En hopplegend har gått ur tiden

Malin Baryard Johnssons supersto Butterfly Flip har gått ur tiden, 30 år gammal. Så här minns vi henne.

– Hon var jättekänslig och hade egen vilja. Hon hade en massa konstigheter för sig. Men hon hade viljan på rätt håll. Hon ville aldrig göra fel och hon var en tävlingsindivid som slår det mesta, sa Malin Baryard när Butterfly Flip prisades i Gothenburg Horse Show Hall of Fame.

” Malin Baryard Johnsson och Butterfly Flip bröt ny mark inom ridsporten och fick svenska ryttare att känna att allt är möjligt. ”

Butterfly Flip tog tillsammans med Malin Baryard-Johnsson seger i världscupen i Genève, brons i världscupfinalen i Las Vegas 2003, EM-silver i lag 2001, VM-silver 2002 och OS-silver 2004. År 2003 blev Butterfly Flip och Malin Baryard etta på världsrankingen. Deras fantastiska karriär tillsammans varade i tio år.

Malin Baryard Johnsson och Butterfly Flip bröt ny mark inom ridsporten och fick svenska ryttare att känna att allt är möjligt. De var det första svenska ekipaget som vann världscupsegrar, som stod på pallen i en världscupfinal. Innan dess hade inget svenskt hopplag vunnit medalj i OS, VM eller EM sedan 1920-talet.

”Flippan” föddes 1991 hos Kristina Larsson i Rottneros. 1995 korades hon till bästa 4-åring i hoppning på Swede Horse i Jönköping med högsta poäng i ridbarhet. Butterfly Flip blev då Malin Baryards förstahäst, sponsrades av H&M och kallades därför ”H&M Butterfly Flip”. I april 2008 gjorde Flippan sin sista världscuptävling, på Scandinavium i Göteborg.

” Det var ingen höjdare när jag provade henne. Hon körde sitt race där och for runt och sprätte och hade sig. ”

Uppfödaren Kristina Larsson berättar i Gothenburg Horse Shows podd om hur det första mötet mellan Butterfly Flip och Malin Baryard Johnsson var:
– Flippan var fem år då och hade tävlat litegrann, hon vann ju Swede Horse som fyraåring men sedan var det inga större framgångar efter det.

– Det var en gemensam bekant, Tomas Wilhelmsson, som ringde och sa ”Det är en häst här uppe i Värmland som du måste komma och prova. Jag tror att det är något alldeles extra”, berättar Malin.
– Då åkte jag upp och så provade jag henne och det var ingen höjdare när jag provade henne. Hon körde sitt race där och for runt och sprätte och hade sig, som hon är och kunde göra.
– Och jag var lite sådär… Här har man åkt hela vägen till Värmland och farit runt här. Men så sa jag vi höjer litegrann till och tar kombinationen en gång till och då kom det, då kom ett språng och jag kände direkt att oj där hade vi någonting och sedan hoppade jag det igen och sa att jag tar gärna hem henne. På två språng kände jag det, efter hundra dåliga språng som var åt helskotta.
– Och sedan gick det fort när jag fick hem henne.
– Jag kände direkt att det var en fantastisk häst och en väldigt rolig häst. Sakta men säkert så växte hon. Hon är en galenpanna men hon hittar lite fokus i arbetet.

Kristina Larsson berättar:
– Hon var rätt så ordinär från början, vi red på henne, både jag och flickor, red ut i skogen, hon tävlade några gånger med olika ryttare.
– När jag träffade Malin så kände jag meddetsamma att det fanns ingen tvekan. Jag lånade ut henne direkt.

Framgångsrik i aveln

Butterfly Flip har fem listade avkommor i BLUP:

2006 Flip’s Little Sparrow (74) (SWB) e Cardento
2009 Flips Fairytale (74) (SWB) e Click and Cash
2010 Flip’s Angeleye (74) (SWB) a Cartier
2012 Ninja Flip Z (74) e Nabab de Reve
2013 Jasmine (74) e Numero Uno

Av dem är Astrid Ohlins Flip’s Little Sparrow, ”Sparven”, den mest meriterade. Hon hade stora framgångar under Peder Fredricson, men bytte ryttare till Stephanie Holmén och har hittills toppat sin karriär med seger i världscupen i Zürich 2018 tillsammans med henne.

Sparven har fyra avkommor:

2011 Precious Flip (74) (SWB) e Cabachon
2019 Bollerup Cuckoo Flip (74) (SWB) e Crusadere Ice
2019 Bollerup Crystal Flip (SWB) e Crusader Ice
2020 Bollerup Come Flip (SWB) e Comme il Faut

Stephanie Holmén och Flip´s Little Sparrow,

De senaste åren har Butterfly Flip varit i Belgien där hon verkat i aveln med ett antal Zangersheideavkommor, KWPN och BWP:

2012 Naughty Flip de Muze Z e Norton d’Eole
2012 Elle Flip de Muze Z e Elvis ter Putte
2012 Next Flip De Muze Z e Nabab de Reve
2012 Vigo’s Flip de Muze Z e Vigo d’Arsouilles
2012 Ninja Flip Z (Et) e Nabab de Reve, även i BLUP
2013 Jasmine (I) e Numero Uno
2014 Our Flip De Muze (BWP) e Elvis ter Putte

Flippan är fortfarande världens hittills mest meriterade svenskfödda häst.

Hon blev 30 år gammal.

 

Malin Baryard Johnsson skriver själv om Butterfly Flip i sociala medier:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Malin (@malinbaryard)

 

Butterfly Flip hedras i Gothenburg Horse Shows Hall of Fame:

 

Malin Baryard Johnsson och Butterfly Flip vid OS i Sydney 2000:

 

Malin Baryard Johnsson och Butterfly Flip i Nations Cup:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.