Tilda Törnberg - Poetic Vanilla Ice

Fler kval än någonsin i Sverigeponnyn

Med över 400 starter från norr till söder har Sverigeponnyn på kort tid vuxit till landets största ponnycup för ryttare på C-ponny. Säsongen 2020/2021 bjuder på hela 15 kvaltävlingar med final under Gothenburg Horse Show.

Det är väldigt roligt att i år kunna presentera fler kvaltävlingar än någonsin, fördelat över hela landet, och på så sätt ge fler ryttare möjligheten att delta. Vi vet att det betyder mycket att som ung ryttare få chansen att tävla i Scandinavium. Vi har sett finalister i ponnyhoppningen som sedan kommit tillbaka som internationella ryttare till Gothenburg Horse Show några år senare, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show och världscupfinalerna i hoppning och dressyr 2021.

Sverigeponnyn är öppen för ryttare födda 2003-2009 som rider C-ponny i Lätt B-hoppning. Tävlingen hade premiär 2017 och ersatte då tidigare GP-Ponnyn. I och med det gick tävlingen från att vara öppen för enbart västkustryttare till att bli rikstäckande med kvaltävlingar i alla sex ridsportregionerna.

– Som landslagsledare är jag väldigt glad över Sverigeponnyns format och hur tävlingen är med och utvecklar svensk ponnyhoppning. Att både kval och finaler avgörs med inverkansbedömning gör att det är en extra intressant tävling där ryttarna får möjlighet att förbättra sitt samarbete med sin ponny – och samtidigt får chansen att förverkliga drömmen om att rida i Scandinavium, säger Sofia Bengtsberg, landslagsledare i ponnyhoppning.

Kvaltävlingar 2020
V. 44 Kungsbacka Ridklubb, Gävle Ryttarsällskap
V. 45 Luleå Ridklubb
V. 47 Kalmar Hästsportklubb
V. 48 Skultorps Ryttarsällskap
V. 49 Mantorpsryttarna
V. 50 Flyinge Hästsportklubb

Kvaltävlingar 2021
V. 1 Helsingborgs Fältrittklubb
V. 5 Billdals Ridklubb
V. 6 Härnösands Ridklubb
V. 7 Södertälje Ridklubb
V. 8 Tingsryds Rid- & Körklubb, Umeå Ryttarförening
V. 9 Eskilstunaortens Ryttarförening
V. 10 Gagnefs Ridklubb

Fakta Sverigeponnyn
Sverigeponnyn rids av ryttare födda 2003-2009 på C-ponnyer i Lätt B/0,90 hoppning med bedömning A:Inverkan.

I varje kvaltävling finns maximalt 80 platser. Ryttare får endast starta med en ponny i ett kval. Sverigeponnyn är öppen för ponnyryttare som inte är, eller har varit, kvalade att rida SM i ponnyhoppning. Har man ridit final i Sverigeponnyn eller GP-Ponnyn tidigare år är man också överkvalificerad.

Semifinal och final rids under Gothenburg Horse Show 31 mars-4 april 2021.

Fullständiga regler: https://www.gothenburghorseshow.com/klasser/sverigeponnyn/

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.