Chalino Z och Karel Cox. Foto: Privat

Chalino Z föll ihop död på Olympia – teamet i sorg

En enorm tragedi inträffade under de stora världscuptävlingarna i London och Olympia strax innan jul. Hästen Chalino Z, riden av Karel Cox, föll ihop död efter en veterinärbehandling.

En talesperson för Karel Cox berättar för Ridenews att den åttaåriga hästen som placerat sig i flera femstjärniga tävlingar hade fått ett sår som skulle behandlas.

– Han dog kort efter att FEI:s veterinär behandlade honom under fredagkvällen i London. Han hade ett sår på bogen efter eftermiddagens klass. Vi ville bara se till att han inte fick någon infektion eller hade ont, säger talespersonen.

Hästen gick inte att rädda, trots veterinärens försök. Vad som hände är än så länge mycket oklart då man inväntar obduktion av Chalino Z (Chippendale Z-Darco, uppfödare Geert van Thienen, ägare Karel, Horses Byba och Louis Woestenborghs).

– Det var oerhört sorgligt, säger talespersonen.

Det ska inte ha rört sig av någon typ av penicillinchock. Det behandlande ämnet hade nämligen getts till samma häst tidigare, utan överreaktion.

Chalino Z hade stått hos Karel sedan september och gått från klarhet till klarhet.

– Han hade en supermentalitet. Han var otroligt snäll och vi saknar honom varje dag. Han var en fantastisk häst med ett stort hjärta.

Kvar i stallet finns nu bland annat hästarna Evert och Dublin van Overis som teamet bakom Karel Cox uppges tro mycket på för framtiden.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.