Henrik Ankarcrona. Foto: Fredrik Jonsving

”Hela hästsverige väldigt glada”

På måndagen släpptes glädjebomben som fick svensk hoppsport att dra en kollektiv lättnadens suck: Hansson WL räddas. Förbundskapten Ankarcrona är nöjd.

 

Astrid Ohlin heter räddaren i nöden. Det är hon som gått in i ett delägarskap och därmed kan Peder Fredricson behålla storstjärnan i sin träning.

– Jag tror hela hästsverige är väldigt glada. Det är bara superlativ, säger Henrik Ankarcrona, svensk förbundskapten i hoppning.

Hur viktigt är det att behålla en sån här häst under svenskt flagg?

– Det är framförallt att vi har en världshäst till i vår arsenal. Vi har redan sett vad Peder kan göra med hästen. Det är jätteskönt att de lyckats få det i hamn.

Förbundskaptenen berättar att det alltid är många som drar i topphästarna. Han ser vikten i att behålla de svenska hästarna, men manar till lugn när försäljning sker. Alla minns cirkusen med Henrik von Eckermanns Mary Lou innan det till slut blev klart att Toveks köpt stoet.

– Det har alltid varit svårt att behålla såna hästar, och det är det nu också. Men sporten växer globalt och då växer den för oss också. Det behöver inte vara dåligt att det försvinner en och annan utomlands. Det är nästan nödvändigt för att utveckla sporten.

Henrik Ankarcrona vill därmed berömma de svenska hästägarnas insats för att utveckla sporten.

– Vi har fantastiska ägare som vi kan vara lyckligt lottade att ha, säger Henrik Ankarcrona.

Förbundskaptenens ryttarbas är gedigen – ett angenämt bekymmer att ha många ryttare att välja mellan till nationshoppningarna runt om i världen.

– Vi har många unga ryttare och det är viktigt att de får komma ut och visa upp sig. Många har också väldigt fina hästar. Det är klart att det finns en risk att några blir sålda men det får man inte se som ett nederlag.
– Vi ska fortsätta jobba för att attrahera och utveckla hoppsporten, säger förbundskaptenen.

Prissummor på hästarna är kutym att man inte diskuterar. Henrik Ankarcrona vill inte heller spekulera i summor men uttrycker sig såhär:
– Det är lite upphaussat. Det är inte många hästar som säljs för de fantasisiffror som nämns i media. Det händer men det är inte så vanligt.

Start-och resultatlistor FHS

Vår guide till Falsterbo Horse Show

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.