Tomas Torgersen. Foto: Kim C Lundin

Diskat ekipage med till 5-årsfinalen i hoppning

Nu är det 14 ekipage i 5-årsfinalen till testridningen för Jeroen Dubbeldam. Detta efter att tävlingsledningen ändrat ett överdomarbeslut om diskvalificering efter en protest. ”Våra regler kunde tolkas annorlunda”, säger Tomas Torgersen.

Efter att en diskad ryttare lämnat in protest valde SwedeHorse tävlingsledning med Tomas Torgersen i spetsen att hellre fria än fälla. Det innebär att fler kan rida på det så kallade bevalbettet i 5-årsfinalen. Nu ska reglerna skrivas om till 2019.

En ryttare diskvalificerades efter att ha ridit sin 5-åring på ett så kallat bevalbett med viss hävstångsverkan. Överdomaren ansåg att betslingen inte rymdes inom de lokala regler som finns för Breeders Trophy.

Utdrag ur regelverket
Hoppning
Final 5-åringar  Betsling:  Enbart tränsbett, 2- eller 3-delat, med rörliga eller fasta ringar där tygeln är fäst i ringen är tillåtet. Parerstänger och D-ringar är tillåtet  Bettet kan vara i metall, gummi eller syntetmaterial. Tungsticka är ej tillåtet. Benskydd: enligt Svenska Ridsportförbundets Tävlingsreglemente (TR). Gramantygel är förbjudet såväl vid framhoppning som på tävlingsbanan (enl. TR III mom. 371).”

Ekipaget lämnade in en protest och SwedeHorse styrelse, som utformat de lokala reglerna för Breeders Trophy, granskade skrivningen. Där menade delar av gruppen att formuleringen saknar ett uttryckligt förbud mot hävstångsverkan. Det gör skrivningen otydlig rent juridiskt och Torgersen meddelar att detta kommer att ses över redan till nästa år.

Hur blir det då för ekipaget i finalen, får de fortsätta på sitt bevalbett?
– Ja det blir konsekvensen av det här beslutet. Det är inte vårt önskemål med en sådan utveckling men vi valde att hellre släppa in fler till final än att ändra i startlistan, säger Tomas Torgersen.
Betyder det att andra ekipage också får lov att betsla upp?
– Nej det blir inte fritt fram för alla andra bett men det här bettet och kanske andra får vi acceptera imorgon, menar Torgersen.

För ryttarna som anpassat sig till de i vanliga tävlingssammanhang, enligt flera, tydliga reglerna kan det ha inneburit en missad finalplats genom att en häst blivit stark.

Startlista 5-årshoppning

Webbsändning

Breeders Trophy start- och resultatlistor
SwedeHorse finalprogram

Årets prispengar

Regler

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.