Casanova Hästak och Joel Andersson i mars i år när Casanova slutgodkändes i DWB. Foto: Kim C Lundin

Casanova Hästak kvar i Sverige – betalningen kom aldrig

Det blev inget Falsterbo för årets populäraste hingst på betäckningstoppen, inför meetinget såldes hingsten till USA. Affären var klar men inga pengar kom.

Småländska stuteri Hästak, Anders och Christina Kjellson, köpte för två år sedan hingsten Casanova Hästak (DWB f -13 e Cosmeo u Diana e Diamant de Semilly) vars moder Diana är helsyskon med Diamant de Revel och har flera internationellt tävlande syskon. Casanova köptes på Dansk Varmblods auktion under Hingstekåringen i Herning, gjorde 10- och 35-dagarsprov i DWB och godkändes för avel i SWB som direktkvalificerad.

Under sin 4-årssäsong gick Casanova Hästak Falsterbo med gott resultat och var tvåa i Breeders Trophy, då med Joel Andersson. Sedan april har Linn Hörnvall, ny beridare på Hästak, tävlat hingsten och de var klara för start i Falsterbo när försäljningen blev klar. Samtidigt har hingstens popularitet i avel ökat enormt under året. Ett villkor som Anders och Christina Kjellson ställde på försäljningen var att han skulle kunna verka i avel säsongen ut.

– Vi ville verkligen att han skulle finnas tillgänglig för stoägarna hela vägen ut, det var viktigt för oss. Sedan har Casanova överträffat alla förväntningar med över 225 ston, har haft fantastiskt bra dräktighet och klarat av att tappas i bland två gånger om dagen, berättar Anders Kjellson.
– Visst var vi besvikna när affären gjorts upp besiktningen var klar och utan anmärkningen men köpeskillingen aldrig anlände. Samtidigt hade vi inte tänkt sälja honom innan 6-årssäsongen så vi är inte jätteledsna över att ha honom kvar.

Nu startar Hästak upp tävlandet med Casanova Hästak igen.
– Linn ska rida honom på Breeders nästa vecka. Det är svårt att säga hur det nya formatet spelar ut men jag blir jätteglad om Casanova går till final och ska testridas av Jeroen Dubbeldam. Det är ju helt fantastiskt. Jag tror att det kan bli bra, så har man framgångsrikt gjort i Danmark i Herning i flera år, kan det fungera där kan det väl fungera här med?
– Det enda som är synd är att Elmia kommer så tätt inpå, vi får se hur det blir, vi har anmält men Casanova har inte tävlat på länge, det får inte bli för mycket, säger Anders Kjellson, utan miljoner på banken men med sin guldklimp kvar i stallet.

Betäckningssäsongens populäraste hingstar, det ska vara danskt i år

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.