Guldmedaljören i Panamerikanska mästerskapen, Marlon Modolo Zanotelli. Foto Raul Sifuentes/Getty Images för FEI

”Halvsvensk” seger i Panamerikanska mästerskapen

Angelica Augustssons make Marlon Modolo Zanotelli blev dubbel guldmedaljör i Panamerikanska mästerskapen – både individuellt och med Brasiliens lag.

Guldmedaljören i Panamerikanska mästerskapen, Marlon Modolo Zanotelli. Foto Raul Sifuentes/Getty Images för FEI

Det blev dubbla guld för Brasilien i hoppningen under Pan American Games 2019 som gick i Lima denna vecka. Men, som vi ser det, också ett halvt guld för Sverige. Segrare individuellt och ankare i brasilianska laget var nämligen Marlon Modolo Zanotelli, gift med Angelica Augustsson och flitig gäst på svenska tävlingsarenor.

Med 13-åriga Sirene de la Motte var han den enda dubbelnollan och säkrade guldet individuellt. Innan dess hade han vunnit lagguld med det brasilianska laget.

– Jag försökte bara hålla mig lugn, eftersom jag visste att om jag gav min sto en bra chans, skulle hon hoppa en ren omgång, sade Marion efter den segern. Jag var tvungen att hålla nerverna på plats. Jag var hade ett bra läge, om jag red felfritt, visste jag att det skulle sätta press på de andra.

Silvermedaljören José Maria Larocca med Finn Lente. Foto Raul Sifuentes/Getty Images för FEI

Argentinas José María Larocca, Jr. var närmast för att ge Marlon en match, men ett tidsfel gav honom en andraplats. placeringen gav honom en plats i OS i Tokyo 2020.

Även Juan Manuel Gallego från Colombia  och Hector Florentino Roca från Chile säkrade OS-plats i mästerskapet.

I den individuella finalen var det fyra ekipage som slutade på fyra fel och det blev då en omhoppning om bronsmedaljen. Amerikanska Beezie Madden med Breitling LS kunde nu lägga ett individuellt brons till lagbronset som hon tog i fredagens lagtävling.

Bronsmedaljören Beezie Madden med Breitling LS. Foto Raul Sifuentes/Getty Images för FEI

Marlons två guld är hans första medaljer i ett stort mästerskap. Han säger om sin häst Sirene de la Motte:

– Hon är en fantastisk häst. Hon ger allt hon kan på banan. Man brukar säga att när du har en fux på din sida så är den fantastisk och ger allt för dig. Hon är verkligen en sådan. Hon litar på mig och jag litar på henne.

– Det jag verkligen ville var att ta en medalj här, vare sig det var silver, guld eller brons. Lyckligtvis blev det guld idag – ännu ett guld!

Guldmedaljören i Panamerikanska mästerskapen, Marlon Modolo Zanotelli. Foto Raul Sifuentes/Getty Images för FEI
Guldmedaljören i Panamerikanska mästerskapen, Marlon Modolo Zanotelli. Foto Raul Sifuentes/Getty Images för FEI

Resultat > > >

 

Marlons fru Angelica Augustsson själv håller för övrigt på att få fart på karriären igen efter två mammaledigheter och lite sparsammare tävlande däremellan. Läs mer här > > >

 

Övertygande lagseger för Brasilien

Brasiliens lag med Marlon Modolo Zanotelli och Sirene de la Motte, Eduardo Menezes och H5 Chaganus) Rodrigo Lambre och Chacciama samt Pedro Veniss och Quabri de L Isle slutade på totalt 12.39 poäng i lagtävlingen i hoppning i Panamerikanska mästerskapen. Det gav en övertygande seger och en självklar plats i OS i Tokyo 2020, före Mexiko på silverplatsen med 22.97 poäng och USA som fick bronsen med 23.09 poäng. Mexiko fick därmed också en OS-plats. USA var klara sedan tidigare i och med lagsegern i VM i Tryon 2018.

Genom en fjärdeplats säkrade även Kanada sin plats i OS.

Brasiliens lag gav all credit för sina framgångar till sin förbundskapten, franske Philippe Guerdat – pappa till världsettan Steve Guerdat. De kunde inte nog hylla sin chef d’equipe – som ju faktiskt ganska nyligen, i höstas, efter fem år på posten sparkades från sitt jobb som förbundskapten för det franska hopplaget, mot ryttarnas vilja. En sparkning som väckte vilda protester, där bland annat en tongivande profil inom den franska ridsporten sa: ”Det är en förödmjukelse av ryttarna och ni har förrått Frankrikes lag.”

– Han var nyckeln till guldmedaljen, lovsjöng de brasilianska lagkamraterna ihop. Han har gett oss all teknik och skapat lagandan. Vi har allt att tacka honom för. Hans förmåga att se detaljerna i rätt ögonblick och den erfarenhet han harär nycklarna. Vi kan kalla honom guldtränaren!

 

Det segrande brasilianska laget i Panamerikanska mästerskapen. Foto Raul Sifuentes/Getty Images för FEI

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.