”Det är alltid tråkigt men det är så det är”

Först vinnare av Swedish 7 star spring tour. Sen stod Robin Ingvarsson utan elithäst. ”Det är alltid tråkigt, man är aldrig bättre än sin bästa häst så man åker ju ner lite. Men det är så det är” konstaterar han.

Robin Ingvarsson hade ridit Hansson WL i tre år och tagit upp honom från 120-nivå. Efter skrällsegern i Falsterbo och finalen av Swedish 7 star spring tour blev trycket på hästen stort och ägaren Sven Ingvarsson valde att lämna över hästen till Peder Fredricson efter årsskiftet.

­– Jag fick iallafall ett år jag kunde göra de stora klasserna och vara med i Scandinavium, Falsterbo, Stockholm. Jag gjorde två nationshoppningar. Ibland kan det vara tråkigt om de säljs precis när de blommar ut men den blommade ut och sen hade jag ändå ett år jag fick göra lite roliga tävlingar. Det är klart att hade jag inte fått det hade det varit tråkigt.  Men nu fick jag känna på att vara med där i toppen ett år.

För Robins del är det tillbaka till ritbordet. Men han står inte helt utan lovande förmågor.

Cute S heter stoet som han hoppas mest på just nu. Hästen har bland annat vunnit två 145-klasser hittills i år och kommit tvåa i en 150.
– Tanken är att använda den i 7-star, säger Robin.

Framtidshoppet Cute S, född 2009 (Pessoa VDL-Quite Easy) var med Robin på de stora tävlingarna redan förra året men gick då på 140, 145-nivå.

­– Så den har varit med och fått mycket rutin så nu får den visa framfötterna när den blir förstahäst i stallet.

I stallet står nu ett 20 tal hästar. Av dem finns ett flertal som ska hoppa 140 i år. De flesta utbildas från lägre nivåer.

– I dag är det dyrt att köpa färdiga hästar så man får köpa unghäst och försöka ta upp dem. Sen är det inte alla som går hela vägen men har man tur så får man upp någon som går hela vägen, säger Robin.

Stallet Robin jobbar för är morbroderns, men det är ett försäljningstall och 29-årige Robin är mycket väl medveten om premisserna för sin anställning.
– Det är ett handelsstall och konceptet är ändå att köpa unga hästar och utbilda till de större klasserna och sen sälja.
Så du vet ändå att det kommer att ske?
– Ja, innerst inne vet man ju det, säger Robin.

 

Robin Ingvarsson, som rider för Varbergs ridklubb, är mer eller mindre född på hästryggen och vann sitt första SM som tioåring.
– Det är 20 år sen, skrattar han.
– Det blir ju lite en livsstil. Man vet inget annat. Sen är det ju roligt att kunna jobba med det, säger han.

Vågar du ha några drömmar om att gå hela vägen med en storstjärna du själv tagit fram?
– I slutänden säljs den ju. Men man kanske kan vara med däruppe ett tag, säger han.
I övrigt är det plantskola som gäller just nu. Varje häst har en individuell plan.
– Först måste de bli lydiga och sen kan man rida mot klockan. Börjar man för tidigt mot klockan tappar man kontrollen.

Det är mest häst som gäller för 29-åringen. Men när han väl är ledig är det mycket friidrott, allmän träning och cykling som gäller.
– Sen är det viktigt att kunna hålla ihop det mentalt på banan. Om man har bra kondition och så är det lättare att fokusera. Så jag tror det är viktigt, säger han.

I 7 star i år slår Robin Ingvarsson från underläge med en häst färsk på de högsta nivåerna. Förra säsongen red han en deltävling och lyckades direktkvala till finalen som han sedan vann. I år blir det en mer renodlad satsning på serien.
– Nu har jag planerat in i tävlingskalendern att göra alla kval. Misslyckas man en gång finns det flera chanser. Gör man alla deltävlingar och har bra placeringar i två borde det räcka till final.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.