Henrik Ankarcrona. Foto: Fredrik Jonsving

Ankarcrona: ”De är största hotet”

Det är bråda dagar för hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona. VM-planeringen är i fulll gång.

Vilka som ingår i VM-laget kommer att presenteras den 30 juli på en presskonferens. Till dess är Henrik Ankarcrona förtegen. Men apparaten VM ska funka oavsett vilka som åker.

– Förberedelserna har varit igång ett helt år, kan man säga. För ryttarna gäller det att hästarna ska matchas och att de ska rida rätt tävlingar vid rätt tillfälle, säger förbundskaptenen.

Det är Svenska Ridsportförbundet som finansierar ryttarnas resa över till Tryon i USA där världsmästerskapet ska avgöras. Gällande foderdelen för hästarna måste det beställas tidigt och skickas över. Varje häst  har sin egen foderstat och fodret måste beställas innan laget ens är uttaget.

– Det finns företag som är specialiserade på det där. Det är samma för alla. Men vi har en lång lista med tänkbara kandidater, säger Henrik Ankarcrona och berättar att det skickas ner foder för att tillgodose behovet oavsett vilken häst som åker.

Även om Ankarcrona har en föraning om vilka som kommer att åka  kan det alltså skickas ner foder till hästar som kanske sedan inte tas ut.

 

Säkert kort? Malin Baryard-Johnsson har haft en stående plats i landslaget och förväntas ingå i VM-laget. Foto: Fredrik Jonsving

För hästarnas del blir det flygresa när laget ska över. Ankarcrona berättar att de flesta hästarna är vana vid flyg och inte påverkas.

– De flygs världen runt hela tiden. Det är klart att det alltid är en liten risk när man transporterar hästar. Men de är vana, säger han.

 

En sak är säker: Oavsett hur det svenska laget ser ut så kommer de få tufft motstånd i staterna.

Vem är värsta konkurrenten tror du?

– Det är jättesvårt. Jag tror USA blir väldigt svåra på hemmaplan. Schweiz är alltid starka. Holland kan man aldrig räkna bort. Frankrike, Belgien … det finns många, säger förbundskapten Ankarcrona, som har fullt upp.

Hinner du själv få någon avslappning trots planeringen?

– Jadå, det går bra. Det är klart att det är mycket – men det är roligt.

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

App för Iphone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.