Foto: Fredrik Jonsving

Domarmutor och ombytta roller för elitryttarna

Hur effektivt är det egentligen att muta domaren? Malin Baryard-Johnsson provade iallafall lyckan när det var dags för knockout mix i Friends Arena.

En liten muta kanske? Malin Baryard-Johnsson vet hur man ska charma domarna. Foto: Fredrik Jonsving

Utkastade på djupt vatten bjöds publiken på dressyrryttare i hoppsadeln och vice versa. Sportchef Malin Baryard-Johnsson tog fasta på domarnas hint att mutor alltid är en fördel.

Den första duellen delade Malin därmed ut en kexchoklad till domarduon bestående av Henrik Johnsson och Tinne Vilhelmson Silfvén. Tilltaget verkade uppskattas och Malin och lagkamraten Lina Dolk (som för övrigt hoppade hinder i ett rasande tempo) tog sig vidare till final och mötte där Helene Langehanenberg och Irma Karlsson.

Lina Dolk satsade stenhårt. Foto: Fredrik Jonsving

Hoppryttaren Irma hade rejält fullt upp med dressyrhästen Touch the Button i den första duellen. Hästen var spänd och var lite högt och lågt under ritten.

– Dressyr är väl inte min starka sida. Men det är alltid kul att testa nya grejer, sa Irma efteråt.

Irma Karlsson gjorde ett hästbyte och visade vackra gångarter. Foto: Fredrik Jonsving

Det är ingen dans på rosor ens för så rutinerade ryttare som dessa att byta häst och gren på en handvändning. För Irma Karlsson fick det bli ett hästbyte inför finalen.

– Jag bytte häst eftersom den första blev väldigt skrämd inne på arenan, säger hon.

Lina Dolk satte upp ett riktigt supertempo och visade att dressyrryttare minsann kan rida snabbt. Foto: Fredrik Jonsving

Utrustningsbyte

För ryttarna blir det stor skillnad mellan grenarna. Inte minst när det kommer till vilken utrustning man är van vid, menar Irma Karlsson.

– Svåraste är nog att hålla dressyrhästens nerver i styr när publiken hejar på. För min del även att kunna sitta ner i sadeln och vara tillräckligt stark för att bromsa. Det är nog mestadels att jag i vanliga fall rider med väldigt lätt sits, så det blir svårt att sitta ner när det går snabbare än långsam trav, säger hon.

Malin Baryard-Johnsson ingick i segerlaget tillsammans med Lina Dolk. Foto: Fredrik Jonsving

Väl i final var det dags igen. Malin Baryard-Johnsson lämnade över en vit ros till domarna. Om det uppstått någon jävsituation eller inte lämnas osagt, men dressyrryttarna drog sitt strå till stacken med rysligt snabba tider på hoppbanan till publikens förtjusning.

Petronella Anderssson gjorde en fin insats. Foto: Fredrik Jonsving

Som tredje lag slutade Jeanna Högberg och Fredrik Jönsson. Fjärdeplatsen gick till Daniel Bachmann Andersen och Petronella Andersson.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.