Martin Fuchs med otroliga Clooney Foto: Kim C Lundin

EM: Från evigt silver till guld – Martin Fuchs och Clooney

EM-segrare 2019 är:  Martin Fuchs och magiske Clooney

Banbyggare Louis Konickx banor har levererat under hela EM. Den andra och avgörande rundan med är kortare med tio hinder och tolv språng, denna runda utan någon vattengrav. Längs diagonalen går en trekombination med ljusa lätt mönstrade bommar i formation räcke–oxer–räcke och den smala mur som ställde till det i första klassen är tillbaka som hinder 6 följt av ännu ett smalt räcke med mycket flata skållor.

Den inledande tidshoppningen säkrar att det inte kommer att krävas ännu en omhoppning mellan de återstående elva finalisterna.

Game on

Första ryttare var brittiska Holly Smith med Hearts Destiny, mästerskapsdebutant, som klarade banan felfritt men drog på sig ett tidsfel och slutar på 13,68 fel. Inför dagen låg Gregory Whatelet och MJT Nevados S i slagläge men det försvann raskt med två ner på den svåra sista linjen i första rundan. Nu touchade de nummer 7 men klarade sig felfritt, 12,63 fel.

Hemmanationens enda kvarvarande ryttare är Marc Houtzager på Sterrehofs Calimero som stod på 12,20 fel, vars ritt stördes av två protesterande djurrättsaktivister. De fångades in av snabba funktionärer och han klarade sig utan nedslag men ett tidsfel som sedan ströks av Ground Jury. Aktivisterna var målade med texten att hästar är slavar.

Protesten bemöttes inte med ett ord från kommentatorn
Funktionärerna visade på snabbhet.

Marcus Ehning har visat upp Comme Il Faut på ett fantastiskt sätt, idag blev det två felfria ritter i solklar självsäker stil, slutar på 10,56 efter ett tidsfel.

Svenska hjältar

Peder Fredricson och H&M All In startade bra men rev 4b, oxern i trekombinationen med en lätt touch, slutar på 12 fel i detta EM.

Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou har en femte plats på ett EM med sig i bagaget, från Madrid med Coupe de Coeur. Nu rev han insprånget till trekombinationen, ett räcke, och slutar på 11,56 fel i detta EM.

Slutstriden

Regerande världsmästaren Simone Blum och DSP Alice trivs utomhus helt uppenbart, här i Rotterdam har de åter sett starka och samspelta ut men det hjälpte inte. Samma 4b som Peder och Allan rev åkte ner för dem. Det betydde 10,21 fel för Blum.

Jos Verlooy och Igor rev i trekombinaationen i första rundan, för att behålla brons krävdes felfritt och trekombination och smalhinder utgjorde inga problem. Noll fel och något slags medalj blir det. En styrkedemonstration från talangen, ja både häst och ryttare.

Jos Verlooy och Igor Foto: Kim C Lundin

Martin Fuchs och Clooney kämpade lite över vattnet, Martin sa ööööööööhhhhh och Clooney hoppade ännu lite längre i första rundan. Felfritt skulle betyda minst silver. Inga problem i kombinationen, fokuset hos de två var magiskt. Det blev ett förargligt tidsfel men minst silver till duon. Totalt 4,46 fel

Martin Fuchs med otroliga Clooney Foto: Kim C Lundin

Ben Maher och Explosion W har gjort ett otroligt EM, helt makalösa ritter från dag 1 i tidshoppningen och de är snabba. Det knackade lite i hinder fem men det höll. Men inte hela vägen ut, en bom föll på näst sista hindret, det blev silver på 4,62 fel

Medaljer

Guld Martin Fuchs / Clooney
Silver Ben Maher / Explosion W
Brons Jos Verlooy / Igor

6. Henrik von Eckermann / Toveks Mary Lou
7, Peder Fredricson / H&M All In

Banskiss round A

Startlista runda A

Ställning

Banskiss round B

SVT sänder
12.45-17.00 i SVT1. Hoppning, individuell final.

Start- och resultatlistor samt ställning

EM webbsida
SVT Play  EM-sändningar
FEI:s livesändning
FEI Youtube
Tidsprogram EM – alla grenar

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.