Ludger Beerbaum

Barreringsskandalen: Ludger Beerbaum tillbakavisar anklagelserna

Igår visade tyska tv-kanalen en film där hoppryttaren Ludger Beerbaum barrerar en häst. Idag kommer ett officiellt svar från Beerbaum där han nekar till alla anklagelser och säger att han kommer att vidta rättsliga åtgärder mot tv-bolaget:
”Det är oacceptabelt att det förekom hemlig filmning på min privata egendom.”

Så här skriver Ludger Beerbaum i sitt uttalande:

Bidraget från RTL Extra är bevisligen felaktigt, ärekränkande och ärekränkande i många avseenden. Självklart kommer vi att vidta rättsliga åtgärder mot det. Det är oacceptabelt att det förekom hemlig filmning på min privata egendom.

Angående anklagelserna mot mig och mitt team:

Hästarnas välbefinnande är högsta prioritet för mig och mitt team. Endast en häst som behandlas på lämpligt sätt, får ett professionellt omhändertagande och utfodras, tränas och sköts kan prestera i sport. Hästarna är vårt kapital som vi tar hand om dag ut, dag in.

Scenerna som visas i tv-inslaget har inget med barrering att göra. Det handlar om tillåten touchering (den i Tyskland tillåtna formen av ”lättare barrering”/reds anm) som utförts av en erfaren, kunnig hästspecialist. Föremålet som syns i videon uppfyllde tyska ridsportförbundets krav för tillåten beröring: högst tre meter, max två kilo i vikt.

Jag driver mitt stall som ett öppet stall där grupper av besökare är gäster varje dag, kunder hämtar sitt foder till sina hästar och ”praktikanter” är också välkomna. Här kan du rida på öppna ytor och genomföra daglig träning. Inget dolt eller förbjudet görs.

Det faktum att den förment två år långa ”forskningen” bara kunde avslöja fyra scener som visar touchering av en häst visar att denna tillåtna träningsmetod endast används mycket sällan och inte är en del av vårt dagliga arbete.

De åttkantiga stolparna som hittats i ladan av den påstådda praktikanten är trästolpar som uteslutande används för konstruktion och reparation av våra hagar. Isolatorerna för staketbanden som är fästa på stolparna syns tydligt i filmen. Påståendet att dessa används som barrering är felaktigt.

Detsamma gäller spjälorna med ”knopparna” på vinden. Jag kan bara säga att dessa föremål har funnits där i flera år. De kommer från en inköpt samling av hinder och har sorterats ut så att de inte används. De används inte heller när man tränar hästar. Hur en av dessa delar, polerad och ren, tar sig mellan de vanliga hinderstolparna kan jag bara spekulera i. För mig är det uppenbart att en av dessa stolpar placerades där uttryckligen för filminslaget. Vi kommer att göra ytterligare efterforskningar om detta.

Jag vill också tillägga:

Indragningen av mitt OS-guld 2004 var inte baserad på doping, utan på medicin som var förbjuden vid den tiden.
Den del på träningsbanan som kallas ”frigolitplattan” är en helt vanlig infångare som används dagligen. Detta är också ett tecken på att tv-inslaget saknar tillräcklig expertis.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.