Magdalena Regårdh är redo för tävling, på Strömsholms fina gräsbana hoppade Saga Wahlman med Mocca som var broddad för rätt grepp. Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Grönt är skönt – åtta Skåneklubbar satsar på grästour

Åtta sydsvenska klubbar med gräsbanor har gått samman för att skapa en tour för ryttare på mellannivå. Fina priser och en pengapott väntar den som samlat mest poäng när grästouren avslutas i slutet på augusti.

Agria grästour

Under en sommar utan Amatörtour i Falsterbo och med tveksamheter kring tävlingsstart för seniorer överhuvudtaget går åtta skånska klubbar mot strömmen och satsar med råge. Förra helgen gick premiären under Båstads RFs tävling och nästa vecka är det dags för Gärds RF. De har gått ihop med Fjälkestad Rk, Dagstorp Rf, Österlen Rf, Frosta Rf, Munka-Ljungby Rf och Stävie Rf för att bilda Agria grästour med stöttning av försäkringsbolaget och flera andra sponsorer.

En av många eldsjälar bakom arrangemanget är Magdalena Regårdh som själv är aktiv hoppryttare, tränare, banbyggare och aktiv som arrangör med Stävie RF. Hon administrerar FB-gruppen Agria Grästour som ger deltagarna information om ställning, Agrias Grästour 2020regler och anmälan.

Hallå där Magdalena Regårdh, berätta mer!

Ridenews fångade Regårdh på väg från gården i Löberöd innan det är dags att arrangera kvällstävling på Stävie Rfs fina gräsbana norr om Lund. I dessa Corona-tider så lockar en kvällstävling mitt i veckan nästan 120 starter.

Vilka vänder ni er till med Agrias grästour?
– Primärt siktar vi på ryttare i södra Sverige som rider på lokal och regional nivå  – de har inte någon kul serie att rida. Det mesta går ju nationellt och i 1.40-klass.

Det är ingen hemlighet att klubbar med gräsbanor kämpar lite för att få anmälningar. Är det som en del säger ”du måste kunna rida” för att starta på gräs medan fiber skulle vara mer förlåtande, ligger det något i det?
– Ja, det stämmer. Och för hästarna är det också nyttigt att lära sig att hantera lite mer kuperade banor tycker jag. Som en bonus hoppas vi att det blir ett ökat intresse för grästävlingar så att vi även framöver kan utbilda våra unghästar på gräs.

Ni har gjort en rivstart med paketet kring touren nu i maj/juni med start i Båstad första tävlingshelgen i juni?
– Vi hade allt färdigt och tänkte lansera touren i slutet av April. Men corona… 🤷‍♀️
– Sen när direktiven ändrades och det blev tillåtet med seniortävlingar redan i juni såg vi en möjlighet att köra ändå så det kom lite hastigt på. Klubbarna är fantastiska som vågar ställa upp och sponsra med premier men det blir förhoppningsvis en bra investering för kommande år.

Priser ja, ni lockar med ett pengapris på 6000 kr men ”…det kommer mera…”, vad blir det mer för priser?
– Nu kämpar vi för att hitta bra hederspriser till de fem högst placerade. Så tråkigt att vara first looser liksom och inte få något alls, som ryttare själv vet jag precis .
– Marietorp Ridsport sponsrar  alla med hederspriser från sig. Tävlingsryttaren och tränaren Jacob Hellström sponsrar med en träning till top-3 i varje tour. Malin Carlsson har lovat bort en betäckning med Baloé till ägaren av högst placerade sto i 1.30-touren.
– Vi har också redan några sponsorer som har visat intresse för nästa år. Det blir att rida om tror jag! Jag vill ju ha ett riktigt prisregn så att det blir en tävling du som ryttare prioriterar nästa år.

Lockande med gräs – svårt för klubbar

Några av landets mest attraktiva tävlingsplatser går på gräs- här har Falsterbo Horse Show en särställning i landet och Strömsholmstävlingarna i juni kommer inte långt efter normala år. Internationellt finns det klassiska banor som CHIO Aachen och kanadensiska Spruce Meadows. Internationella toppryttare som Steve Guerdat hyllar och älskar gräsbanorna och de här episka tävlingsplatserna. Och ja, säg den ryttare som inte vill hoppa på FHS stora bana.

Så var ligger då problemet för vardagsryttarna som inte anmäler till klubbar, som arrangerar på gräs, i lika stor utsträckning som till arrangörer med fiberunderlag. Kanske är det något så enkelt som att brodda på tävlingsplatsen som avskräcker? En gång i tiden var det standard, idag är allt fler tillvanda med underlag med annat grepp men också ovana och kanske lite avvaktande till gräset. Gräsbanor är både utbildande och inbjudande för hästar.

– Kanske vi måste ha en brodd-skola för göra det enkelt för ryttare som inte trimmats in i det här. En enkel guide med vad du ska välja för de vanligaste kombinationerna: Sandjord-Solsken, Sandjord-Regn. Lerjord-Solsken, Lerjord-Regn, något ditåt,  avslutar Magdalena Regårdh.

Nästa vecka gör touren stopp nummer två hos Gärds Rf söder om Kristianstad.

Den underbara gräsbanan kommer till användning under den nyinsatta SM-veckan i augusti

 

 

Fakta och tävlingsplan Agria grästour

Agrias grästour

I samarbete med Marietorp Hästsport
Agrias grästour är en serie tävlingar som alla hålls på gräsbanor i Skåne. Touren går över 4 höjder.
1.00m för Ryttare som inte startat 1.20 i år eller föregående år
1.10m för Ryttare som inte startat 1.30 i år eller föregående år
1.20m för Ryttare som inte startat 1.40 i år eller föregående år
1.30m öppen för alla.
Ekipage samlar poäng på deltagande tävlingar. Vinnaren i varje kvalklass erhåller täcke skänkt av Agria.
Det ekipage som samlat mest poäng på varje tourhöjd erhåller premie om 6000 kr skänkt av arrangerande föreningar.
Placerade 2-5 i varje tour erhåller hederspriser skänkta av Marietorp Ridsport
Deltagande föreningar
v 24 Båstad Rk kval i 1.20 touren
v27 Gärds Rf kval i 1.00m och 1.10 touren
v28 Fjälkestad Rk kval i 1.00m, 1.10m, 1.20m och 1.30 touren
v30 Dagstorp Rf två kval i 1.20m touren, två kval i 1.30m touren
v30 Österlen Rf kval i 1.00m, 1.10m, 1.20m och 1.30 touren
v31 Frosta Rf kval i 1.00m och 1.10m touren
v32 Munka-Ljungby kval i 1.00m, 1.10m, 1.20m och 1.30 touren
v35 Stävie Rf kval i 1.00m, 1.10m, 1.20m och 1.30 touren
samt ”sista chansen” kval i alla tourer med dubbla poäng.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.