Henrik von Eckermann

Henrik von Eckermann: ”En häst vet inte vad den kostar”

Henrik von Eckermann har efter ett ofattbart framgångsrikt år positionen som trea i världen och toppat med seger i Global Champions Tour. I en stor intervju berättar han för Ridenews om sin framgångsrika filosofi när det gäller att matcha och ta fram hästar.

Läs den första delen här – andra delen publiceras imorgon!

Text: Cecilia Lönnell

– Man kan vinna på olika sätt. Att vinna en klass är jättekul, men den riktiga vinsten är när det funkar så som jag vill, när man trott på något, som jag och Janika gjort med King Edward.

Henrik von Eckermann - King Edward
Henrik von Eckermann – King Edward. Foto KimC.nu by Ateni AB

Det säger OS-guldmedaljören och världstrean Henrik von Eckermann. Han är känd som en utpräglad vinnarskalle, men vill framhålla att han tänker bredare än så. Det har inte ändrats av årets OS-guld och seger i GCT-finalen i Prag.

”Det svåra är inte att få upp en häst till Grand Prix, men att bibehålla den där”

– Man måste acceptera att inte alltid försöka vinna, utan tänka långsiktigt. I vår sport behöver man ha otroligt mycket tålamod.

– Det svåra är inte att få upp en häst till Grand Prix, men att bibehålla den där. Självklart behöver hästen ha kvalitet, men det är ingen slump att det är vissa ryttare som hela tiden tar fram nya topphästar och stannar i den översta delen av sporten under många år.

King Edward är idag en av de bästa hästarna i världen, tillsammans med fyrbenta lagkamraterna H&M All In och H&M Indiana.

”En häst vet inte vad den kostar!”

– Men det är de bara om man tar rätt hand om dem. En häst vet inte vad den kostar! De har en grundkvalitet, och lika viktigt som att det är att kunna utveckla hästen är det att kunna bibehålla kvaliteten i hästen.

King Edward är idag en av de bästa hästarna i världen, tillsammans med fyrbenta lagkamraterna H&M All In och H&M Indiana
King Edward är idag en av de bästa hästarna i världen, tillsammans med fyrbenta lagkamraterna H&M All In och H&M Indiana. Foto KimC.nu by Ateni AB

Såldes för 11-13 miljoner euro

Två av Henriks tidigare topphästar är dels Cantinero, som hade tappat självförtroendet efter att ha sålts till Qatar, men efter att ha tagits över av Henrik bland annat vann Roms Grand Prix, och Mary Lou. Hon hade inte gått högre än tvåstjärnigt när Henrik fick henne, men tog både EM-lagsilver och två världscupfinalbrons.

Ett exempel på att en häst inte vet vad den kostar är Henriks fästmö Janika Sprungers förra topphäst Palloubet d’Halong. Han såldes 2013, efter en andraplats i Grosser Preis von Aachen och sjundeplats på EM, för 11-13 miljoner euro till Jan Tops (mannen bakom Global Champions Tour/Reds anm). Det var officiellt för att ridas av hans fru Edwina Tops Alexander, men hästen togs i praktiken över av Tops kund Qatar. Palloubet upprepade aldrig den form han visat med Janika.

 

Nöjd med andraplatsen

Henrik var på det femstjärniga meetinget i Geneve, förrförra helgen, nöjd med den andraplats som han tog med King Edward i Top Ten-finalen efter OS-vinnarna Ben Maher och Explosion W. Ambitionen innan var visserligen att bli den första skandinaven att vinna den klassen. Han tog ledningen i omhoppningen och såg mycket nöjd och glad ut i mål, men passerades av Maher med uppemot två sekunder. Det grämde dock inte Henrik.
– Jag kunde inte ha slagit Ben, vad jag än hade gjort. Hade jag ridit banan en gång till så kunde jag kanske ta bort ett galopp språng, men det hade inte räckt. Ben har en häst som är naturligt mycket snabbare än min. Det innebär ju att har man en linje på sju galoppsprång där vi båda gör sju så är hans häst ändå snabbast.

Henrik von Eckermann - King Edward

”Det viktigaste är att veta att jag gjort allt jag kunde och som var rätt för den hästen i den klassen”

– Jag tänker som jag alltid gjort, det är viktigt för mig att känna att jag gjorde allt som jag kunde i en klass. Jag vill vinna och kan någonstans gräma mig om jag inte gör det, men det viktigaste är att veta att jag gjort allt jag kunde och som var rätt för den hästen i den klassen. Man måste behålla lugnet, inför en omhoppning måste man rida efter sin hästs förutsättningar och inte efter vad de andra gör.

Besviken över att missa medalj

På OS i Tokyo var Henrik däremot mycket besviken över att som Malin Baryard-Johnsson missa medalj i den individuella omhoppningen, och istället bli fyra.
– Den fjärdeplatsen grämer mig, för hade jag bara gått lite hårdare i ena svängen så tror jag att jag hade fått medalj, säger han.

Henrik von Eckermann – King Edward. Foto KimC.nu by Ateni AB

”Han kom tillbaka med en otrolig självsäkerhet som har gjort att jag kan rida fortare i en omhoppning”

Kan King Edward utvecklas mer?
– Han utvecklas hela tiden! Det känns som om OS gav honom en otrolig utveckling, han kom tillbaka med en otrolig självsäkerhet som har gjort att jag kan rida fortare i en omhoppning mot vad jag har vågat innan. De senaste tävlingarna som han har gjort är just ett kvitto på det! Säger Henrik, apropå att de bl.a toppade GCTs Playoff i Prag.

Så kan man säga att hade OS hållits nu istället så hade ni fått medalj?
¬– Nja, så är det ingen idé att tänka, säger Henrik.

Han jämför med Glamour Girl, som nyligen vann SIHS Grand Prix på Friends Arena och har ett fantastiskt segerfacit under året.
– Om jag sitter på henne, som är så snabb i sig själv, så vet jag att blir jag tvåa så är det till 99 procent för att jag inte tog vara på det hon kan, säger Henrik.
– Jag har alltid samma krav på mig själv, tillägger han.

Läs fortsättningen på intervjun: Så gör Henrik för att matcha hästarna i olika åldrar

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.