Douglas LINDELOW (SWE) Casquo Blue Photo: KimC.nu by Ateni AB

EM i hoppning: Följ hela omgången här – ekipage för ekipage

Live direkt från EM i Riesenbeck! Följ vår direktrapportering här från det andra kvalet i lag- och individuella tävlingen.
Sverige tappade ledningen och ligger nu trea efter ledande Schweiz och Tyskland. Även Rolf-Göran Bengtsson ligger trea individuellt!
– Det visar sig vad rutin och bra förberedelser gör, kommenterar förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Sverige tappade idag ledningen, men ligger på en tredje plats och har fortfarande chans att vinna imorgon. Schweiz tog ledningen före Tyskland på andra plats.

Martin Fuchs leder individuellt inför morgondagen, före Tysklands Christian Kukuk och på tredje plats – trumvirvel! – Rolf-Göran Bengtsson.

Följ vår direktrapportering:

Peder Fredricson ska nu avsluta för Sverige som om han är felfri kommer att ligga tvåa efter Schweiz, river han hamnar vi trea efter Tyskland inför morgondagens final.
Det blir en bom ner och därmed ligger Sverige på 11.59, tredje plats.
– Man vill ju alltid gå felfritt så jag är besviken. Jag fick lägga på lite ben på vattnet och då blev han lite het, förklarar Peder rivningen.
Han ser fram emot morgondagen med tillförsikt:
– Hindren kommer att bli lite större, vilket passar min häst bra.

Peder FREDRICSON (SWE) Catch Me Not S Photo: KimC.nu by Ateni AB

Gårdagens klassvinnare, mästerskapsdebutanten för Tyskland David Will med C Vier (Cardento 933 x Concorde) är sist ut för laget. Han river i kombinationen efter en i övrigt skicklig runda. Därmed har Schweiz nu gått om Tyskland.

David WILL (GER) C Vier 2 Photo: KimC.nu by Ateni AB

Så blir det lite svenskt på banan igen! SWB-hästen Albführens Maddox med Steve Guerdat i sadeln. Och det blir felfritt – därmed har laget hållit nollan genom denna omgång.
– Jag tycker inte att jag hade den bästa rundan, men försöker bara hålla rätt attityd och jag ville bara hjälpa laget idag. Jag tänker inte på det individuella nu.

Steve GUERDAT (SUI) Albfuehren’s Maddox Photo: KimC.nu by Ateni AB

Nederländernas Harrie Smolders jobbar i motvind när han ska försöka rädda lagets resultat. Det blir tyvärr tramp i vattnet och ytterligare två nerslag för Bingo du Parc (Mylord Carthago*HN x Diamant de Semilly). 36.97 för Nederländerna skickar ut laget från topp 10.

Harrie SMOLDERS (NED) Bingo du Parc Photo: KimC.nu by Ateni AB

Kevin Staut med Visconti du Telman (Toulon x Dollar du Murier) är sist ut för Frankrike och inte heller nu får laget en nolla. Fyra fel för Kevin och 21.15 totalt för Frankrike.

Kevin STAUT (FRA) Visconti du Telman Photo: KimC.nu by Ateni AB

Belgiens Nicola Philippaerts med Katanga v/h Dingeshof (Cardento 933 x Tornedo FCS) är felfri och laget stannar idag på 17.34.

Nicola PHILIPPAERTS (BEL) Katanga v/h Dingeshof Photo: KimC.nu by Ateni AB

Irländske Mark McAuley med Jasco vd Bisschop håller inte den irländska nollan, två nerslag blir det och summa 12.97 för Mark.

Mark MCAULEY (IRL) Jasco vd Bisschop Photo: KimC.nu by Ateni AB

Spaniens Eduardo Alvarez Aznar med Legend (Ogano Sitte x Nabab de Reve) får ett nerslag.

Eduardo ALVAREZ AZNAR (ESP) Legend Photo: KimC.nu by Ateni AB

Italiens Piergiorgio Bucci med Naiade d’Elsendam Z ( Nabab de Reve x Quattro B) river tre och med 12 fel till lagets tidigare många felpoäng är de nu utanför topp 10.

Piergiorgio BUCCI (ITA) Naiade d’Elsendam Z Photo: KimC.nu by Ateni AB

Danmark får äntligen en felfri runda genom Andreas Schou med Darc de Lux (Darco x Contender).

Andreas SCHOU (DEN) Darc de Lux Photo: KimC.nu by Ateni AB

Rolf-Göran Bengtsson visar återigen sin kyla och skicklighet, och han och Ermindo W (Singapore x Carinjo) ser ofattbart säkra ut, när de glider runt felfritt.
– Har aldrig sett honom rida så bra, och då har jag sett honom rida många bra rundor, säger Fredrik Jönsson som är expertkommentator för SVT.
– Det är underbart att ha en Rolf-Göran i laget, kommenterar Angelica Augustsson Zanotelli.

Rolf-Goran BENGTSSON (SWE) Ermindo W Photo: KimC.nu by Ateni AB

Tysklands Christian Kukuk med Mumbai är även han på hemmaplan, jobbar även han för Ludger Beerbaum. Och det blir en felfri runda för honom.

Christian KUKUK (GER) Mumbai Photo: KimC.nu by Ateni AB

Regerande Europamästaren Martin Fuchs med sin nya topphäst Leone Jei (Baltic VDL x Corland) är felfri även idag. Noll fel för Schweiz.

Martin FUCHS (SUI) Leone Jei Photo: KimC.nu by Ateni AB

Nederländernas Marc Houtzager med Sterrehof’s Calimero (Quidam de Revel x Achill) river på både muren och är (tror vi) först att riva även det sista hindret.

Marc HOUTZAGER (NED) Sterrehof’s Calimero Photo: KimC.nu by Ateni AB

Olivier Robert med Vivaldi des Meneux (Chippendale Z x Bamako) gör en fantastisk runda men river i kombinationen. Fyra fel och han står på 5.20.

Olivier ROBERT (FRA) Vivaldi Des Meneaux Photo: KimC.nu by Ateni AB

Olivier Philippaerts med Le Blue Diamond v’t Ruytershof (Plot Blue x Diamant de Semilly) fick nerslag igår och så även idag, nu 8 fel. Totalt 11.96.

Olivier PHILIPPAERTS (BEL) Le Blue Diamond v’t Ruytershof Photo: KimC.nu by Ateni AB

Irland igen, nu hemmaryttaren – anställd hos Ludger Beerbaum – Eoin McMahon med 15-årige Chacon 2 (Chacco-Blue x Aventyno), som ägs av Ludgers mångåriga hästägare Madeleine Winter-Schulze. Äntligen får vi se en felfri runda igen och Irland har därmed två felfria ryttare hittills idag.

Eoin MCMAHON (IRL) Chacon 2 Photo: KimC.nu by Ateni AB

Ismael Garcia Roque La Costa (Gitano v.Berkenbroeck x Calvino Z) slutade på 29:e plats igår, felfria. Idag får de flera nerslag samt tidsfel, 13 fel och summa 17.27.

Ismael GARCIA ROQUE (ESP) La Costa Photo: KimC.nu by Ateni AB

Italiens Filippo Marco Bologni med Quilazio (Quidamderevel x Calato) gör en halsbrytande runda där det ser ut som om de ska bli hängande i luften och ramla rakt ner i varje hinder. De tar sig dock runt bananm men med nedslag och tidsfel, totalt 13 idag och summa 27.82.

Filippo Marco BOLOGNI (ITA) Quilazio Photo: KimC.nu by Ateni AB

Sören Pedersen och Chico Z för Danmark får två nerslag och det kan bli svårt för laget att ta sig till finalen.

Soren PEDERSEN (DEN) Chico Z Photo: KimC.nu by Ateni AB

Sveriges andra ryttare Angelica Augustsson Zanotelli med Kalinka van de Nachtegaele får vattentramp  men hoppar i övrigt magnifikt bra och de klarar tiden! 8.63 för Angelica.
– Jag är väldigt stolt över henne, hon har aldrig gjort ett mästerskap förut. Jag skulle ha tryckt på mer på vattnet. Jag får göra mer imorgon.

Angelica AUGUSTSSON ZANOTELLI (SWE) Kalinka van de Nachtegaele Photo: KimC.nu by Ateni AB

Tysklands Marcus Ehning med Stargold river överraskande på ett tidigt hinder. Stargold kickar gärna och de långa transportsträckorna bjuder in till flera bockserier. De får även ett tidsfel, totalt 5 och ligger på 9.33.

Marcus EHNING (GER) Stargold Photo: KimC.nu by Ateni AB

Schweiz Bryan Balsiger med AK’s Courage (Chepetto Z x Lennon), var snabbast av schweizarna igår, nu blir det fyra fel och totalt 6.01.

Bryan BALSIGER (SUI) AK’s Courage Photo: KimC.nu by Ateni AB

Nederländernas Bart Bles med Kriskras DV (Cooper v. Heffinck x Kashmir van Schuttershof) river första hindret och får vattentramp. Sedan blir det ännu ett ner, 12 fel.

Bart BLES (NED) Kriskras DV Photo: KimC.nu by Ateni AB

Frankrikes Mathieu Billot med Quel Filou hade 8 fel igår. Idag blir det 4 fel. 11.72 totalt.

Mathieu BILLOT (FRA) Quel Filou 13 Photo: KimC.nu by Ateni AB

Jos Verlooy för Belgien med Varoune slamrar med bommarna men har turen på sin sida idag, fram till kombinationen där båda faller. 8 fel idag och totalt 10.22.

Jos VERLOOY (BEL) Varoune Photo: KimC.nu by Ateni AB

Irlands Michael Duffy med Zilton SL Z får 8 fel och totalt 11.37.

Michael DUFFY (IRL) Zilton SL Z Photo: KimC.nu by Ateni AB

Alberto Marquez Galobardes häst Ucello Massuere (Cassini II / Galoubet A) ville inte hoppa vattnet igår och idag blev det en konflikt redan när ryttaren styrde i den riktningen. Men över kom de om än med tramp. Totalt blev det dock många fel idag och totalt 36.53.

Alberto MARQUEZ GALOBARDES (ESP) Ucello Massuere Photo: KimC.nu by Ateni AB

Italiens Fabio Brotto med Vanita’ Delle Roane (Berlin x Ahorn Z) var felfri igår men långsam – fick en 45:e plats – och idag blir det ett nerslag och två tidsfel, 6 och totalt 12.64.

Fabio BROTTO (ITA) Vanita’ Delle Roane Photo: KimC.nu by Ateni AB

Danmark skulle behöva en felfri runda nu, men Konstantin Künnemann med AK’s Crowney får både ett nerslag och ett tidsfel.

Konstantin Dekken Künneman,AK’s Crowney Photo: KimC.nu by Ateni AB

Så först ut för Sverige – Douglas Lindelöw med Casquo Blue. Han var trea individuellt igår, med en helt fantastisk runda. Det börjar strålande men han river i kombinationen, det ser ut som om det kanske blev ett litet missförstånd.

Douglas LINDELOW (SWE) Casquo Blue Photo: KimC.nu by Ateni AB

Tvåan Tyskland har Andre Thieme med DSP Chakaria som första ryttare idag och med en felfri runda sätter han hård press på Sverige som nu får in sin första ryttare.

Andre THIEME (GER) DSP Chakaria Photo: KimC.nu by Ateni AB

Schweiz ligger trea och Elian Baumann med 14-årige Campari Z (Contact v.D. Heffinck x Platini M) håller ställningarna med en felfri runda.

Elian BAUMANN (SUI) Campari Z Photo: KimC.nu by Ateni AB

Nederländernas Frank Schuttert, beridare för Jos Lansinks stall var länge i ledning igår, slutade sexa till sist. Med med Lyonel D (Little Joe x Chacco-Blue) får han idag två nerslag och går från 1.31 till 9.31.

Frank SCHUTTERT (NED) Lyonel D Photo: KimC.nu by Ateni AB

Penelope Leprevost för Frankrike med Gfe Excalibur de la Tour Vidal, lär vara grymt revanschsugen efter haveriet i OS. Felfri igår, men med en sämre tid. Nu får hon ett tidigt nerslag och sedan ännu ett samt ett rejält klonk i sista bommen – som ändå ligger kvar. 12.14.

Penelope LEPREVOST (FRA) Gfe Excalibur de la Tour Vidal Photo: KimC.nu by Ateni AB

Pieter Devos, Belgien med Jade vd Bisschop (Ogano Sitte x Grannus) visar sin enorma rutin och skicklighet i en grym runda, felfri och stannar på 3.16. Många har varnat för att det belgiska laget kommer att bli farligt, men hans lagkamrater lyckades inte så bra igår. Nu ser det genast ljusare ut för laget.

Pieter DEVOS (BEL) Jade vd Bisschop Photo: KimC.nu by Ateni AB

Irlands Daniel Coyle med Legacy (Chippendale Z x Bon Ami) ligger bra till efter gårdagen och gör en väldigt snygg runda även idag – 0 fel och håller sina 4.39 från igår.

Daniel COYLE (IRL) Legacy Photo: KimC.nu by Ateni AB

Spaniens Manuel Fernandez Saro med Jarlin de Torres (Jarnac x Calvaro F.C.) gör en snabb runda med 4 fel och får totalt 11.76.

Manuel FERNANDEZ SARO (ESP) Jarlin de Torres Photo: KimC.nu by Ateni AB

Italiens Antonio Maria Garofalo med Conquestador (Nabab de Reve x Farmer) får 8 fel, totalt 14.10.

Antonio Maria GAROFALO (ITA) Conquestador Photo: KimC.nu by Ateni AB

Så är det dags för nästa grupp med lag. Danmarks lag ligger på 10:e plats. Zascha Nygaard Andreasen med Quinn 33 (Quidam de Revel x Contender) får 8 fel, totalt har hon 15.20.

Zascha Nygaard ANDREASEN (DEN) Quinn 33 Photo: KimC.nu by Ateni AB

Sist ut i den första gruppen är Vladimir Tretera med Gangster v/h Noddevelt (Eldorado vd Zeshoek) som rider för Tjeckien. Laget är ute ur tävlingen, men han rider nu för individuella resultatet. Han får dock 17 fel, totalt 22.68.

Vladimir TRETERA (BEL) Gangster v/h Noddevelt Photo: KimC.nu by Ateni AB

Storbritanniens William Whitaker, 32 år, är med sin erfarenhet ankaret i det brittiska laget. Men med Galtur (Cornet’s Stern x Balou du Rouet) får han 4 fel att lägga till lagets poäng och laget står nu på totalt 33.18.

William WHITAKER (GBR) Galtur Photo: KimC.nu by Ateni AB

Norges Hege Cecilie Tidemandsen Larsen med Carvis (Cantanis x Capitol II) får många bommar i backen, med tidsfel blir det 13 fel och totalt 21.01.

Hege Cecilie TIDEMANDSEN LARSEN (NOR) Carvis Photo: KimC.nu by Ateni AB

Österrikiske toppryttaren Max Kühner och hans fina Elektric Blue P hade en katastrofrunda igår, men idag gick det bättre, felfritt på bra tid och de ligger nu på 7.39.

Max KUHNER (AUT) Elektric Blue P Photo: KimC.nu by Ateni AB

Turkiets ankare Omar Karaevli med Cheston de la Pomme d’Or Z (Chippendale Z x Contendro II) kan inte göra mycket för laget som definitivt är ute ur leken nu, men har möjlighet att avancera individuellt. Två bommar ner kan dock ha satt stopp för det, men det återstår att se. Totalt 12.08.

Omer KARAEVLI (TUR) Cheston de la Pomme d’Or Z Photo: KimC.nu by Ateni AB

Tjeckiens Jan Stetina med Gylord (Mylord Carthago*HN x Cash) fastnar i kombinationen och utgår.

Jan STETINA (BEL) Gylord Photo: KimC.nu by Ateni AB

Ännu en ung britt, 22-årige Joseph Stockdale med Equine America Cacharel ( Cachas x Quinar) som gjorde en snabb och strålande runda igår. Han får det knepigt på den större banan idag, två nerslag, 8 fel idag och totalt 12.00.

Joseph STOCKDALE (GBR) Equine America Cacharel Photo: KimC.nu by Ateni AB

Norges Marie Valdar Longem med Echo de Virton (Vagabond de la Pomme (e.T.) x Grignoteur de la Fontaine), som tidigare reds av hennes tränare och mentor Gregory Wathelet, får 13 fel och har totalt 18.79.

Marie Valdar LONGEM (NOR) Echo de Virton Photo: KimC.nu by Ateni AB

Österrikes 25-åriga Alessandra Reich får problem med 10-årige BWP-valacken Loyd som inte vill gå över det första hindret. De gjorde en fin runda igår och detta var överraskande. Samma sak händer igen när de kommer till denna del av banan. Många bommar faller och det blir tramp i vattnet. 17 fel idag, summa 23.58.

Alessandra REICH (AUT) Loyd Photo: KimC.nu by Ateni AB

Turkiets 22-åriga Necmi Eren med Unique d’Elbe (President (NL) KWPN x Quabri de Laleu) river tre hinder och får tidsfel. Totalt 27.37.

Necmi EREN (TUR) Unique d’Elbe Photo: KimC.nu by Ateni AB

Tjeckiens Ondrej Zvara med Cento Lano (Cento Lano x Eoghan du Mervaux) får även han fyra fel, ligger totalt på 6.99.

Ondrej ZVARA (BEL) Cento Lano Photo: KimC.nu by Ateni AB

Storbritanniens 23-åriga Emily Moffitt med Winning Good gör en fin runda, men får 4 fel. Totalt 12,12.

Emily MOFFITT (GBR) Winning Good Photo: KimC.nu by Ateni AB

Victoria Gulliksen och Papa Roach (Perigueux x Zeus) briljerar för Norge – mycket stark runda och de är felfria!
– Det var otroligt kul, en fantastisk känsla. Jag har haft hästen sedan han var 6 år.
Reportern påpekar att det måste vara roligt med framgången med en häst som man tagit fram själv.
– Bara du säger det får jag rysningar!

Victoria GULLIKSEN (NOR) Papa Roach Photo: KimC.nu by Ateni AB

Turkiets Derin Demirsoy med Koblenz vd Middelstede  (Diktator van de Boslandhoeve) får 16 fel, tillsammans med gårdagens poäng blir det totalt 22,10.

Derin DEMIRSOY (TUR) Koblenz vd Middelstede Photo: KimC.nu by Ateni AB

 

Mästerskapsdebutanten Katharina Rhomberg med 9-åriga Cuma 5 (Comme Il Faut x Ars Vivendi) gör en felfri runda för Österrikes lag.
– Men det var väldigt svårt! sa hon efteråt.

Katharina RHOMBERG (AUT) Cuma 5 Photo: KimC.nu by Ateni AB

Storbritannien har ett ungt lag i EM, Georgia Tame är 24 år. Med Z7 Ascot får hon 9 fel idag och totalt 18.98.

Georgia TAME (GBR) Z7 Ascot Photo: KimC.nu by Ateni AB

Så kommer första lagryttaren in på banan, 24-årige debutanten Frederik B Seim från Norge med Quevara van der Vlierbeek Z (Quintus x Omar). Han börjar med att riva första hindret.  Frederik har tagit fram sin häst själv och varit som elev hos Rolf-Göran Bengtsson.
Nu får han det tufft på banan, totalt 13 fel här.

Fredrik B SEIM (NOR) Quevara van de Vlierbeek Z Photo: KimC.nu by Ateni AB

24-åriga grekiska ryttaren Ioli Mytilineou gjorde en strålande runda igår med Levis de Muze (Elvis Ter Putte x Tinka’s Boy) och imponerar även idag – felfri och klockar in på totalt 3.64.

Ioli MYTILINEOU (GRE) Levis de Muze Photo: KimC.nu by Ateni AB

András Kövy Jun.  från Ungern klarade sig bra igårdagens tidshoppning med Faquitol-S (Verdi TN x Carolus H) med får idag flera nerslag och tidsfel, 17 fel och totalt 23,56

Andras KOVY JUN (HUN) Faquitol-S Photo: KimC.nu by Ateni AB

Israeliske Robin Muhr med Vino Z (Vigo d’Arsoulles x Darco) var även han felfri under gårdagen, men får idag tre nerslag och 12 fel, totalt 18,41

Robin MUHR (ISR) Vino Z Photo: KimC.nu by Ateni AB

Tredje ryttaren för dagen var felfri igår, Urh Bauman med 9-årige Larisal (Larimar 7 x Casall) får dock 12 fel idag och tillsammans med gårdagens tid blir det 18,75 poäng.

Urh BAUMAN (SLO) Larisal Photo: KimC.nu by Ateni AB

2. Andra ekipage till start är ingen mindre än portugisiska toppryttaren Luciana Diniz med 10-årige Conchento PS, som inte riktigt trivdes på banan igår och bröt ut vid vattnet. Idag går det bättre och Luciana slutar på 11,13 efter endast ett tidsfel.
– Vi hade en ”fighting round”, säger Luciana efteråt. Det är en toppenhäst, men han har inte så mycket erfarenhet har bara hoppat två 5* – och aldrig något stort vatten.

Luciana DINIZ (POR) Conchento PS Photo: KimC.nu by Ateni AB

1. Klassen inleds av ungerske Gyula Szuhai med endast 8 år gamle Lawisangos (l’Aveau x Lasangos 2), som tyvärr inte har rutinen för ett mästerskap – 18 fel blir det idag och ekipaget behåller jumboplaceringen från gårdagen, nu med hela 34,53 i baken.

Gyula SZUHAI (HUN) Lawisangos Photo: KimC.nu by Ateni AB

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.