Är du expert på att gå banan? Annars har vi tipsen för dig. Foto: Fredrik Jonsving

Gå banan – ren skräck eller plättlätt?

Tycker du att det är plättlätt att gå banan inför en hopptävling? Eller sällar du dig till dem som är livrädda för att rida fel? Här kommer lite tips.

Det internationella ridsportförbundet FEI har listat fyra knep för dig som vill bli mästare på bangång.

Först och främst menar FEI att ha målet i sikte. Vad är det du vill uppnå? Går du för seger? Placering? Eller helt enkelt felfritt? Eller vill du bara klamra dig kvar banan runt?

Med ett tydligare mål är det lättare att få flyt i tävlandet, menar förbundet.

Nästa tips är att planera dina linjer. Gå precis samma linjer som du tänker rida. Genom att gå linjerna rätt kan du enklare planera antalet galoppsprång. Ändrade linjer ger ändrat antal språng.

Som tredje tips: Vad finns det som kan distrahera hästen? Vilka störningar finns på banan? Går du från sol till skugga? Finns det figurer hästen kan reagera på utplacerade – och hur ser det egentligen ut där man rider in? Det är saker som kan vara väl värt att ha koll på. Om du är beredd på saker som hästen kan reagera på är det lättare att förebygga och motverka reaktionen.

Slutligen: Gå banan en gång. Fei tipsar om att det bästa är att traska en runda och sedan ställa sig i mitten och hoppa banan mentalt några gånger. Om du fortfarande känner dig osäker kan det vara en idé att försöka se några starter innan det blir din tur.

I klippet nedan får du också tips av den kanadensiska hoppryttaren Ian Millar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.