Emma Emanuelsson, Jens Fredricson

Frågestund med Jens Fredricson och Emma Emanuelsson

Jens Fredricson är stallmästare på Flyinge och Strömsholm, och en av Agrias profilryttare. Eftersom Agria är Academy Dressage & Jumpings huvudpartner fick Academys elever ställa frågor till honom under en digital träff. Här bjuder vi på några av frågorna och svaren. Även hoppryttaren och tränaren Emma Emanuelsson var med på träffen, och några av hennes kommentarer finns nedan.

Kan man trava en bit på asfalt?
– Själv gör jag det helst inte med tanke på att det kan komma bilar och att det kan vara halt. Annars är det inte alls farligt att trava korta sträckor på asfalt. Det är bra att trava på hårt underlag eftersom det stärker upp hästens skelett, hästen måste förspänna hela senapparaten innan islaget. På fibersand slår den bara ner fötterna, men vid trav på hårt underlag måste hästen gå i bra balans och takt. För mycket trav på hårda underlag kan bli nedslitande, så känn på hästens ben dagen efter, hästens ben ska vara kalla och rena så att det inte är gallor.

Kan man se hur ridningen i ridhus fungerar genom att rida ut?
– Hur hästen är att rida utomhus är ett kvitto på hur du rider den inne. Har du hästen väl framme har du inga problem ute. På en uteritt kan det komma en traktor eller en hjort, och då märker du om hästen litar på dig och har förtroende. Kan du rida genom eld och vatten har du gjort ett bra jobb. Jag har en beundran för islandshästryttarna och deras förmåga att inte fastna i manegen.

Betsling – hur tänker du?
– En häst blir tung i handen för att den har en oförmåga att bära sig själv. Nyckeln är att få den att vinkla i bak så att den kan bära upp sin framdel. Om du betslar upp viker den bara in nacken och blir lite rädd. I slutändan handlar det om att halvhalten sitter, det är en fråga om du kan rida din häst. Ibland måste man kanske betsla sig till saker men det är väldigt kortsiktigt. Du ska kunna hålla tyglarna lätt men det måste finnas viss kontakt, annars kan inte hästen sätta sig.

Tror du att grundridning kan göra att min häst som 20-åring kommer vara ”still going strong”?
– Ja, dels handlar det om bra grundutbildning men också hur hästen är uppfödd. Har den fått mineraler, är den maskad så att magen fungerar och har den fått röra sig mycket. Jag och Peder och pappa är alla intresserade av att ha hästarna i rörelse som unghästar. Sedan ska hästen inte övertränas, och man ska inte begära saker av hästen som den inte är lämpad för. Om en häst hoppar 1,20 men alltid får fel på 1,30 – hoppa inte 1,30 på den, rid de klasser där du kan ha framgång. Samma sak i dressyren, om hästen blir halt när du rider högre än Msv B kanske du inte ska rida högre. Det är kanske det viktigaste sättet att få en glad 20-åring.

Om jag tävlat fälttävlan, vad ska jag göra dagen efter?
– Skritta, underlaget spelar inte så stor roll. Men det är inte fel att jogga lite på banan. Gör lite volter och känn om den går rent, helt enkelt. Eller släpp den i en stor skön hage. Att ha den i box och gruspaddock tror jag är det sämsta.

Nämn en bra bok om hästars träning!
– Jag har skrivit en bok, Träning av den unga hästen, den är ganska bra – inte jättebra, hade jag skrivit den i dag hade jag ändrat en del. Svenska Ridsportförbundet har Ridhandboken ett och två, och ettan är översatt med ett modernare språk. Den är suveränt bra. Jag och Peder (Fredricson, Jens bror) har läst varenda bok, det är bättre att läsa först och rida sedan. Det är som att försöka sätta ihop Ikeamöbler utan instruktion.
Emma Emanuelsson: – Jag är ju inte så bra på att läsa böcker måste jag erkänna. Jag gillar att titta på när andra rider och tränar, jag gillar att fråga och prata mer än att läsa böcker.

Hur mycket ska vi träna en fyraåring?
– När vi börjar med fyraåringen först rider vi in i ett sträck även om hästen blir trött – sedan kan den få vila. Då blir aldrig hästen överpigg och man får nära kontakt. Fyraåringen får jobba tre-fyra dagar under ryttare i veckan plus tömkörning, longering, skrittband eller lösgalopp. Den får gå dubbla pass vissa dagar, till exempel dressyr på morgonen och lösgalopp på eftermiddagen. Mina gamla hästar går dubbla pass plus att de går i hagen. Jag har inte skrittband eller skrittmaskin – jag har inte något emot det, men jag har inte någondera.

Hur ofta kan man hoppa?
– En gång i veckan för att förbereda hästen på kanske en meter, och en gång i veckan på tävlingshöjd. Det är när det inte är tävlingar, när säsongen är igång ett hoppass eller inget alls. Men det går att hoppa över en bom varje dag. Hoppryttare ska galoppera mycket och rida många anridningar för att få timingen som behövs. Det går att träna sig själv, lägga ut en bom på marken och börja räkna 20-30 meter framför bommen och bestämma sig för att det sista galoppsprånget ska vara nummer tio. Så småningom känner man i ryggmärgen och kan reglera hästen i balans. Det är också bra att räkna mellan hindren och bestämma hur många språng det ska vara. Ögat ska vara samordnat med skänkeln och sitsen, inte med handen. Om du ska göra ett bra galoppombyte kan du inte släppa handen och luta dig fram, det är samma sak inför ett hinder om hästen ska hoppa genom kroppen och stärkas långsiktigt.

Hur viktigt är arbetet från marken, och vad ska man välja?
– Det beror på vilken kultur man kommer från, en del longerar och andra tömkör. Jag tömkör alltid två gånger i veckan, för att se hur hästen spårar och rör sig, för att få förutsättningar att jobba med hästens snedhet. Men skit hellre i att tömköra än tömkör dåligt. Ta hjälp av någon som kan, annars är det enklare att longera hästen. Peder brukar longera i grimma för att se hästens mentala status och hur ryggen rör sig.
Emma Emanuelsson: Jag longerar en dag i veckan. Vi rider mycket ut, vi har bra ridvägar och klätterbackar, så vi gör det i stället för att arbeta från marken så mycket.

Vad ska ungdomar göra för att bli bättre ryttare?
– Umgås med hästarna. Mocka, fodra, lukta på hökvaliteten, kolla vad det är för kraftfoder. Jobba med hästar, leda hästar, lära sig hästar. När jag går in i ett stall kan jag känna att ”den hästen mår inte bra”. Passion är viktigt. Våga sätta upp mål på kort och lång sikt. Ungdomar har 100 procent bättre förutsättningar att lära sig i dag. Vi satt och red och tränade en gång i veckan och så var det bingo när det var hoppning från Olympia på tv en gång om året. Nu går det att följa de bästa på nätet och lära av deras övningar. Men se till att det är de bästa, om folk inte lyckats är det ingenting att ta efter. Titta på Kent Farrington, Daniel Deusser, Peder och Luciana Diniz. Lyssna inte på tonåringar.

Vad vill ni skicka med Academys elever?
– Kunskap väger ingenting att bära. Läs, studera, titta, ta efter, fråga. Jag ångrar att jag inte frågade mer när jag var ung, jag var lite blyg och vågade inte riktigt. Men man kan ju alltid fråga ”är det ok att ställa en fråga?”. Jag tror de flesta är intresserade av att svara då.
Emma Emanuelsson: Var nyfiken och hungrig, det finns alltid mer att lära. Och det lönar sig.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.