EHV-1: Smittad tävlingshäst på stortävlingarna i Belgien

På nytt har ett fall av EHV-1 har upptäckts hos tävlingshästar i Europa. En häst som tävlat flera veckor i belgiska Opglabbeek, där ett tjugotal svenska ryttare har tävlat de senaste veckorna befanns smittad, senare även boxgrannen.

FEI meddelar att två hästar som tävlat i belgiska Opglabbeek (Sentower Park) under flera veckor har testats positivt för EHV-1. Initialt var det en häst som gav positivt resultat vid de rutintester som genomförs i enlighet med FEI:s nya smittskyddsprotokoll. Hästen visade inga symptom men isolerades, liksom ryttarens övriga fyra hästar. Ingen av de övriga hästarna visade heller några symptom, men när de testades var det ännu en häst, den som stått närmast den första hästen, som var positiv. De övriga tre testades negativt.
Alla hästarna har flyttats till en karantän utanför tävlingsområdet och fortfarande visar ingen av hästarna symptom. Hästarna är nu blockerade i FEI:s databas och ska hållas isolerade i 21 dagar.

Inga andra hästar ska ha varit uppstallade nära dessa hästar under den senaste veckans tävlingar.

Tävlingsarrangörerna i Opglabbeek har följt smittskyddsprotokollet gällande den aktuella hästen och de hästar den varit i kontakt med. Alla ryttare som anmälts till tävlingarna är också informerade.

Igår höll FEI:s veterinära arbetsgrupp för smittskydd sitt åttonde veckomöte efter EHV-1-utbrottet. Man gick igenom situationen i Europa med fokus på de två positiva testerna i Belgien och implementeringen av de särskilda smittskyddsrutinerna.

Det var efter det svåra EHV-1-utbrottet i spanska Valencia i vintras som tävlingarna i Europa stängdes ner och särskilda smittskyddsrutiner infördes av FEI. Totalt räknar man med att 18 hästar har dött till följd av utbrottet, däribland två svenska hästar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.