Eric Lamaze och hans OS-guldhäst Hickstead i Hong Kong 2008.  Foto FEI

Eric Lamaze får en ny roll i kanadensiska laget

Hoppikonen Eric Lamaze, bland mycket annat guldmedaljör vid Peking-OS, får en ny roll i det kanadensiska hopplaget – som chef d’equipe.

”Jag kommer inte att ge mig förrän vi nått perfektion.”

53-årige Eric Lamazes karriär har varit dramatisk. I Peking-OS 2008 – som egentligen reds i Hong Kong – tog han guld med legendariska hästen Hickstead och blev detta år etta på världsrankingen. 2011 störtade Hickstead ner död vid en tävling i Verona, Italien, en händelse som utlöste sorg i hela ridsportvärlden.
För några år sedan drabbades  Eric Lamaze av en hjärntumör och var länge borta från sporten. Trots att tumören inte gick att ta bort kunde han efter behandling göra comeback och återtog sin plats i den högsta världseliten.

Tillsammans med det kanadensiska laget satsade Eric Lamaze mot OS i Tokyo, men efter att lagryttaren Nicole Walker testade positivt i ett dopingtest vid Panamerican Games där laget kvalade till OS gick den drömmen i kras. Nicole Walker frikändes senare, men lagets diskvalificering stod fast och Eric Lamaze meddelade då att han inte tänkte tävla i OS individuellt. Delvis på grund av sin hälsa – han behandlas fortfarande för sin cancer – men framförallt för att han sett OS som en lagsatsning.

Nu meddelas det att Eric Lamaze får en ny roll i det kanadensiska hopplaget, som förbundskapten, chef d’equipe. Han kommer att dra ner på sitt eget tävlande för att ge allt för det kanadensiska laget.

– Det är en ära att få den här utnämningen och det är inte något jag tar lätt på. Jag ser fram emot att bygga vidare på den grund som (tidigare förbundskaptenen) Mark Laskin har lagt och jag är hängiven våra ryttares framgång, både nationellt och internationellt. Jag har en stark vision för sporten i Kanada och kommer inte att ge mig förrän vi nått perfektion.

Han kommer att börja leda laget redan nu vid vintertävlingarna i Florida och det första stora mästerskapet blir VM i Herning i augusti.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.