Wilma Hellström - Cicci Bjn (Arkivbild). Foto Kim C Lundin

Besvikelse för Sverige i Nations Cup

Sverige blev sist i Nations Cup i brittiska Hickstead. Segern gick till Frankrike.

Det var sista chansen för Sverige att säkra en plats i den högsta serien i Nations Cup när den näst sista omgången innan finalen reds i Hickstead, Storbritannien idag lördag.

Sverige gick ut med startnummer tre och först ut var Stephanie Holmén med Flip’s Little Sparrow. De började bra på den stora 1.60-banan, men tappade mot slutet och fick totalt 8 fel.

Första felfria rundan gjorde brittiska underbarnet Harry Charles, nyss fyllda 23, och svenskägda Casquo Blue (ägare Stall Zet) för hemmalaget. Nästa felfria blev veteranen Ludger Beerbaum, Tyskland och Mila.

Även Angelie von Essen och Happiness DK Z fick två nerslag och nu började det blir mörkt i protokollet för Sverige. Wilma Hellström och Cicci Bjn hade dock bättre flyt och såg länge ut att bli felfria. Dock snuddade de vid ett av de sista hindren och fick fyra fel.

Jonna Ekberg var sist ut av de svenska ryttarna med Calypso de Beaufour som inte alls ville vara med idag. Det blev en rejäl rivning och i vattengraven bröt hästen ut två gånger, så att ekipaget uteslöts. Därmed låg Sverige sist med 20 fel.

Även i den andra rundan föll bommar för de svenska ryttarna, trots att alla de tre första ryttarna nu gjorde fina rundor. Ett nedslag för Steffi, två för Angelie och ett för Wilma. Dock ville inte Jonna Ekbergs häst hoppa vattengraven i andra rundan heller, så de uteslöts på nytt. Sverige slutade på totalt 36 fel och sist i tävlingen.

Harry Charles och Casquo Blue var felfria även i den andra rundan, där även hans äldre kollega John Whitaker tog revansch efter sina åtta fel i första rundan och nollade med Equine America Unick du Franckport. Det gjorde även OS-guldmedaljören Ben Maher som med Faltic HB hade 12 fel i runda ett – nu blev de felfria.

Spänningen steg alltmer i den andra rundan, då både Brasilien Tyskland och Frankrike kom att sluta på 8 fel. Det blev därmed omhoppning om segern med en ryttare från varje lag.

Segern gick slutligen till Frankrike före Tyskland och Brasilien fick nöja sig med tredjeplatsen.

Se sändningen i efterhand i SVT Play > > >
Liveresultat
Arrangörens webbsändning
Start- och resultatlistor till Hickstead
Aktuell ställning i Nations Cup

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.