Mr Vain GJ och Victoria Almgren blev bästa svenska ekipage i Lanaken. Foto: DigiShots - Matthew van Veen

Hans häst är tionde bäst i världen

Mr Vain GJ 1324. Så heter den bästa svenska hästen när unghäst-VM avgjorts för femåriga, sexåriga och sjuåriga hästar i Lanaken i Belgien.

Mr Vain och Victoria Almgren slutade på en tiondeplats i klassen för femåriga hästar.

– I dag fällde jag tårar, säger en överlycklig Gustaf Johansson, ägare till den svarta skönheten.

Mr Vain GJ 1324 (SWB f -13 e Diarado-Lavirco) och Victoria Almgren var inte i en bom under hela unghäst-VM. Numera är hästen rankad som den tionde bästa i världen i sin ålderskategori. Vid sidan av det var Mr Vain den mest använda svenska hingsten under förra året.

– Vad ska jag säga? Det är helt antarktiskt. Det är jättejätteroligt, säger Gustaf Johansson.

Själv är han inte på plats i Lanaken där unghäst-VM avgjorts. Det har varit en gastkramande helg för ägaren – som också är uppfödare.

– Det är ju det! Jag har inte varit på plats. Jag har suttit hemma och kedjerökt och sippar whiskey för att klara av det, säger Gustaf och skrattar.

Han rider själv dressyr och har Mr Vain hemma vanligtvis. När det kommer till hoppningen åker de till Victoria Almgren, som också rattade under unghäst-VM.

Gustaf beskriver hingsten som en riktig fighter.

– Jag vet att han är en kämpe och att han hoppar otroligt bra. Men att han skulle gå såhär bra kunde ingen veta. Han har gjort en fantastisk säsong. Sen är han värdens snällaste. Han är väldigt cool.

 

Eftersom Mr Vain var den mest anlitade hingsten 2017 gällde det att visa resultat, menar Gustaf.

– Jag tycker att det är viktigt att de hästar man faktiskt har i avel presterar resultat också. Det är viktigt för aveln, säger han.

Just Mr Vain har det lilla extra, om du frågar ägaren. Redan när han gick igenom som treåring hade han lika bra bedömning på gångarterna som i hoppningen, berättar Gustaf. Men hästen valde att bli hopphäst, som han älskar.

– Jag är övertygad om att det blir något stort av honom. Hans största fördel är att han har kapaciteten och samtidigt har huvudet. Han vill vara felfri. Jag har alltid trott på den här individen, säger Gustaf.

Är han till salu? 

– Oj, det har ju varit lite bud på honom som kommit då och då. Det får bli ett politikersvar på det där. Jag har väl sagt att just nu är han inte till salu. Men om rätt person som kan ge honom rätt förutsättningar och rätt prislapp kommer … ja då är väl allt till salu, säger Gustaf Johansson som också vill berömma piloten Victoria.

– Hon har verkligen gjort ett jättejobb med honom. Hon är otroligt duktig på unghästar och att ge dem självförtroende. Hon har ridit honom i nästan två år nu. Det har varit ett jättebra samarbete, säger han.

Ride-tv: Mr Vain är en cool kille 

Resultat femåringar

Resultat sexåringar

Resultat sjuåringar

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Så gick det för svenskarna

Femåringar

Fyra svenska ekipage deltog i femårsfinalen. Bäst av dessa var Victoria Almgren/Mr Vain GJ 1324 som tog en niondeplacering.

Oplacerade svenska ekipage: Sissela Smith/Charente CC, Sofia Farman/Copernicus, Annika Axelsson/Cartouche vd Cumel Z.

Sexåringar 

Tre svenska ekipage till finalen bestod av Petronella Andersson/Misterioso Della Verdina, Sofia Westborg/Concordia Z, Stephanie Holmén/Cash du Talus. Ingen av dem placerade.

Sjuåringar 

Jonna Ekberg var enda svensk till final för sjuåringarna med Bakogan de St Jean. Jonna fick åtta fel och slutade på plats 29 av 39.

SWB-hästen Northern Comme Plot (Plot Blue/Contender), riden av Olivier Philippaerts slutade sjua i finalen.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.