Christoph Hess clinic i Göteborg: ”Bra hoppning är perfektionen av dressyr”

Hoppryttarna och unghästspecialisterna Björn Svensson och Sofia Farman medverkade på torsdagskvällen i en clinic med tyska domaren och avelsprofilen Christoph Hess, bland annat känd som kommentator till det tyska Bundes-championatet och domare i unghäst-VM i dressyr. Han brinner för unga hästar och på clinicen red Björn 6-åriga Blue Centen F och Sofia 5-åria Magic’s Anna.

– För mig är det viktigt att få förklara hur man ska träna unga hästar, sade Christoph Hess i inledningen av den clinic som han gav på Gothenburg Horse Show på torsdagskvällen.

– När ni ser hästarna som lätt hoppar de stora hindren här, snabbt, i kombinationer, måste ni förstå den viktiga grundutbildningen som ligger bakom.

Bra hoppning är perfektionen av dressyr, sa Christoph Hess.

– Ju bättre hästarna är tränade i markarbetet, desto mer är de i harmoni med ryttarem och desto bättre kommer de att hoppa.

– Titta på hästarnas kroppsspråk, det är en stor utmaning för de här unga hästarna att vara på den här arenan.

Ridenews bloggare Björn Svensson medverkade vid clinicen och red sin egen Blue Centen F (e. Jos van d’Abdijhoeve – Mr. Blue)

Både Björn och Sofia fick mikrofonen för att presentera sina hästar.

– Hon har extremt mycket blod och karaktär så jag ”rör inte henne så rör inte hon mig”, sade Björn.
Han berättade också att han inte började tävla hästen förrän i mars förra året och att de ligger lite efter med markarbetet.

Det verkade dock inte Christoph Hess tycka, som gav ekipaget mycket beröm. Han påpekade att det var bra att Björn gav sin häst lång tygel så att den kunde sträcka ut halsen och slappna av.

– När du tittar in i ögonen på hästen ser man att hon är nöjd, men inte helt avspänd. Jag hoppas att hon ska bli mer avslappnad. Det är ett underbart sto, sa Hess.

Sofia Farman red Magic’s Anna som blir fem i år.

– Det är vår egen uppfödning e Magic Park – Feliciano. Hon har startat en 1.10 i år. Hon har mycket blod och är väldigt försiktig, känslig och vaken. Man får hänga med i svängarna när hon ser någonting, annars sitter man på halsen, men hon har jättefin ridbarhet.

Sofia lät sin häst röra sig medan hon pratade.

– Hon gjorde helt rätt, sa Christoph Hess. Hon stannade inte hästen utan lät den gå. Vi måste förstå att hästar är flyktdjur. När hästen är spänd, försök inte stanna den utan låt den gå, om möjligt under kontroll.

Christoph Hess lyfte också fram några viktiga grunder i all ridning.

– Rid med inner skänkel mot ytter tygel, det är hemligheten med all ridning.

Han påpekade flera gånger att det var bra att ryttarna klappade sina hästar och lät dem känna att de gjorde rätt och kunde vara trygga.

– Den måste förstå att allt är bra.

 

”När ni gör en övergång – stoppa inte traven. Starta skritten!”

Christoph lyfte fram Björns sätt att göra övergångar som ett skolexempel:

– Han gör ingenting med sina händer. När ni gör en övergång – stoppa inte traven. Starta skritten!

– Det här är klassisk ridning. Han gjorde det mycket bra!

Christoph lyfte också fram vikten av rakriktning.

– Rakriktning är mycket viktigt. Du kan inte rida snabbt över hinder om din häst inte är rak. De snabbaste ryttarna har helt raka hästar, det är då man rida en kort sväng till nästa hinder.

Med de unga hästarna fanns det förstås också utmaningar. Christoph Hess påpekade att Björns häst gick emot höger skänkel en aning, men att det var bra att Björn inte krigade med hästen utan hanterade det på ett mjukt sätt.

Christoph Hess påminde också om hur utbildningsskalan är den grundläggande röda tråden för all ridning i alla discipliner.

Sofia kommenterade efteråt:

– Jag tror det var en jättenyttig erfarenhet för min häst. Hon fick tid på sig här inne och slappnade av mer och mer. Det är viktigt med unga hästar att man inte pushar utan känner att hästen är med på det och förstår vad den ska göra.

Björn sa:

– Nu är hon lite mer upphetsad än när jag började. Men hon känns jättebra, jag gillar att få ha tålamod och vänta ut hästarna. Det blev en väldigt positiv upplevelse även för min häst.

Som avslutning fick hästarna galoppera till musik och lite försiktiga applåder som ännu en bra övning.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.