Henrik von Eckermann och King Edward vann superfinalen förra året. Foto FEI/Massimo Argenziano

[CHI Geneve] Får vi äntligen se en svensk vinnare? Henrik och Peder på plats.

Nu drar CHI Geneve igång och miljonklasserna Top Ten och Rolex Grand Slam GP hägrar för Peder Fredricson och Henrik von Eckermann. Ingen svensk har ännu vunnit dessa klasser, som tillhör bland det största man kan vinna som hoppryttare.

Text Cecilia Lönnell

Idag startar CHI Geneve, en av inomhussäsongens största tävlingar med två stora uppgörelser som ingen svensk ännu vunnit. Fyra och en halv miljon kronor är förstapriset i Rolex Grand Slam-Grand Prix på söndag, och 1,75 miljoner går till vinnaren av Top Ten-finalen för världens tio högst rankade ryttare på fredag kväll.

Om svenska hopplaget kan sägas ha en bucket list så är en rad titlar och medaljer avprickade, men seger i de två stora klasserna i Geneve saknas ännu. Faktum är att ingen svensk ryttare har vunnit någon av dem – någonsin.

Peder Fredricson har med sig H&M Christian K till Geneve, som han senast vann stora Grand Prixklassen med i på Friends i Stockholm under Sweden International Horse Show (bilden). Foto Roland Thunholm/SIHS

Både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson finns nu i startfältet, Henrik som världsetta och Peder som nia på världsrankingen.

Henrik kom tvåa i Top Ten-finalen förra året med King Edward, och kommer som världsetta nu ha fördelen att få starta sist på fredag kväll. Även om både han, Peder och tidigare Rolf Göran Bengtsson nu är, respektive varit världsetta, så har ingen av dem lyckats vinna Top Ten finalen. Detsamma gäller i Rolex Grand Slam, där Geneve, s’Hertogenbosch, Aachen och Spruce Meadows ingår.

Bara en ryttare har lyckats vinna hela Grand Slamserien, Scott Brash 2015. Grand Slam har ett bonussystem som gör att två raka segrar ger 5,8 miljoner i bonus, tre raka ger 11 miljoner i bonus och fyra raka ger 22 miljoner.

Famous last words

När två svenska hoppryttare nu båda rankas i Top Ten är det intressant att jämföra med de dystra förutsägelser hopplegenden Alwin Schockemöhle gjorde när undertecknad intervjuade honom för tidningen Ridsport för 46 år sedan. Han var då nybliven individuell OS-guldmedaljör, efter seger i Montreal med Warwick Rex.
– Jag anser att det är nästan omöjligt för Sverige, svarade han, angående råd om vad Sverige skulle behöva satsa på för att hävda sig i den internationella konkurrensen.
– Det kommer nog att bli svårt, eftersom man måste ha en stor bredd för att få fram en elit. Jag anser att har Sverige bara tre-fyra internationella ryttare så är det väldigt bra, kommenterade han.
Alwin Schockemöhle (som är storebror till Paul) sade i sin analys också att förutom att Sveriges saknade bredd, så hade man inte heller någon egen hopphästavel.

Alwin Schockemohle – Wei, Jumping Amsterdam, 3 december 1972. Foto Dutch National Archives/Wikimedia

Där hade Schockemöhle i det läget rätt. Ridning var i mitten av 1970-talet bara i början av att bli en svensk folksport, tack vare att det då pågick en kraftig ökning av antalet ridskolor. Tack vare det kom senare den bredd som Alwin efterlyste. Han hade också rätt i att Sverige 1976 inte hade någon egen produktion av internationella hopphästar, till skillnad från konkurrenter som Tyskland, Irland och Frankrike (och idag Belgien och Holland). Även inom aveln kom inom några år en vändning.

Fem månader senare efter Alwins uttalande hölls dessutom den första Göteborg Horse Show, en helt ny källa till inspiration för både svenska ryttare och publik – inklusive Henrik von Eckermann.

Tidigare vinnare i Geneve

Vinnare i Rolex Grand Slam Grand Prix

2013  Steve Guerdat, Schweiz, Nino des Buissonnets
2014  Scott Brash, Storbritannen, Hello Sanctos
2015  Steve Guerdat, Schweiz, Nino des Buissonnets
2016  Pedro Veniss, Brasilien, Quabri de l’Isle
2017  Kent Farrigton, USA, Gazelle
2018  Marcus Ehning, Tyskland, Prêt-à-Tout
2019  Martin Fuchs, Schweiz, Clooney 51
2021  Martin Fuchs, Schweiz, Leone Jei

 

Vinnare i Rolex IJRC Top Ten

2001, Geneve: Ludger Beerbaum – Goldfever
2002, Geneve: Ludger Beerbaum – Gladdys S
2003, Geneve: Rodrigo Pessoa – Baloubet du Rouet
2004, Geneve: Meredith Michaels Beerbaum – Shutterfly
2005, Geneve: Rodrigo Pessoa – Baloubet du Rouet
2006, Geneve: Meredith Michaels Beerbaum – Shutterfly
2007, Geneve: Jessica Kürten – Castle Forbes Libertina
2008, Bryssel: Michel Robert – Kellemoi de Pepita
2009, Paris: Marcus Ehning – Plot Blue
2010, Geneve: Steve Guerdat – Jalisca Solier
2011, Paris: Billy Twomey – Tinka’s Serenade
2012, Geneve: Christian Ahlmann – Taloubet Z
2013, Stockholm: Daniel Deusser – Evita van de Veldbalie
2014, Geneve: Scott Brash – Hello Sanctos
2015, Geneve: Kent Farrington – Voyeur
2016, Geneve: Eric Lamaze – Fine Lady
2017, Geneve: Kevin Staut – Reveur de Hurtebise
2018, Geneve: Steve Guerdat – Alamo
2019, Geneve: Kent Farrington – Austria 2
2021, Geneve: Ben Maher – Explosion W

 

De rider IJRC Top Ten 2022 (ranking inom parentes):

Henrik von Eckermann, Sverige (1)
Martin Fuchs, Schweiz (2)
Julien Epaillard, Frankrike (3)
Harrie Smolders, Nederländerna (4)
Ben Maher, Storbritannien (6)
Simon Delestre, Frankrike (7)
Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien (8)
Peder Fredricson, Sverige (9)
Kevin Staut, Frankrike (10)
Mclain Ward, USA (10)

Alla deltagare i CHI Geneve > > >

 


Under flera år reds världscuptävlingar i Geneve. 2001 vann Malin Baryard Johnsson med Butterfly Flip.


King Edward och Charlie på plats i Geneve

I Geneve har Peder Fredricson med sig sina fräscha veteraner Catch Me Not S – ”Charlie” och H&M Christian K samt sin nya stjärna, blott 8-åriga Raadbjerg’s Bahia.

Henrik von Eckermann kommer dit med kungen, OS- och VM-guldmedaljören King Edward, speeddrottningen Glamour Girl och den ganska gröna 9-åringen Calizi.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.