Douglas Lindelöw - Casquo Blue, Peder Fredricson - Catch Me Not S

EM: Sverige i ledning – Peder och Douglas på pallplats efter första omgången

Tyska debutanten David Will slog till och tog ledningen som näst sista ryttare när EM:s första runda reds idag i tyska Riesenbeck. Han slog då Peder Fredricson som dittills haft ledningen med Douglas Lindelöw som tvåa.

Sverige leder lagtävlingen.

Det blev en makalös inledning för Sverige när den första rundan av Europamästerskapen i hoppning reds i Riesenbeck, Tyskland idag.

Peder Fredricson - Catch Me Not S
Peder Fredricson – Catch Me Not S. Foto KimC.nu by Ateni AB

Med Peder Fredricson och Catch Me Not S i ledning in i det sista, Douglas Lindelöw med Casquo Blue på andra plats och Rolf-Göran Bengtsson med Ermindo W på 10:e plats såg det ut att bli svensk nationalsång och dubbelt firande efter dagens tidshoppning.

Tysk seger i klassen

Men tyska debutanten David Will kom in med C Vier som näst sista ryttare och tog ledningen. Det räckte dock inte för att ge det tyska laget förstaplatsen för dagen. Sverige leder med 222.15 poäng före Tysklands 224.51.

På tredje plats ligger Schweiz med 225.90.

Angelica Augustsson Zanotelli - Kalinka van de Nachtegaele
Angelica Augustsson Zanotelli – Kalinka van de Nachtegaele. Foto KimC.nu by Ateni AB

Angelica Augustsson Zanotelli var först ut av svenskarna med Kalinka van de Nachtegaele och gjorde en felfri runda, men med en tid som endast gav en 32:aplats och det blev därför Sveriges strykresultat idag.

Viktigast att hästarna hoppar bra

– Det viktigaste är att hästen hoppar bra och det tycker jag att han gjorde, och att vi är med, inte ligger för långt efter, säger Peder om andraplatsen.

– Alla hästar har ju hoppat bra och det är det absolut viktigaste nu i början av mästerskapet.

Douglas Lindelöw - Casquo Blue
Douglas Lindelöw – Casquo Blue. Foto KimC.nu by Ateni AB

– Det har varit lite diskussioner om vilka broddar man ska ha, men jag har inte sett någon häst som har halkat där inne, bra fäste bra svikt banan har hållit bra säger Peder.

Se Peders tankar om broddar och tips från fälttävlansryttaren Anna Hassö  > > >

– Idag var det ju en tidshoppning och lite lägre och imorgon kommer det definitivt att bli större. Det viktigt man känner inför morgondagen att man har hästarna tillbaka igen över bakbenen, att de väntar och att de tar tid på sig i språnget. Det är därför man inte vill rida för fort idag för att få hästarna flacka.

”Second place is first loser” ser Peder ut att tänka – men Sverige leder ändå inför nästa runda! Foto KimC.nu by Ateni AB

Svensk hoppsport vågar sätta höga mål

En viktig del i de svenska framgångarna ser Fredrik Jönsson i attityden, något som han själv upplevt i relation till de svenska landslagsryttarna där han själv bland annat ingick i VM-laget 2018.
– Det är en av svensk hoppsports stora styrkor. Det handlar om vikten av att våga sätta höga mål.
– Man kunde komma ut och vara nöjd med en fjärdeplats i Grand Prix – och så kommer de och frågar vad som hände. Då tänker man, att då måste man ju bli bättre. Hade de inte gjort det hade man varit nöjd med en fjärdeplats.

– Om man är nöjd står man still och då går man så småningom bakåt.

– Nu är Sverige så bra, så att vi ska inte be om ursäkt för att vi säger att vi ska ta guld. Det är naturligt att vi säger det.

Nu gäller bara felfria rundor

Förbundskapten Henrik Ankarcrona är nöjd med dagens insatser. Liksom Peder poängterar han att man inte får rida alltför fort så att hästarna blir för flacka.

– Har man ridit för fort kan det bli svårt att hålla ihop hästarna. Där tycker jag man har gjort väl avvägda ritter.
Dagens klass var den minsta sett till hindermassan och den enda tidshoppningen av alla rundorna i EM.
– Från här och nu är det enbart felfria rundor som räknas. Det kommer att bli tuffare och längre.

Douglas Lindelöw - Casquo Blue
Douglas Lindelöw – Casquo Blue. Foto KimC.nu by Ateni AB

Även Douglas Lindelöw intervjuades efter hoppningen och var försiktigt nöjd.
– Idag räckte det till en tredjeplats och det är ett bra utgångsläge. Men resultatet är inte viktigast, utan känslan och samspelet med hästen är viktigast, sa Douglas Lindelöw efter ritten.

Resultat lagtävlingen > > >

Resultat individuellt > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.