Henrik von Eckermann.

Henrik von Eckermann, siktar du på att bli världsetta nu?

Siktar Henrik von Eckermann på att bli världsetta nu? Vi gratulerar till andraplatsen på rankingen och intervjuar Henrik om hans plan framåt.

Grattis till andraplatsen på världsrankingen, Henrik von Eckermann!
– Det var ju kul, det är ett kvitto på att det gått bra.

Vi hörde just att Peder nu planerar att ta det lugnare och få mer tid med familjen – räknar du då med att ta över förstaplatsen från honom?
– Det räknar jag verkligen inte med! Peder är en sak, men det finns några väldigt hungriga bakom honom som har mycket hästkrafter. Det är väldigt öppet.
– Det är farligt om man börjar gå på världsrankingen och söka efter poäng, då kan det ta för hårt på hästarna.
– Jag har gjort en plan för mina hästar som jag kommer att hålla oavsett. Där utgår jag ifrån att jag rider dem barfota och väljer därför tävlingar som går på sand. Det blir inga tävlingar på gräs.

Inget Aachen för dig i år med andra ord?
– Nej, det blir inget Aachen.

 

”Hur ofta har man inte sagt att man vill bli bäst i världen?”

 

Men att bli världsetta, finns det ändå med i din målbild på sikt?
– Självklart är det något som man verkligen skulle vilja. Hur ofta har man inte sagt att man vill bli bäst i världen? Tänk att få ha det på papper en gång. Men har man inte fem eller många Grand Prixhästar, så måste man hålla sig till en plan som fungerar för de hästar man har.

Hur många Grand Prixhästar har du idag?
– Jag har två som ligger i topp, men fler bakom som är fina. Men för att bli världsetta gäller det inte att vinna en 1.50 utan du måste vara topp tre i femstjärniga Grand Prix och det är man inte så ofta med en tredjehäst.

Geir Gulliksen sa nyligen att han tycker att många tävlar sina hästar för mycket och för hårt. Håller du med om det?
– Jag räknar inte tävlingar utan klasser och efter hur mycket hästarna hoppar. Det finns hästar som hoppar bättre när de får gå några tävlingar i rad efter varandra och sedan ta en längre paus.
– Det handlar också väldigt mycket om hur man tävlar. Jag rider till 90 procent King Edward i en 1.45 och en Grand Prix. Det är en jädra skillnad mot om någon rider tre dagar och två omhoppningsklasser. Samma med träningen hemma, en häst måste man kanske hoppa lite mer innan tävling och den andra väldigt lite.

 

”Jag försöker räkna varje språng”

– Exempelvis King Edward hoppar jag väldigt sällan hemma, inte mer än lite cavaletti och småhinder för att hålla igång kroppen. Vissa hästar passar att gå mer intensivt och sedan en längre vila och andra mer utspritt över hela säsongen.
– Jag försöker räkna varje språng jag gör med min häst. Därför är det också otroligt viktigt att ha en plan i träningen, ta vara på varje språng man gör för om man tränar och inte får bra språng och försöker igen och igen kan det väldigt snabbt bli väldigt många språng. Om jag inte är nöjd får jag ändå säga att för hästen är det tillräckligt och ställa in den. Sedan får jag komma tillbaka när det är dags att hoppa igen.

Henrik von Eckermann - King Edward
Henrik von Eckermann – King Edward. Foto KimC.nu by Ateni AB

 

”Måste vi träna mycket blir det färre tävlingar”

– Samma som tränare, som jag är för Evelina (Tovek). Jag är inte bara tränare för henne utan också den som ska se vad som är bäst för hennes hästar. Måste vi träna mycket för hennes skull måste man göra färre tävlingar. Det går inte att göra båda delarna för då blir det för mycket för hästarna.
– Det är viktigt att man har en plan med tävlandet, men när man känner att hästen inte är i form, vare sig det är fysiskt eller psykiskt, så måste man kunna stå över en tävling.
– När man jobbar med hästar är det väldigt individuellt vad som passar varje häst bäst, så om jag inte har alla fakta framför mig är jag väldigt försiktig med att döma och peka finger mot vad andra gör.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.