Maikel van der Vleuten och Verdi på EM 2015 Foto: Kim C Lundin

Guldmedaljör årets hingst 2018

En riktig trotjänare är årets hingst i KWPN. VM- och EM-guld i lag, två OS och fem världscupfinaler har Maikel van der Vleuten upplevt med sin partner.

Årets hingst i KWPN

I en omröstning bland sina medlemmar utser det holländska avelsförbundet KWPN varje år den hingst som gjort störst avtryck i sporten. Något år har titeln kallats årets KWPN-häst – nödvändigt för valacker som Valegro och Parzival. I år stod striden framförallt mellan ett nytt stjärnskott i dressyren i form av mycket meriterade avelshingsten  Blue Hors Zack och en av Nederländernas mesta mästerskapshästar tillika godkänd avelshingst.

Med 2730 röster segrade Maikel van der Vleutens OS-, VM-, EM- och världscupfinal partner Verdi TN (KWPN f -02 e Quidam de Revel-Landgraf I, uppf Veehandel Musterd BV) förädlingsgrad 55,47 procent och inavelskoefficient 0,12, en av sportens mest hållbara hästar. Verdi ägs av Team Nijhof, Kees van den Oetelaar och Stal Maikel van der Vleuten. Hingsten har under sin långa karriär gjort över 340 internationella starter och ingick i Hollands guldlag på VM i Caen och EM i Aachen 2014 respektive 2015. Han har varit mycket populär i aveln inom KWPN och har mer än 1500 registrerade avkommor med ett riktigt bra avelsindex i KWPN. Det finns bara fyra godkända söner inom KWPN och genom åren har 52 varit framme för selektering. Sett över flera förbund finns det bara drygt 20 godkända hingstar. Istället verkar Verdi vara en verklig stoproducent med fler än 50 elitston redan.

Verdi själv har en säregen stil i hoppningen och kan se ut som en stövare mellan hinder. Det är något som inte verkar följa med till avkommorna som i KWPN:s linjära profil på hingstens förärvning gjort starkt positivt avtryck. Det har heller inte hindrat honom från att nå toppsport med otrolig hållbarhet och fina resultat. Idag är han rankad som 17:e på FEI:s rankning tillsammans med ständige piloten Maikel van der Vleuten.

Sportframgångar för årets hingst

I december ingick Verdi och Van der Vleuten i laget Madrid in Motion som segrade i Global Champions Tour Prague Playoffs. Det placerade hingsten i topp på pengatabellen över intjänade prispengar på Horsetelexresults sedan 1 januari 2015 med den mäktiga summan av 2 343 337 euro. De är  nästan 23 miljoner kronor i prispengar på tre år. Då kom när nio miljoner från segern i Prag som Verdi delade med Sterrehof’s Calimero och Rockfeller de Pleville Bois Margot.

GC Prague Playoffs – Semi Final – Team Madrid in Motion – Maikel Van Der Vleuten (NED) på Verdi TN. Foto: GCL / Stefano Grasso
– Prague, O2 Arena – 14 December 2018
– ph.Stefano Grasso/GCL
Verdi TN och Maikel van der Vleuten på VM i Caen 2014 där de tog guld i lag. Foto: Kim C Lundin

Verdi i svensk avel

Totalt har det registrerats 40 föl efter Verdi i SWB mellan 2007-2016 och i tillägg finns det ett antal importerade avkommor. Tre godkända söner har accepterats av SWB på bruksprov men inte blivit populära i avel.:

  • Quin I ( Holst f -10 ue Corrado I, uppf Laura Trinckero)
  • Ipanema CC (KWPN f -13 ue Chin Chin, uppf D. Carlberg & Son Intressenter AB / CC Stud)
  • Vinnio II W Z (Zang f 10 ue Zandor Z, uppf Tim Windericks)
Joel Andersson med Vinnio II W Z 1358 i Falsterbo som ägs av Olivia Borén. Foto: Kim C Lundin

Verdi SWB:s BLUP

Verdi Horsetelex

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.