Rolf-Göran Bengtsson, Andre Thieme, Jens Fredricson. Foto Kim C Lundin

Henrik tvåa med ny häst i Falsterbo Grand Prix

Det blev dubbelseger för Europamästaren Andre Thieme – igår Derbyt, idag Falsterbo Grand Prix.

Men Jens Fredricson är snabbast med Markan Cosmopolit och Henrik von Eckermann blir tvåa med en helt ny häst, Nababette.

– Jag väntade mig inte att det skulle bli vinnartiden, säger Andre Thieme , Tyskland, efter segerritten med EM-guldhästen DSP Chakaria.

– Jag såg att de tog bort växterna och tänkte att det fanns en chans att gå innanför. Det här är något min häst är väldigt bra på.

– Jag älskar min häst. Vilken helg! säger Andre Thieme, som tidigare har avslöjat att han älskar Chakaria lika mycket som sin fru.

Falsterbos Grand Prix rids i två rundor där 25 procent av startfältet – 12 ekipage – går vidare till andra rundan. Fem av dessa är svenska!

Det blir många nerslag i klassen, men så har också många av toppryttarna sparat sina bästa hästar inför VM och vi ser många unga hästar – sex 9-åringar och många orutinerade.

Andra rundan

Wilma Hellström och Cicci Bjn är först ut i runda två. Det blir två rivningar och totalt 12 fel.

Peder Fredricson och H&M Christian K håller hög fart och är dessutom felfri – med 47.00 sekunder bör han ha ett bra läge.

Storbritanniens Amy Inglis och Wishes har med sig 3 tidsfel från första rundan. Hon är felfri i runda två och står kvar på 3, med tiden 51.97.

Andre Thieme och DSP Chakaria som efter runda ett säger att han inte ska rida fort i runda två smiter mellan två hinder och blir överlägset snabbast – noll fel och tiden 44.73.

Nederländernas Hessel Hoekstra och Icoon VDL går på säkerhet och står kvar på sina två tidsfel från första rundan, med tiden 52.30.

Marc Dilasser försöker ta en fräckare väg, men får ett stopp med Arioto du Gevres.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit gör en helt vild sväng som de klarar, men river hindret efter. Med 43.41 är de överlägset snabbast – dock med fyra fel.

Gilles Thomas och Luna van het Dennehof försöker samma sväng mot näst sista hindret, men river och river igen. Det blir totalt 8 fel och tiden 43.97.

Vi ser Henrik von Eckermann gå fram och titta på svängen tillsammans med Nababette. Ska han våga gå på den med den för honom nya hästen? Han gör sin egen variant, samma sväng men med ett extra språng. Med 45 sekunder och felfri lägger han sig på andra plats efter Thieme.

Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W xxtar samma sväng, men river dessvärre – totalt 8 fel och tiden 44.68 – snabbare än Thieme.

Jur Vrieling och Fiumicino van de Kallevalei river och tappar också farten inför den kluriga svängen där det blir ett stopp. Totalt 12 fel och tiden 57.70.

Karel Cox och Nueva Epoca de Regor är de sista som har chans att slå Thieme och det går fort, men de klarar inte den sista svängen och river.

 

Första rundan

När den första gruppen har ridit grundomgången är endast två ekipage – Belgiens Karel Cox med Nueva Epoca de Regor och Marc Dilasser, Frankrike med Arioto du Gevres – felfria.

Nederländernas Hessel Hoekstra med Icoon VDL och Storbritanniens Amy Inglis med Wishes är felfria på hinder och trots tidsfel går de vidare.

I den andra rundan blir både Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann felfria och klara för runda två. Peder Fredricson har som snabbaste 4-felare goda chanser att gå vidare och Erica Swartz håller länge den 12:e platsen för runda två, men tappar den till sist.

Erica Swartz var otroligt nöjd med sina 4 fel på 10-åriga Madonna (Flamenco Desemilly x Carabas vd Wateringhoeve), som är undan Ericas topphäst Jovita, men inte hennes egen uppfödning.

– Men jag har tagit henne hela vägen från unghäst, säger Erica till SVT efter ritten.

Stoet gjorde nu sin första 5* Grand Prix.

Även Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow fick ett nerslag.

– Jag är så arg på mig själv, det var så dumt ridet, hon var så himla bra, säger Steffi efter ritten.

– Jag väntade en halv sekund för länge och nådde inte ända fram för att komma över en så lång oxer, förklarar hon.

”Sparven” är, 16 år gammal, i toppform.

– Jag är så glad att hon fortfarande kämpar på och hon känns bättre än vad hon gjort på länge.

Linda Heed och Laurien van Orshof sällar sig också till ekipagen med 4 fel, liksom Steffi och Sparven i den långsammare ligan utan chans till runda två.

Douglas Lindelöws 9-åriga löfte Charlie’s Way fick ett par nerslag, men Douglas, som har haft honom sedan han var 5-åring, säger att hästen ser ut att kunna bli bättre än hans tidigare topphäst Casquo Blue.

Rolf- Göran Bengtsson har vunnit Falsterbo Grand Prix två gånger tidigare, 2010 och 2016. Han lotsar nu sin VM-häst Ermindo W otroligt skickligt runt Falsterbos stora bana och blir felfri.

– Det kändes jättebra, precis som jag ville ha det. Jag hoppas att min tid ska räcka så att jag inte behöver gå ut i början, sa Rolf efter ritten.

Danmarks Andreas Schou med sin 11-åriga SWB-häst Independent (Diamant de Revel) ser ut att bli felfri men river sista hindret.

Så får vi se EM-guldmedaljörerna André Thieme, Tyskland och DSP Chakaria (Chap 47 x Askari 173), den häst som han även kommer att rida i VM. VM-formen verkar redan sitta – de är felfria och ser otroligt starka ut.

– Det var min bästa häst, hon gör det lättare för mig än mina andra hästar. Men jag kommer inte att rida för fort i andra rundan.

Storfavoriterna Peder Fredricson och H&M Christian K river nästan genast en bom, men är snabbast av fyrfelarna och har i nuläget en plats i runda två.

– Jag hade ju tidigt fel så jag tog bort lite språng och höll in vägarna för att få en bra tid, sa Peder efteråt.

Oavsett hur det går nu har han flaggan i topp.

– Jag vann ju kaninhoppningen i morse, så jag känner att jag åker härifrån som en vinnare.

Evelina Tovek och Winnetou de la Hamente Z börjar vara ett ekipage med stor rutin, men får nu två nerslag.

Henrik von Eckermann har bara haft Nababette Z i tre månader och det är första gången hon gör en hoppning i den här storleken. De gör dock en otroligt stark runda och vi kan inte säga annat än att vi nu har fått se en ny stjärna för Henriks stall och för kommande svenska landslag.

– Jag åker alltid med förhoppningen att jag kan vara med och slåss, men hästen är ny och jag visste inte var jag stod. Det ska bli kul, min häst är snabb, säger Henrik.

Han konstaterar att det blir svårt att ta bort språng i den andra rundan, men till sista hindret kommer det att bli en fajt.

24-årige belgaren Thomas Gilles blir nästa felfria ekipage med Luna van het Dennehof.

Angelie von Essen och Daniel (Heartbreaker x San Patrignano Mister) har inte riktigt flytet idag och får två nerslag samt ett tidsfel.

Geir Gulliksen, Norge, med 16-årige VDL Groep Quatro river tidigt och får till slut hela 16 fel.

Rutinerade ekipaget Jur Vrieling, Nederländerna, med Fiumicino de Kallevalei blir nästa felfria och klara för runda två.

Steve Guerdat, Schweiz, och 9-åriga Dynamix de Belheme får hela 14 fel, tre nerslag och ett tidsfel.

Publikfavoriten Jens Fredricson och Markan Cosmopolit (Cohiba x Calido I) trivs som fisken i vattnet på Falsterbos stora bana och blir felfria inom tiden – klara för andra rundan.

När Jens vann Falsterbo Grand Prix 2013 med Lunatic var det hans första femstjärniga Grand Prixseger någonsin. Ska det bli en ny seger nu?

Wilma Hellström och Cicci Bjn får ett nerslag, men med en snabb tid lägger de sig nu på en 12:e plats och har därmed tills vidare en plats i runda två.

När sista ryttaren, Storbritanniens Ellen Whitaker, river två bommar är Wilmas plats klar – därmed har vi inte mindre än fem svenska ryttare klara för runda två.

– Rolf gör den absolut bästa rundan, hästen hoppar helt fantastiskt, kommenterar Henrik Ankarcrona.

Om fyrfelarna kommenterar han:

– Wilma rider väldigt bra, river trekombinationen som är en svår linje. Hon kommer att gå ut i först i andra rundan och då gäller det att planen finns där och hon fokuserar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.