hoppning tävling svans rumpa hinder

Efter festandet – landslagsryttare avstängda

Fler av de svenska landslagsryttarna young rider har stängts av i sex månader efter festande vid ungdoms-EM i Spanien – som också lades ut i sociala medier.

Efter att stora delar av young riderlaget festat i lägenheten som Svenska ridsportförbundet ordnat för dem under EM för young rider, juniorer och children i Spanien i sommar har de nu stängts av i sex månader.

Vi frågade Andrea Barth, verksamhetschef avdelningen sport och tävling hos SvRF om det som hände.

Varför skickade man inte genast hem de ryttare som festat?
– Vi diskuterade om de skulle få avsluta påbörjad tävling eller inte. Eftersom det inte gällde hela laget och ett hemskickande skulle innebära att laget sprack och övriga ryttare drabbades så togs beslutet att de fick fullfölja påbörjade klasser.

Blir ryttarna återbetalningsskyldiga för något av det som förbundet bekostat i samband med dessa tävlingar?
– Detta avböjer vi vänligen att kommentera.

Vad innebär avstängningen i sex månader i praktiken? (Fanns det några landslagstävlingar, träningar med mera under denna tid eller är det i praktiken så att de egentligen inte missar någonting?)
– Om man inte är med i truppen längre så deltar man inte heller i några aktiviteter, varken uppsuttna eller avsuttna.

Hur ser avtalet med de ryttare som representerar Sverige ut? Får man underteckna någon form av uppförandekod och hur ser den ut?
– Det är ett hedersuppdrag att vara landslagsryttare vilket innebär ett extra ansvar — något som också framgår tydligt av vårt landslagsavtal. Som landslagsryttare är man väl insatt i att man har ett ansvar för hur man uppfattas av omvärlden både vid träning och tävling, avsuttet såväl som uppsuttet. I avtalet finns all information om en rad bestämmelser från både oss och det internationella ridsportförbundet FEI. I avtalet nämns exempelvis tävlingsreglementen, antidopingreglemente, ledstjärnor, värdegrund, uppförandekod samt alkohol-och drogpolicy. Alkohol och idrott passar inte ihop. Av avtalen framgår tydligt att ryttaren kan behöva lämna landslaget om reglerna inte följs.

 

Förbundet har avstått från att namnge de avstängda ryttarna, men hos SvRF finns idag endast två ryttare angivna i A-truppen för young riders, Philip Svitzer och Janelle Larsson.

I en kommentar hos tidningen Hippson skriver Ingemar Hammarström att han är oskyldig till anklagelserna och att han utsatts för en orättvis, kollektiv bestraffning där han inte fått möjlighet att bemöta påståendena.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.