Henrik Ankarcrona är mer än nöjd med Nations Cup utfallet. Foto: Kim C Lundin

Henrik Ankarcrona: ”Otroligt viktigt att ligga kvar i division I”

Hoppningens stora serie Nations Cup har haft sin sista omgång i Dublin. Det hängde på en skör tråd – skulle Sverige ta sig till finalen i Barcelona?

Nations Cup
När Dublin Horseshow stod värd för Longines FEI Jumping Nations Cup™ of Ireland, omgång 8 i prestigeserien, var inget svenskt lag på plats. Sverige hade redan samlat poäng i Samorin, Sopot, Rotterdam, Falsterbo och red sin sista omgång i Hickstead. De 317,5 poängen som hämtats in skulle förhoppningsvis räcka till att inte bli sämre än sjua  – det antal lag som når den åtråvärda finalen i Barcelona 4-7 oktober.

Från laguppställningen i klassen gick det att utläsa att Nederländerna och Frankrike skull gå om Sveriges fjärde plats oavsett placering. De två nationer som kunde hota Sverige var Italien som låg sist och Storbritannien på näst sista plats. Givetvis gjorde Italien säsongens bästa resultat och var delad tvåa efter ett segrande Mexico medan britterna tog en sjätte plats och därmed segade sig upp över Sverige i slutställningen. Sverige klarade sin finalplats med 2,5 respektive 5 poäng till godo på Tyskland och Italien som blir utan plats i finalen och inte får starta i division 1 nästa år.

Ridenews pratade med en både glad och lättad förbundskapten Henrik Ankarcrona efter slutställningen.

Hur viktigt var Nations Cup final detta VM-år egentligen?
– Jag har hela tiden varit tydlig med att VM är vår högsta prioritet, att bygga ett bra lag dit. Men det är viktigt att hålla sig kvar i Nations Cup och division I för det ger våra ryttare en sådan  möjlighet att få rida bra tävlingar. Att nå finalen i Barcelona är en bonus, en fin tävling och en bra chans för ryttarna som blir uttagna dit, det viktiga är att vara kvar i högsta ligan nästa år.

Hur ser du på nästa säsong?
– Vi har byggt upp mycket erfarenhet under det här året, flera nya ekipage som klivit fram. Med det i ryggen kan vi kanske sikta på en högre placering i serien till nästa år. De etablerade ryttarna har ställt upp så fantastiskt bra när de har kunnat, de har många tävlingar och åtaganden att passa. Malin Baryard Johnson och Peder Fredricson har gjort fina rundor. Henrik von Eckermann har ställt upp för laget på ett fantastiskt sätt, ja alla ryttarna har bidragit på ett positivt sätt.

Vilka får chansen i Barcelona till finalen?
– Det får vi se, det enda som är säkert är att inga av VM-hästarna kommer att delta eftersom det blir alldeles för nära inpå VM-finalen. Det är en riktigt intressant tävling för ryttarna att rida och för de som blir uttagna är det en bra chans. Det är kul för Sverige och det blir garanterat spännande.

Ställning Nations Cup totalt
Resultat Dublin

Sverige trea i nationshoppningen
Sverige fyra i Hickstead

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.