Henrik von Eckermann och Evelina Tovek.

EHV-virus stoppar Henrik och Evelina i La Baule

En av hästarna från Henrik von Eckermann och Evelina Toveks stall fick feber efter ankomsten till La Baule där man rider nationshoppning i helgen. Prover visade att det var EHV-2.

Landslagskollegornas fyra hästar som rest tillsammans till tävlingen i franska La Baule har strukits från start sedan en av dem insjuknat i EHV 2.

Det var efter ankomst som en av hästarna som rest från Henrik von Eckermanns och Evelina Toveks stall fick feber.

– Med tanke på de regler som finns för att förhindra smitta så satte man då den hästen, och också de andra tre, i isolering. Man tog också ett snabbprov i näsan på hästen som hade feber och det provet kom idag tillbaka positivt för EHV-2, säger Rasmus Westgren.

EHV-2 är en ovanlig variant av herpesvirus.

– Det är inte lika smittsamt som EHV-1 och EHV-4 och ger inte alls samma symptom. Jag är inte alls orolig för deras framtid men de tillåts inte starta här, säger Rasmus Westgren.

Den hästen som hade feber på onsdagen var på torsdagen feberfri och de tre andra hästarna visade inga symptom.

– Planen är att hästarna står kvar i karantänstallet tills vidare och sedan reser hem under helgen.

Det svenska laget i nationshoppningen kommer nu att bestå av Petronella Andersson, Angelie von Essen och Wilma Hellström.’

Tävlingarna startade redan igår med en rad kringklasser. Den stora kraftmätningen sker på fredag då Sverige ställer upp med lag i nationshoppningen (som inte ingår i FEI Jumping Nations Cup). Klassen avgörs genom två rundor över 1,60-hinder med start klockan 14:00.

– Det är en viktig och prestigefull tävling. Den är på högsta femstjärniga nivå och det blir en första kraftmätning inför det som väntar i år. Det ska bli spännande och det är ett viktigt test inför kommande Nations Cup-tävlingar, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

De tre ryttare som rider i laget är:

Wilma Hellström – Cicci BJN (äg: WH Sporthorses)
Petronella Andersson – Halita O och Castres van de Begijnakker Z (äg: Stephex Stables)
Angelie von Essen – Happiness DK Z (äg: BXB Competition AB)

På söndag klockan 13:00 avgörs den prestigefulla Rolex Grand Prix Ville de La Baule.

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.