Foto Fredrik Jonsving

Avstängd för spikar i benskydd – fortsatte under falskt namn

Efter att ha ertappats med benskydd försedda med spikar på en tävling dömdes han till ett års avstängning. Han har dock inte respekterat avstängningen utan fortsatt i sporten under falsk identitet.

I februari 2021 ertappades hoppryttaren Esam Zbibi, som kommer från Dubai men rider för Storbritannien, med spik i hästens bakbensdamasker. Internationella ridsportförbundet FEI stängde då av både honom och hans assistent, Hicham Gharib från Syrien.

Den senare lydde dock inte förbudet.

Esam Zbibis avstängning varar till 2026. Hans medbrottsling Hicham Gharib fick dock endast en avstängning i ett år och kunde ha börjat sin verksamhet igen i februari nästa år. Nu blir det dessvärre ingenting av med det. FEI har förlängt hans avstängning med ytterligare ett år efter att han inte har efterlevt avstängningen.

Under falsk identitet har han fortsatt inom sporten och ertappades när han gjorde det i minst en tävling. Nu döms han till böter på 5000 schweizerfrancs och avstängning fram till 31 januari 2024.´

Beslutet från FEI (pdf) > > >

Bakgrund

Vid en CSI3*-turnering i Abu Dhabi helgen den 23:e till 26:e februari noterade en steward att Esam Zbibis häst, HH Sigma, hoppade extremt försiktigt med bakbenen. Överdomaren förberedde sig för att kontrollera hästens bakben, men innan han kunde göra det, hade Hicham Gharib, ekipagets skötare, kastat bort skydden. Fuinktionärerna letade dock och lyckades hitta skydden i ett intilliggande buskage. De var försedda med spikar som hade blod på sig.

Ryttaren dömdes till avstängning i fyra år och böter på 10 000 schweizerfranc, medan skötaren Gharib dömdes till ett års avstängning.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.