Peder Fredricson - Hansson WL

EHV-1: FEI har blockerat Peder och Henriks topphästar – totalt stoppas 85 topphästar som tävlat i Doha

Hansson WL, H&M Christian K och King Edward blockade av FEI – häst som tävlat i Doha testades positivt för EHV-1 när den kom hem till Belgien.

För tillfället är bland andra Peder Fredricsons Hansson WL och H&M Christian K, samt Henrik von Eckermanns King Edward och Carlotta, som båda hade stora framgångar med i Doha förra helgen, blockerade från tävlan av FEI. Lite oroande med tanke på att världscupfinalen nu ligger precis runt hörnet, men förhoppningsvis ska blockeringen vara hävd innan dess.

Enligt den senaste uppdateringen från FEI har man valt att blockera alla de 85 hästar som tävlade i Global Champions Tour i Doha, Qatar, då en häst som kommit tillbaka till Belgien från den tävlingen testat positivt för EHV-1. Senare gjorde man ett nytt test som gav negativt svar, men FEI låter trots det blockeringen kvarstå i väntan på att man genomfört alla säkerhetsåtgärder.

Blockeringen gäller även Evelina Toveks Dalila de la Pomme och Winnetou de la Hamente Z tillsammans med ett stort antal av världens främsta hopphästar.

Samtliga 2.053 hästar som tävlat i spanska Sunshine Tour i Vejer de la Frontera sedan den 9 februari är blockerade i FEI:s databas. Totalt har 11 hästar som kommit hem från Sunshine Tour testats positivt för EHV-1. Ryttarna uppmanas att inte delta i några träningar, nationella tävlingar eller avelsaktiviteter. Man har upprättat rutiner för de ryttare som vill låta sina hästar vara kvar i karantän på tävlingsplatsen i 21 dagar.

Igår lämnade de första hästarna tävlingsplatsen i svårt virusdrabbade Valencia. Hittills har 12 hästar dött till följd av utbrottet där, bland andra svenska hästen Smokey.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.