Rolf-Göran Bengtsson, Angelica Augustsson Zanotelli, Evelina Tovek (reserv), Peder Fredricson och Douglas Lindelöw

EM lagfinal: Lagguld till Schweiz – Sverige utan medalj

Lagfinalen i EM i hoppning i Riesenbeck, Tyskland är avgjord och Sverige som hade ledningen från start och föll till tredje plats igår hamnade idag precis utanför medaljplats när Belgiens lag radade upp den ena nollan efter den andra.

Schweiz höll sin ledning och tog hem guldet före Tyskland och med Belgien på bronsplats.
Med tårar i ögonen berättar Steve Guerdat att han tillägnar segern till sin svenska häst som nyligen dog, fantastiska SWB-stoet Bianca som han hade enorma framgångar med.

Banskiss > > >
Liveresultat > > >

Först ut i klassen var de elva ryttare som ej rider lagklassen men som är kvalade vidare bland de bästa individuellt. Här ser vi bland andra Norges Victoria Gulliksen som var felfri igår, Portugals Luciana Diniz och unga grekiska stjärnskottet Ioli Mytilineou som gjort succé i Riesenbeck med två fina rundor.

Följ vår direktrapportering här:

50. Schweiz avslutar med Steve Guerdat och hans SWB-hingst Albführens Maddox är sista ekipage. nu har han chans att rida hem ett guld för sitt lag. Det blir ett nerslag, men resultatet räcker ändå för guld.
Med tårar i ögonen berättar Steve att han tillägnar segern till sin svenska häst som nyligen dog, fantastiska SWB-stoet Bianca som han hade enorma framgångar med.

– Vi har haft ett tufft år med två topphästar som lämnat sporten, mitt fantastiska sto som dog. Jag tillägnar den här segern till Bianca.
Han syftar även på Martin Fuchs Clooney som skadade sig i hagen förra veckan och som man nu kämpar för att kunna ge ett vettigt liv som pensionär.

Steve GUERDAT (SUI) Albfuehren’s Maddox Photo: KimC.nu by Ateni AB

49. Tysklands David Will som vann den inledande tidshoppningen i onsdags lyckas inte hålla nollan idag, det blir fyra fel.

David WILL (GER) C Vier 2 Photo: KimC.nu by Ateni AB

48. Avslutar för det svenska laget gör Peder Fredricson och Catch Me Not S. Han kan inte göra mycket för laget men individuellt har han ännu medaljchans. De touchar många bommar, men allt går väldigt kontrollerat och det blir en felfri ritt. Det ger honom en femteplats individuellt för närvarande.

47. Belgiens Nicola Philippaerts kan luta sig mot felfria lagkamrater och behöver bara rida för sitt eget resultat. Det gör han med den äran, felfritt med Katanga v/h Dingeshof trots att sista bommen gungar.

46. Irlands Mark McAuley med Jade vd Bisschop river två, 8 fel.

45. Frankrikes toppryttare, rutinerade Kevin Staut, chockar genom att raka ihop hela 16 fel med Visconti du Telman .

Kevin STAUT (FRA) Visconti du Telman Photo: KimC.nu by Ateni AB

44. Andreas Schous lag Danmark är ute ur leken, men individuellt kunde han få ett resultat. Med Darc de Lux blev det dock 8 fel idag.

 

43. Storbritanniens William Whitaker med Galtur hade inte så bra dag igår och även idag faller ett par bommar, åtta fel.

William WHITAKER (GBR) Galtur Photo: KimC.nu by Ateni AB

42. Spaniens Eduardo Alvarez Aznar med Legend (Ogano Sitte x Nabab de Reve) inleder strålande, men river två hinder mot slutet.

Eduardo ALVAREZ AZNAR (ESP) Legend Photo: KimC.nu by Ateni AB

41. Det österrikiska laget är borta, men Max Kühner och Elektric Blue P bode ha varit med individuellt – det är de inte nu: 8 fel idag.

Max KUHNER (AUT) Elektric Blue P Photo: KimC.nu by Ateni AB

40. Regerande europamästaren Martin Fuchs med Leone Jei gör inte oväntat en felfri runda – han håller ledningen för sig själv och för det schweiziska laget.

Martin FUCHS (SUI) Leone Jei Photo: KimC.nu by Ateni AB

39. Tysklands Christian Kukuk och Mumbai tappar en bom och det blir fyra fel plus tidsfel.

Christian KUKUK (GER) Mumbai Photo: KimC.nu by Ateni AB

38. Rolf-Göran Bengtsson gör sitt åttonde EM och igår gjorde han en av sina bästa rundor i karriären, oerhört skickligt. Med Ermindo W kommer han nu tråkigt in i trekombinationen och fyra fel är ett faktum. Även den sista oxern faller. Sveriges lag är därmed borta ur medaljstriden. Rolf har också tappat sin individuella topplacering inför söndagens final.

Rolf-Goran BENGTSSON (SWE) Ermindo W Photo: KimC.nu by Ateni AB

37. Belgiens lag har seglat upp och nu gäller det för Olivier Philippaerts att hålla nollan med Le Blue Diamond v’t Ruytershof. Och han klarar det!

Olivier PHILIPPAERTS (BEL) Le Blue Diamond v’t Ruytershof Photo: KimC.nu by Ateni AB

36. Så har vi en hemmaryttare, Ludger Beerbaums beridare Eoin McMahon med Chacon 2, hästen som chefen tidigare tävlat. De är felfria ända fram till den sista stora oxern där en bom faller.

Eoin MCMAHON (IRL) Chacon 2 Photo: KimC.nu by Ateni AB

35. Olivier Robert och Vivaldi des Meneaux har gått fantastiskt bra och flytet och formen håller i sig även idag. Det blir en felfri runda för Frankrike.

Olivier ROBERT (FRA) Vivaldi Des Meneaux Photo: KimC.nu by Ateni AB

34. Sören Pedersens Chico Z vill inte hoppa den ovanliga muren som är som en liggande nolla. Ekipaget utgår och Danmark har fått ett nytt strykresultat.

Soren PEDERSEN (DEN) Chico Z Photo: KimC.nu by Ateni AB

33. Joseph Stockdale med Equine America Cacharel klarar inte att hålla nollan för Storbritannien, det blir tre nerslag.

Joseph STOCKDALE (GBR) Equine America Cacharel Photo: KimC.nu by Ateni AB

32. Ismael Garcia Roque med La Costa (Gitano v.Berkenbroeck x Calvino Z) tappar många bommar, totalt 12 fel plus ett tidsfel.

Ismael GARCIA ROQUE (ESP) La Costa Photo: KimC.nu by Ateni AB

31. Österrikes Alessandra Reich med Loyd är först ut efter pausen när tredjeryttarna ska rida. Hon är dock endast lagets andra ryttare, då Österrike bara har tre totalt i sitt lag. Hon får

Alessandra REICH (AUT) Loyd Photo: KimC.nu by Ateni AB

30. Schweiz Bryan Balsiger med AK’s Courage gör inga misstag. Det blir felfritt och laget har chansen att behålla sin ledning.

Bryan BALSIGER (SUI) AK’s Courage Photo: KimC.nu by Ateni AB

29. Tysklands Marcus Ehning och Stargold kickar sig runt banan och avslutar med en rejäl kick efter en felfri runda. Så här långt har Tysklands lag ett rent protokoll idag.
– Jag är väldigt glad och stolt över honom, säger Marcus om hästen.

Marcus EHNING (GER) Stargold Photo: KimC.nu by Ateni AB

28. Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele hade bara ett litet vattentramp igår. Nu riveer hon samma hnder som Douglas, den tidiga Kingslandoxern. Sedan blir det ännu ett nerslag, 8 fel för Angelica.
– Det var hennes första mästerskap, men jag är besviken. Speciellt när Douglas gick in med åtta hade vi behövt en nolla, säger Angelica.

Angelica AUGUSTSSON ZANOTELLI (SWE) Kalinka van de Nachtegaele Photo: KimC.nu by Ateni AB

27. Belgiens Jos Verlooy med Varoune (Verdi TN x Cardalme) hade en sämre dag igår, men idag går det strålande – han hänger på Pieter Devos nolla med ännu en felfri ritt. Nu börjar Belgien bli farliga!

Jos VERLOOY (BEL) Varoune Photo: KimC.nu by Ateni AB

26. Michael Duffy från Irland rider Zilton SL Z och trots någon rejäl bomklonk blir det en felfri runda.

Michael DUFFY (IRL) Zilton SL Z Photo: KimC.nu by Ateni AB

25. Frankrikes Mathieu Billot med Quel Filou river i trekombinationen, men klarar resten av banan felfritt.

Mathieu BILLOT (FRA) Quel Filou 13 Photo: KimC.nu by Ateni AB

24. Danmarks Konstantin Deeken Künnemann med AK’s Crowney (Cartani 4 x San Patrignano Cassini) kraschat rakt in i första hindret i tvåkombinationen och det blir 4 fel plus två tidsfel.

Konstantin Dekken Künneman,AK’s Crowney Photo: KimC.nu by Ateni AB

23.  Storbritanniens Emily Moffitt med Winning Good klarar pressen och gör en felfri runda för laget.

Emily MOFFITT (GBR) Winning Good Photo: KimC.nu by Ateni AB

22. Spaniens A. Marquez Galobardes med Ucello Massuere fick stora problem med vattnet och utgick. Idag finns inget vatten på banan och det blir endast 4 fel.

Alberto MARQUEZ GALOBARDES (ESP) Ucello Massuere Photo: KimC.nu by Ateni AB

21. Österrikes Katharina Rhomberg gjorde en strålande runda med Cuma 5 igår. Idag river de första hindret och sedan ännu ett par stycken. Total 12 fel idag, 17.24 summerat. Extra tufft eftersom Österrikes lag bara har tre ryttare och inget strykresultat.

Katharina RHOMBERG (AUT) Cuma 5 Photo: KimC.nu by Ateni AB

20. Schweiziska ledarlaget får nu in sin första ryttare mästerskapsdebutanten Elian Bauman med Campari Z, som river flera hinder och ger lagkamraterna maximal press.

19. Tysklands Andre Thieme med DSP Chakaria gläder hemmapubliken och det tyska laget med en felfri runda.

Andre THIEME (GER) DSP Chakaria Photo: KimC.nu by Ateni AB

18. Douglas Lindelöw och Casquo Blue har sett väldigt coola ut på framridningen – nu känns det nästan som att de är lite för coola. Det blir en tidigt tappad bom och sedan ännu en i tvåkombinationen. Nu ökar pressen på övriga ryttare.
– Jag tyckte att jag hade en bra känsla. Jag är egentligen nöjd med känslan men resultatet är jag definitivt inte nöjd med.

Douglas LINDELOW (SWE) Casquo Blue Photo: KimC.nu by Ateni AB

17. Belgiens Pieter Devos  med Jade vd Bisschop gjorde en stilrunda igår och upprepar samma rutin även idag, felfritt och mycket elegant, första felfria lagryttare och individuellt toppläge för Pieter själv.

Pieter DEVOS (BEL) Jade vd Bisschop Photo: KimC.nu by Ateni AB

16. Daniel Coyle med Legacy från Irland som klättrade upp flera platser igår får ett nerslag och är nära, nära att riva fler men bommarna ligger kvar.

Daniel COYLE (IRL) Legacy Photo: KimC.nu by Ateni AB

15. Penelope Leprevost från Frankrike med Gfe Excalibur de la Tour Vidal (Ugano Sitte (e.T.) x Ogano Sitte) river – som så många idag! – sista hindret.

Penelope LEPREVOST (FRA) Gfe Excalibur de la Tour Vidal Photo: KimC.nu by Ateni AB

14. Danmarks Zascha Nygaard Andreasen med Quinn 33 (Quidam de Revel x Contender) som ligger på hårt får kämpa för att hålla ihop det. Hon lyckas dock inte hela vägen och det blir två nerslag, som i ekipagets tidigare rundor. Totalt har hon nu 16 fel.

Zascha Nygaard ANDREASEN (DEN) Quinn 33 Photo: KimC.nu by Ateni AB

12. Storbritanniens Georgia Tame får ett oväntat stopp och väljer att utgå.

11. Så börjar lagtävlingen med Spaniens Manuel Fernandez SaroJarlin de Torres (Jarnac x Calvaro F.C.). Felfri på hinder med endast ett tidsfel.

Manuel FERNANDEZ SARO (ESP) Jarlin de Torres Photo: KimC.nu by Ateni AB

Under pausen kan vi passa på att kolla in banan:

11. Grekiska Ioli Mytilineou med otroligt fina Levis de Muze gör nu en riktig skolrunda och vi får återigen se en felfri ritt. En stjärna är född! Totalt 3.94 och hon kan definitivt vara med i den individuella medaljmatchen.
– Jag saknar ord, jag kom in i det här och ville verkligen hoppa felfritt, men han överträffade mina förväntningar, han hoppar bara bättre och bättre, han är fantastisk, hyllar hon sin häst.

Ioli MYTILINEOU (GRE) Levis de Muze Photo: KimC.nu by Ateni AB

10. Victoria Gulliksen är ensam kvar från det norska laget och har gjort ett fantastiskt mästerskap så här långt, ligger på 3,96 individuellt. Med Papa Roach (Perigueux x Zeus) får hon nu ett nerslag och ett tidsfel. Med 8.96 har hon nu ändå chans till en plats i söndagens individuella final.
– Hästen skulle ha hoppat felfritt idag, men jag var mitt emellan två språng och hade inte bestämt mig.

Victoria GULLIKSEN (NOR) Papa Roach Photo: KimC.nu by Ateni AB

9. Ondrej Zvara, Tjeckien med Cento Lano (Cento Lano x Eoghan du Mervaux)får två nerslag redan i första halvan av banan och så ännu en bom ner i tvåkombinationen. 12 fel idag, 18.99 totalt.

Ondrej ZVARA (BEL) Cento Lano Photo: KimC.nu by Ateni AB

8. Polens Wojciech Wojcianiec med Chintablue (Chintan x Chacco – Blue) river tidigt och hästen blir väldigt stark mot slutet. Till slut blir det ändå bara 4 fel och sammanlagt 12.44.

Wojciech WOJCIANIEC (POL) Chintablue Photo: KimC.nu by Ateni AB

7.  Marc Houtzager med Sterrehof’s Calimero är ensam kvar från det holländska laget och visar nu att han kan stå när de andra faller – första felfria rundan. Totalt står han nu på 8.

Marc HOUTZAGER (NED) Sterrehof’s Calimero Photo: KimC.nu by Ateni AB

6. Luciana Diniz stryker sig, troligen kände hon att hennes häst inte var redo för den här banan.

5. Turkiets Omar Karaevli med Cheston de la Pomme d’Or Z (Chippendale Z x Contendro II) börjar fint men river den sista stora oxern. Han får även ett tidsfel, 5 fel idag, totalt 13.

Omer KARAEVLI (TUR) Cheston de la Pomme d’Or Z Photo: KimC.nu by Ateni AB

4. Ännu en ryttare från Italien, Fabio Brotto med storhoppande Vanita’ Delle Roane (Berlin x Ahorn Z) går felfritt men med ett tidsfel. 13.64 totalt, kanske får han en plats i söndagens individuella final med 25 ryttare.

Fabio BROTTO (ITA) Vanita’ Delle Roane Photo: KimC.nu by Ateni AB

3. Antonio Maria Garofalo från Italien med Conquestador (Nabab de Reve x Farmer) slår i många, många bommar, men det blir inte mer än ett nerslag och ett tidsfel, 5 fel och totalt 19.10

Antonio Maria GAROFALO (ITA) Conquestador Photo: KimC.nu by Ateni AB

2. Robin Muhr från Israel med Vino Z börjar bra men river vågplanket och kraschar sedan rakt igenom den sista stora oxern.

Robin MUHR (ISR) Vino Z Photo: KimC.nu by Ateni AB

1. Klassen inleds av Urh Bauman från Slovenien på 9-åriga Larisal (Larimar 7 x Casall) som gör en mycket fin runda

Urh BAUMAN (SLO) Larisal Photo: KimC.nu by Ateni AB

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.