Ebba Kewenter - Nimbus. Foto Kim C Lundin

Finalplatser i Friends på spel i Billdal i helgen

Till helgen arrangeras elithopptävlingar på Billdals Ridklubb. För juniorerna och de unga ryttarna står viktiga kvalpoäng i Arena Youth Tour på spel. Dessutom rids första deltävlingen i Lövsta Future Challenge Jumping U25 samt huvudklassen Bjurfors Grand Prix.

De åtta bästa juniorerna (U18) och de åtta bästa unga ryttarna (U21) efter höstens fjärde Arena Youth Tour-deltävling på Billdals Ridklubb får rida den attraktiva höstfinalen i Sweden International Horse Show i Friends Arena till första advent. Hinderhöjderna för juniorer ligger på 140 cm och för de unga ryttarna på 145 cm. Hemmafärgerna försvaras av bland annat junioren Ebba Kewenter och den unga ryttaren Fanny Kullmyr. Kvalen rids på lördagen med start c. klockan 12.

På lördagen klockan 14 gör seniorerna upp i Bjurfors Grand Prix med hinderhöjder på 150 cm. I Grand Prix startar bland annat VM-ryttaren Fredrik Jönsson. Han utmanas av hemmaryttarna Carla Peterson, Jennifer Krogh och Linn Widmark. Peterson och Krogh bär även de grönsvarta Lövsta-armbindlarna som visar att de under helgen samlar poäng i Lövsta Future Challenge Jumping U25 -serien.

Billdal Horse Show blir även startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25 -serien där ett tjugotal av Sveriges bästa U25-ryttare gör upp om en av platserna i den prestigefyllda finalen som avgörs under Gothenburg Horse Show i Scandinavium i februari 2023.

Arena Youth Tour är en gemensam ungdomstour i banhoppning där kvalade ekipage får starta både i Sweden International Horse Show i Friends Arena och Gothenburg Horse Show i Scandinavium. Touren är en långsiktig satsning för att fortsätta utveckla svensk ridsport. Konceptet ger landets ungdomsryttare en samlad serie som syftar till att inspirera och utveckla nästa generations landslagsryttare. Att tidigt i karriären få starta i en arena likt Friends Arena eller Scandinavium är en erfarenhet som inte nog går att understryka.

– Vi från hoppledningens sida är superglada för Arena Youth Tour där våra ungdomar får chansen att starta på dessa fina internationella tävlingar. Det är en svårslagen erfarenhet att få rida inför den stora publiken och vistas i den internationella miljön, det ger våra ungdomsryttare ett tydligt mål inför inomhussäsongen, säger Henrik Lannér, landslagsansvarig för juniorer och unga ryttare.

Tävlingarna på Billdals Ridklubb lockar 850 starter under fyra dagar, många av dem landslags- och elitryttare. Tävlingarna pågår dagligen mellan 9 och 18. Publiken har fri entré.
Det känns underbart att igen få bjuda ryttarna och publiken på våra högklassiga och spännande stortävlingar, säger tävlingsledare Carina Olofsson som nu står i spetsen för den populära tävlingen för 12. gången.

Start- och resultatlistor > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.