Örebro Ryttarteam Föreningen, vinnare i Lag-SM Ponnyallsvenskan 2019. Foto Fredrik Jonsving

Final i Ponnyallsvenskan – semifinal i Prins Carl Philips pris

På söndag är det dags för final i Folksam Ponnyallsvenska i hoppning. Strömsholms Ridsportförening står som värd när tio kvalificerade lag ska göra upp om lag-SM-medaljerna.

På söndag är det dags för lag-SM, final i Folksam Ponnyallsvenska. Klubbarna runt om i Sverige har tävlat i sex zoner. Under året har de tävlat tre omgångar, där de två bästa klubbarna i varje zon kvalificerat sig till finalen på Strömsholm. I två zoner har endast ett lag gått vidare.

Totalt ska tio lag göra upp i söndagens final som går i två omgångar. Alla lag rider första omgången, de sex främsta går vidare till omgång två. De tre bästa ekipagen i varje lag räknas och resultatet från båda omgångarna slås ihop för att utse medaljörerna. Slutar fler lag på samma antal fel blir det omhoppning om medaljerna.

Örebro Ryttarteam titelförsvarare

På grund av coronapandemin utsågs inga mästare 2020, då finalen tvingades ställas in. Senast Folksam Ponnyallsvenska genomfördes var under Strömsholmsdagarna 2019, då Örebro Ryttarteam Föreningen stod som segrare och tog klubbens första SM-medalj. Halmstad Fältrittklubb tog hand om silvret och bronsmedaljen gick till Vindelns Ridklubb.

Varken titelförsvararen eller silverlaget finns med bland årets kvalificerande lag. Men bronslaget, Vindelns Ridklubb, finns med i startfältet. Det är som upplagt för en spännande SM-final på Strömsholm.

Startordning i finalen:

 1. Vetlandaortens Ryttarförening
 2. Flyinge Ryttarförening
 3. Vindelns Ridklubb
 4. Strömsholms Ridsportförening
 5. Runsten Equestrians
 6. Mantorpsryttarna
 7. Skedala Ridklubb
 8. Göteborgs Fältrittklubb
 9. Jump Club Ridsportförening
 10. Södertälje Ridklubb

  Slutställning ponnyallsvenskan

 Sista semifinalen i Prins Carl Philips Pris

Tävlingarna startar på fredag 12 november. Under helgen avgörs en rad kringklasser och på lördag är det dags för den sista semifinalen i Prins Carl Philips pris. Därefter står det klart vilka åtta ekipage som får rida finalen på Friends Arena under Sweden International Horse Show! I kategori C ligger tre ekipage just nu på samma antal poäng, så det blir minst sagt en spännande kamp om de sista platserna. Även i kategori D är det otroligt jämt i toppstriden inför avgörandet på Strömsholm.

Aktuell ställning Prins Carl Philips Pris: Kategori C
Aktuell ställning Prins Carl Philips Pris: Kategori D

Nästa helg arrangerar Strömsholms Ridsportförening ytterligare ett SM i hoppning för junior, young rider och senior.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.