Malin Baryard-Johnsson  och H&M Indiana. Foto Fredrik Jonsving

EM // Malin Baryard Johnsson: ”Alla fyra hästar är magiska individer”

Idag avgörs laghoppningen i EM i Rotterdam. Sverige ligger trea och Peder Fredricson leder individuellt. Mästerskapsveteranen Malin Baryard Johnsson beskriver hästarna i Sveriges lag som fyra magiska individer och säger: ”Det är dags för oss att stå högst upp på pallen”.

Foto: Fredrik Jonsving

Malin Baryard Johnssons EM-häst H&M Indiana är en unik personlighet. Malin säger till SVT:
– Hon är makalös. Vi har haft en lång och tuff resa ihop men den här blomman bara fortsätter blomma. Det är en magisk resa vi gjort, och fortfarande gör för vi är inte klara än. Nu har vi hittat ett sätt som funkar. Anpassar man sig efter henne och får henne att anpassa sig lite efter oss funkar det, säger hon.

– Flippan-klass (Baryards tidigare topphäst Butterfly Flip) den kanske är svår att slå, vi var ändå etta i världen. Det är en bit kvar dit, men samtidigt har sporten utvecklats, det är på ett helt annat sätt. Indiana är en häst som har allt, sen har hon en hel del emot sig och det är de pusselbitarna jag får försöka hålla ihop.
Läs intervjun med Malin hos SVT > > >

Fredrik Jönsson. Foto: Fredrik Jonsving

Efter Fredrik Jönssons och Cold Plays åttondeplats i VM i Tryon 2018 – den bästa svenska placeringen – och lagsilvret, kom det många bud på hästen, ett av dem på uppemot 100 miljoner. Men Fredrik kommer att behålla den till minst efter OS i Tokyo 2020.

Cold Play, som köpts för mindre än 50.000 kronor direkt från uppfödaren, började karriären med att bli trea i 3-årschampionatet.

– Han är spänstig som en gummiboll när han behöver! Han kan hetsa upp sig och ibland vara lika cool som sitt namn. När man lär känna honom kan man hantera sidorna på ett bra sätt, och få rätt typ av spänning när det behövs. Han är en fantastisk hopphäst! har Fredrik sagt.

Henrik von Eckerman och Tovek’s Mary Lou. Foto Fredrik Jonsving

Tovek’s Mary Lou som rids av Henrik von Eckerman har i många månader toppat hästarnas världsranking. Hittills har hon vunnit 601 520 euro. Alldeles nyss gick Scuderia 1918 Tobago Z som tävlas av världstrean Daniel Deusser om henne med några tusenlappar.

Henrik von Eckerman är rädd om sin stjärna och valde nyligen att stryka sig från Rolex Grand Prix i Aachen och avstå från enorma prispengar för att spara henne.

H&M All In och Peder Fredricson över vattenhindret i första rundan av EM i Rotterdam. Foto: Kim C Lundin

Regerande Europamästaren H&M All In är såklart lagets starkast lysande stjärna och världens mest kompletta hopphäst. Radions Christian Olsson beskrev honom häromdagen som ”den grå musen som på banan blir en panter, ett vidunder, som käkar hinder till frukost, lunch och middag”.

”Peder har den bästa hästen, skulle man sätta den på auktion finns det ingen gräns. Det kan bli 200 miljoner”, säger Royne Zetterman i en artikel i Expressen, där man försöker räkna ut värdet på de svenska EM-hästarna. Expressen och Royne kommer fram till siffran 360 miljoner kronor totalt för de fyra superstjärnorna.
Läs hela artikeln här > > >

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.