Bruksprovsvinnaren tillbaka i tävling
Hingsten med det speciella namnet och den häftiga stammen vann sitt bruksprov 2015 och påbörjade som 5-åring tävlingskarriären, sen blev det tyst. Nu är Bengt Nabab på banan igen.
Redan det udda namnet Bengt Nabab förde tankarna till travhästar när han och hans halvbröder Gunnar och Bertil Nabab dök upp på radarn som ättlingar till belgiska stämpelhingsten Nabab de Reve. Första gången det skrevs om de tre besläktade halvsyskonen var de bara året. Deras uppfödare och ägare Bengt Johansson hade betäckt tre ston med Nabab de Reve precis som han senare skulle göra med Kannan och Diamant de Semilly, de bästa av det hetaste. De var döpta efter honom själv och bäst i gruppen var Bengt Nabab (SWB 165 cm f -11 e Nabab de Reve – Stakkato, uppf/äg CF Narken AB).
Som 3-åring rekommenderades Bengt Nabab till bruksprovet, den avelsvärdering som synar vilka hingstar som har en genbas värd att föra vidare, och året efter visades han av Olof Smith. Bengt Nabab var kanske inte den vackraste men otroligt kompetent i sin hoppning och med en härlig inställning. Han blev bruksprovsvinnare, bästa 4-åriga hopphingst, och fick det året 51 ston med 34 registrerade avkommor födda 2016, nästa år visas förhoppningsvis en del på unghästtest.
Bengt Nabab kvalade till Falsterbo som 5-åring, startade men något hände i det andra kvalet och det blev inga fler starter under sommaren. Under 2017 var bengt Nabab borta från tävlingsbanan helt och betäckte ganska sparsamt. För unga hingstar är tävlande nästan ett måste för att vara attraktiva i avel.
Nu har Elin Hällgren gjort några starter med Bengt Nabab och det både håller och går bra även om de inte rider på samma nivå som 7-åringar som varit i kontinuerlig träning. I Henriksdal gjorde de två felfria rundor på hinder i 1,10-klass, höjden kommer aldrig att vara ett problem för Bengt Nabab.
– Jag har haft honom sen i maj och han är en underbar individ som utvecklas varje dag, han var felfri idag igen, så fin, meddelar Elin.

Härstamningar via Horsetelex
Bengt Nabab 46,29 % förädlande blod, 0,44 % inavelskoefficient
Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!
Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone
Förädlingsgrad och inavelskoefficient enligt Horsetelex
Förädlingsgrad kalkylerad av Horsetelex
Den angivna procentsatsen beskriver andelen fullblod, angloarab och arabiskt blod i en häst stamtavla räknat över nio generationsled, eller det antal led som är känt. En klart övervägande majoritet av hästarna i Horsetelex databas innehåller nio generationer eller mer.
För varmblodshästar är ett riktmärke att förädlingsgraden bör ligga mellan 25-50 procent. För dagens hopp- och fälttävlanshästar är högre förädlingsgrad förknippat med snabbhet och uthållighet men de individuella variationerna är givetvis stora.
Inavelskoefficient kalkylerad av Horsetelex
Medelvärdet på inavelskoefficienten för samtliga hästar i Horsetelex databas, beräknad över nio generationer, ligger på ungefär 1,2 procent, standardavvikelsen är 2,1 procent.
F (inavelskoefficient) | Kategori |
---|---|
0,0% | ingen inavel på över nio generationer |
0,0 – 1.2% | relativt låg inavel |
1.2 – 3.3% | relativt hög inavel |
> 3.3% | relativt mycket hög inavel |
Inavel är parning av två individer med släktskap till varandra. Avkomman blir mer inavlad ju närmare släkt föräldrarna är och desto högre blir koefficienten F.
Inavel förekommer bara om samma släktingar återfinns på både fädernet och mödernet när inavelskoefficienten beräknas. Om två obesläktade individer får en avkomma blir koefficienten F=0.
Genom inavel, populärt kallat linjeavel, kan önskvärda och goda egenskaper förstärkas men också risken för sjukdomar eller oönskade egenskaper. Avkommorna kommer att ärva både positiva och negativa egenskaper. Varje häst, alla djur, bär på genetiska defekter även om de inte alltid är kända.
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.