Henrik von Eckermann  med Toveks Mary Lou Foto: Kim C Lundin

Henrik avstår miljonchansen i Rolex – sparar Mary Lou

Henrik von Eckermann avstår från att starta Tovek’s Mary Lou i Rolex Grand Prix, trots att det handlar om miljoner i prispengar.

– Grand Prixen imorgon, jag har ridit den många gånger. Det är tre jättetuffa rundor. Även fast det känns jävligt jobbigt att inte rida, det är en Grand Prix man vill vinna, så säger min magkänsla att det inte är rätt, säger Henrik till SVT Sport.

Tovek’s Mary Lou är etta på hopphästarnas världsranking och gjorde en hjälteinsats i torsdagens nationshoppning där hon och Henrik von Eckermann var dubbelnollor.

Trots det – eller delvis därför – väljer Henrik nu att avstå från att rida Rolex Grand Prix i Aachen, där de skulle haft chans att vinna miljoner.

Anledningen är Mary Lous kämparinsats i nationshoppningen, där Henrik kände att hon kanske fick ge för mycket.
– Hon fick jobba otroligt mycket för det, hon skulle ju aldrig ge upp. Det är den inställningen hon har som häst, säger von Eckermann.

Det är skaderisken som får Henrik att avstå.

– Det kändes inte lätt i torsdags, det var hennes huvud som arbetade sig runt. Och då är det också en större risk, när hästarna gör det på ett lätt sätt är skaderisken mindre. När de kämpar på det sättet som hon fick göra, då ökar den risken lite grann eftersom huvudet vill mer än kroppen.

– Även fast det känns jävligt jobbigt att inte rida, det är en Grand Prix man vill vinna, så säger min magkänsla att det inte är rätt. Det är tre hårda rundor och det är för mycket – därför drar jag i nödbromsen. Hon har kämpat på och gjorde en fantastisk runda för Sverige, säger han till SVT.

– Det är en häst som har vuxit in i kapaciteten. Andra hästar hoppar 1.60 hur lätt som helst men hon får kämpa.

Det är en av fyra deltävlingar i Rolex Grand Prix som rids i Aachen och prispengarna ligger på totalt 10,5 miljoner kronor. Vid nästa deltävling i Spruce Meadows, Calgary delar ryttarna på 22,1 miljoner kronor.

Även den tävlingen väljer Henrik nu bort.

– Det är också en stor gräsbana och lite samma förutsättningar som här. Jag måste acceptera att det här är inte hennes plats. Jag ska inte utsätta henne för det, utan hålla henne där det känns lätt.

– Ekonomiskt sett är det de två största tävlingarna, men det hjälper inte. För att vinna och nå den här prischecken, det gör man inte med 90 procent. Allt måste vara 100 procent, säger han till SVT.

Deltagande i EM är även det osäkert.

– Vi har fortfarande en diskussion efter min känsla som har varit här. Det är en diskussion, vi får se vad som händer.

Se hela inslaget i SVT > > >

 

Så här skriver Henke själv:

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.