Maria Gretzer och Singular LS La Silla

Därför är Skåne bäst i svensk ridsport

Nära till tävlingsplatser, tränare och även till kontinenten – några av skälen till att Skåne har flest landslagsryttare och är Sveriges ”häst-Mekka”.

I veckan har Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad skrivit om att Skåne är Sveriges häst-mecka och Skåne-dominansen i landslagstrupperna. Här bor halva A-truppen i hoppning, i B-truppen har sex av nio sin bas i Skåne och i utvecklingstruppen är åtta av tretton skånska ryttare.

I reportaget intervjuas hoppikonen och SVT:s expertkommentator Maria Gretzer, som säger:

– Det finns en gedigen gammal hästkultur i Skåne med Flyinge som bas. Här finns otroligt mycket gammal kunskap som jag tror har präglat att just Skåne alltid legat i framkant.

De goda tränings- och tävlingsmöjligheterna lyfts också fram och närheten till inspirerande förebilder.
– När ungdomar är ute och tävlar så ser de ofta många av sina förebilder som är ute och tävlar sina unghästar och det tror jag har en väldigt stor betydelse, säger Maria Gretzer.

Hon menar också att de många tävlingsplatserna gör att alla håller sig på tå.
– Har någon lite sämre kvalitet så har de inga starter. Det är hög kvalitet på allt i Skåne.

Något som också nämns är att om man ska ner till Tyskland eller Holland för att tävla eller träna är det stor skillnad på att köra från Stockholm eller Umeå jämfört med Skåne.

I ett ytterligare reportage som publicerades igår berättar tre landslagsryttare om varför de bor i Skåne. Sofia Kroon bodde tidigare i Belgien och Holland men valde att flytta hem:
– Det är kul att åka ner och vara borta ett par veckor och tävla, men jag vill inte flytta dit permanent igen. Jag vill vara nära familjen och vänner här.

– Förut hade jag aldrig en tävling närmare än en timme bort. I Skåne har jag märkt att man nästan tänker ”nja… jag tror inte jag åker till den tävlingen för den är två timmar bort…” och så hade jag aldrig tänkt där jag bodde förut, säger Linda Heed, som flyttade till Skåne från Trosa för tre år sedan.

– För mig är Skåne det självklara valet, säger Stephanie Holmén.

 

Läs hela reportaget med Maria Gretzer (låst) här > > >

Här intervjuas Stephanie Holmén, Linda Heed och Sofia Kroon > > >

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.