hoppning, bommar, falsterbo

Borde världsrankingen förändras?

Statistikgurun Tim Worden menar att hoppningen har utvecklats så att det nu behövs nya sätt att räkna fram världsrankingen. Det skulle kunna öka intresset för sporten, anser han.
Borde hoppningen göra som dressyren och ranka ekipage istället för ryttare?

”Det krävs nya metoder för att bedöma prestation”, skriver Tim Worden, kanadensisk idrottsforskare och specialist på biomekanik och teknisk träning av hästar, i en debattartikel hos World of Showjumping.

Hoppsporten har utvecklats och kräver nya metoder för att bedöma prestation. Worden pekar på att ingen som vunnit medalj i de senaste fem internationella mästerskapen har funnits med på världsrankningens topp 5.

I den nuvarande rankingen räknas en ryttares 30 bästa resultat i rankingklasser under 12 månader på obegränsat antal hästar.

Eftersom det bara är de högst rankade ryttarna som får möjlighet att tävla i de högst rankade klasserna där man får mest rankingpoäng blir listan låst. Det är hela tiden samma lilla klick av ryttare som har möjlighet att ta mest poäng. Lägre rankade ryttare blockeras från att vara med och tävla om de högsta rankingpoängen.

Ett sätt att göra rankingen mer relevant vore att ranka ekipage, som man gör i dressyren, föreslår Worden. Han tycker också att antal startande i en klass ska avgöra rankningpoängen.

Läs hela artikeln > > >

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.