Karl-Henrik Heimdahl tittar på Sa Coast Pebbles Z på besiktningen Foto: Dirk Caremans

Belgisk kvalvinnare klarade inte besiktning – grav tuppspatt

I höstas vann Gudrun Patteet och hennes häst Sea Coast Pebbles Z i Helsingfors. I Göteborg passerade de inte besiktningen.

I ett känslosamt inlägg i sociala medier skriver belgiska ryttaren  Gudrun Patteet om det snöpliga slutet för hennes och Sea Coast Pebbles Z världscupfinal (se inlägget i slutet av artikeln).

Hästen Pebbles, en 13-årig valack, har en kraftig tuppspatt på höger bak och enligt ryttaren är han opåverkad i galopp medan det syns i skritt och trav. Patteet har haft en bra säsong med hästen men i ’S-Hertogenbosch avslutade de okarakteristiskt med 12 fel. Tuppspatt är en neuromuskulär sjukdom, som en ger spastiska rörelser.

Chef för veterinärkommisionen på världscupfinalen är Karl-Henrik Heimdahl som tillsammans med utländske veterinära delegaten Alessandro Centinaio, Lisa Lidbäck och Ground Jury tog beslutet.

– Vi och Ground Jury har tittat på hästen Sea Coast Pebbles Z vid två officiella tillfällen och vi finner den inte ”fit to compete”, inte i skick att tävla, berättar Karl-Henrik Heimdahl.
– Vanligtvis handlar det oftast om hälta när inte hästar är ”fit to compete”. Denna häst har en kronisk rörelsestörning, så grav att den inte är ok för för att starta enligt vår bedömning här i Göteborg.

Är tuppspatt generellt sett ett problem för hästar?
– Tuppspatt som lindrig rörelsestörning är egentligen inget problem, många fungerar bra som hopphästar men inte i dressyren. De flesta hästar har inga fysiska besvär direkt, förklarar han.
Vad var det som gjorde att det var värre den här gången, ryttaren hävdar att hon inte haft problem förut?
– Tuppspatt i sig är som sagt inte normalt sett skäl att inte vara ”fit to compete”. Men det finns grader av allt och den här hästen har extremt mycket störning och den är inte fit to compete. Det är det som som gäller den här dagen för den här hästen.
Går det att behandla tuppspatt på något sätt?
– Det finns en operationsmetod, men den är inte alltid framgångsrik.
Karl-Henrik Heimdahl tittar på Sa Coast Pebbles Z på besiktningen Foto: Dirk Caremans

I’m very sad to announce that Pebbles and I will not be competing in the world cup final. The vet at this show has…

Gepostet von Gudrun Patteet fanpage am Mittwoch, 3. April 2019

Not. Tuppspatt heter på engelska och tyska ”stringhalt”.

Slutgiltigt anmälda

Startlista uppvärmning

Start och resultatlistor

Gothenburg Horseshow hemsida

Henrik von Eckermann plockar ut framtidens stjärnor

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.