Peder Fredricson - Hansson WL, Henrik von Eckermann - King Edward. Foto Christophe Taniere/Saut Hermès

Dubbelt svenskt på pallen i Paris

Det blev fransk seger, men med placeringarna 2, 3 och 7 var den svenska insatsen i den stora Grand Prixklassen i Paris fantastisk.

Ridsportens vackraste tävlingsarena Grand Palais i Paris var i år ersatt av den tillfälliga Grand Palais Éphémère, som även den har en spännande arkitektur. När franska modeimperiet Hermès arrangerar tävling är estetiken viktig!

Hemmanationen Frankrike fick vänta till söndagens stora Grand Prixklass för att få se en fransk seniorseger. Där var Henrik von Eckermann och King Edward snubblande nära seger, men Kevin Staut och Chepetta var en halv sekund snabbare. Vi fick dock se två svenskar på pallen, med Henrik på andra plats och Peder Fredricson och Hansson WL på tredje.

– Jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna när Henrik startade efter mig. Om inte King Edward hade hoppat så högt kanske han hade varit snabbare, skämtade Kevin efter segern.

Kevin Staut – Chepetta. Foto Christophe Taniere/Saut Hermès

Andraplatsen var dock nära att gå till Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele som skulle ha haft den näst snabbaste tiden om inte en bom fallit och det blev istället en 7:eplats för dem.

Många satsade hårt i omhoppningen och hela tre ekipage var snabbare än segraren, men alla fick dock nerslag.

Henrik von Eckermann – King Edward. Foto Christophe Taniere/Saut Hermès

Klassen bjöd på 4,5 miljoner i prispengar, där 1,5 gick till segraren medan Henrik von Eckermann fick med sig nästan en miljon, cirka 900.000 och Peder Fredricson nästan 700.000. Även Angelica fick en bra slant för placeringen, drygt 100.000.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit gjorde även de en fin insats på den krävande banan, men fick ett nerslag i grundomgången.

Harry Charles gjorde här sin andra start i 1.60 med Douglas Lindelöws tidigare häst Casquo Blue, men utgick, liksom fem andra ekipage. Santiago Varelas bana var svår, något som även segraren Kevin Staut konstaterade redan innan han ridit.

– När jag gick banan upplevde jag att den var mycket svår. Idag har vi haft högsta möjliga världsnivå på tävlingen, sade Staut efter segern.

 

Tävlingen fick tillfälligt avbrytas när den schweiziske ryttaren Bryan Balsiger och hans sto Twentytwo des Biches föll illa efter det sista hindret. Bryan var oskadd, medan hästen som snabbt kom på fötter galopperade runt utan att kunna sätta ner höger framben. Hon kördes i ambulans från tävlingsplatsen till närmaste veterinärklinik.

På presskonferensen efter klassen lugnade tävlingsledaren Sylvie Robert alla oroliga med att Twentytwo des Biches mådde bra och att man räknar med att hon ska kunna återhämta sig. 

Resultat > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.