.

Henrik von Eckermann och King Edward tog hem superfinalen och supermiljonerna – nästan 3,4 miljoner i prispengar –  i Global Champions Tour Super Grand Prix i Prag. Detta var finalen av Global Champions Tour som ridits i 15 omgångar på olika platser i världen under året. I finalen red de 12 ryttare som vunnit någon av omgångarna samt de två som tagit andra plats efter någon av dubbelsegrarna.

I segerintervjun direkt efteråt möter vi en mycket lycklig Henrik von Eckermann.
– Det är en annan nivå, hans egen nivå, säger Henrik om King Edward.
– Du kan rida med förtroende och bara lita på hans kvalitet. Vilken dag!
– Det här året är inte slut än, men det har varit ett år som jag aldrig kommer att glömma.

Henrik von Eckermann - King Edward
Henrik von Eckermann – King Edward. Foto LGCT

– Jag vill tacka min häst och mina hästägare och Janika (Henriks fästmö) och hela teamet runt omkring.
Henrik satsade allt på att vinna den sista omgången av Global Champions Tour Grand Prix för att säkra en biljett till finalen.
– Jag visste att jag kunde vinna det här. Det här är min klass. Jag vet att det är en tuff hoppning. Jag är glad att såg Sergio och att han var snabb och då var det bara att satsa och ta risker och min häst hoppade för sitt liv.

Henrik von Eckermann - King Edward
Henrik von Eckermann – King Edward. Foto LGCT

En fin gest vid prisutdelningen som vi sedan får se är att alla hästskötarna och de tre pallplatshästarna får speciella priser, självklart då framförallt King Edward och Henriks hästskötare Tiia Karhu.

Malin Baryard Johnsson blev utesluten i första rundan med unge El Barone som hoppade för stort in i trekombinationen och kraschade på b-hindret. Sedan ville han inte hoppa in i kombinationen igen på andra försöket. Peder Fredricson fick ett nerslag i första rundan och satsade hårt i den andra rundan men fick en utbrytning, nerslag och tidsfel – det räckte dock till en tolfteplats och närmare 280.000 kronor i prispengar.

Sergio Alvarez Moya från Spanien blev tvåa med Alamo och brittiske Ben Maher med Explosion W blev trea.

Läs vårt referat från finalen:

Nu gäller det, Henrik von Eckermann och King Edward är sist ut och får backa in på banan, då hästen får lite scenskräck. De ska inte ha några problem att slå tiden, nu måste de bara vara felfria. Och det är de! De är felfria och med tiden 60.82 tar de hem klassen.

 

 

Brittiske Ben Maher, OS-guldmedaljör i Tokyo, vann Global Champions Tour Grand Prix i Valkenswaard och Paris. Han rider OS-guldhästen Explosion W. De ser otroligt starka ut men river näst sista hindret.

Dubbelsegraren – vann i Madrid och andra veckan i Rom – Olivier Robert med Vangog du Mas Garnier river stort på tre hinder och är därmet ute ur toppstriden.

Spaniens Sergio Alvarez Moya vann i Berlin. Han rider nu Alamo, som Steve Guerdat vann världscupfinalen med 2019. De blir felfria, men tiden 62.48 bör gå att slå.

Först av de felfria är Darragh Kenny som vann i Monaco. Han rider VDL Cartello, som tappar en sko och river ett hinder, men med tiden 60.72 tar de ledningen.

Nu återstår de fem felfria ekipagen från första rundan.

Bryan Balsiger och AK’s Courage var snabbast av fyrfelarna i första rundan, men river nu tre hinder och står på totalt 16, de hamnar därför efter Peder i resultatlistan.

Peder Fredricson och H&M Christian K satsar allt i denna runda, men det blir en rejäl miss på ett av hindren och en utbrytning,det tillsammans med en rivning ger 8 fel plus tre tidsfel och totalt 15 fel.

Brittiske Scott Brash har vunnit fler Global Champions Tour Grand Prix än någon annan, bland annat i Stockholm i år och gör nu en felfri andra runda, vilket ger totalt fyra fel. Tiden 62.00, snabbare är Daniel Deusser.

Tysklands Daniel Deusser med Killer Queen VDL har med sig ett nerslag från första rundan, men är nu felfri och får tiden 62.69.

Belgiske Niels Bruynseels och hans OS-häst Delux van T&L (Toulon x Landetto) vann första omgången av Longines Global Champions Tour Grand Prix i Doha i vintras. De får nu ett nerslag i den andra rundan, att addera till deras nerslag i första rundan, totalt 8 fel.

25-årige Spencer Smith som vann första veckan i Samorin med Theodore Manciais rider nu samma häst här i finalen i Prag. De får ett nerslag men klarar maxtiden.

Sameh El Dahan från Egypten, tävlande för Storbritannien, med WKD Aimez Moi får ett stort missförstånd och utgår.

John Whitaker och 13-åriga Unick du Francport (Zandor / Helios de la Cour II) hade 9 fel i första rundan men är nu felfria – dock blir det två tidsfel.

Harrie Smolders och 10-åriga Bingo du Parc (Mylord Carthago*HN x Diamant de Semilly ) är först ut i andra rundan, efter att ha haft 12 fel i första rundan. De är felfria på hinder men får ett tidsfel trots en slimmad runda.

Imorgon rider Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson finalen i Global Champions League med mer än 60 miljoner i prispengar.

Resultat > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.