Henrik von Eckermann - King Edward. Foto Rolex Grand Slam / Ashley Neuhof

[CHI Geneva] Historisk seger för Henrik von Eckermann

Det blev dubbelt svenskt på pallen i stortävlingen med värdens tio högst rankade ryttare och Henrik von Eckermann kunde checka av en av de sista punkterna på sin ”bucket list”.

På fredagskvällen gjorde världens tio bästa hoppryttare (minus en) upp om titeln 2022 Rolex IJRC (International Jumping Riders Club) Top 10 Final champion och för första gången någonsin fick vi se ett svenskt ekipage ta hem segern.

Endast fyra ekipage var felfria i den första rundan: torsdagens 1.60-vinnare Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien med Like A Diamond van het Schaeck, Henrik von Eckermann med King Edward, McLain Ward, USA med Contagious och Simon Delestre, Frankrike med lilla Cayman Jolly Jumper – som var snabbast. Peder Fredricson drog på sig ett tidsfel med Catch Me Not S, men var ändå med i matchen eftersom alla ekipage rider två rundor i denna klass.

I andra rundan gick Peder och Charlie felfritt och Henrik och King Edward levererade den första dubbelnollan efter att McLain Ward fått ett nerslag. Marlon och hans diamant fick ett nerslag även de och Simon och Jolly gick felfritt men lyckades inte slå Henriks tid.

Därmed vann Henrik von Eckermann och kunde pricka av en av de sista punkterna på sin ”bucket list”. Världsettan har nu vunnit en av de mest prestigefyllda tävlingarna i världen och kan räkna in den bland sina guld från OS och VM. Dessutom blev det dubbelt svenskt på pallen genom Peder Fredricson som blev trea efter Simon Delestre.
– Ja, definitivt, det var ett av mina mål efter VM, när jag gav King Edward en vila och byggde upp honom långsamt igen. Det har varit ett mål för mig i många år. Som jag sa när vi hade Rolex IJRC Top 10-finalen i Stockholm och Daniel Deusser vann in Stockholm – då gick jag banan och pratade med Eleonora (Ottaviani, ordförande för IJRC) och sa att en dag vill jag vinna den här. Så det här är ett väldigt speciellt ögonblick för mig.

För segern fick Henrik von Eckermann, förutom en klocka från huvudsponsorn, runt 1,8 miljoner kronor. Tredjeplatsen gav Peder Fredricson cirka 830 000 kronor.

Alla resultat > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.