Henrik von Eckermann. Foto: Fredrik Jonsving

Henrik von Eckermann: ”Man ska alltid låta hästen ha sista ordet”

Efter ett ofattbart framgångsrikt år berättar Henrik von Eckermann för Ridenews om sin framgångsrika filosofi när det gäller att matcha och ta fram hästar.

Läs den andra delen  idag – här hittar du den första delen!

Text: Cecilia Lönnell

Henrik von Eckermann - King Edward
Segern i Global Champions Tour med King Edward blev en av höjdpunkterna i Henrik von Eckermanns fantastiska år. Foto LGCT

Spelar ingen roll vilken nivå

Den kommande helgen skulle han rida en tvåstjärnig tävling i Peelbergen, som bara är tio minuter från hans och Janikas nya anläggning i Holland.
– Då har jag samma tänk som i Geneve, det spelar ingen roll att det ena är femstjärnigt och det andra tvåstjärnigt: Vad har den här hästen för möjlighet? Vad vill jag uppnå på den här tävlingen?

– Det är samma besvikelse eller tillfredsställelse oavsett hästens nivå. Det är att få fram rätt resultat som är det roliga, säger Henrik.

Henrik von Eckermann - Glamour Girl
Henrik von Eckermann – Glamour Girl. Foto LGCT

”Efter en tävling som Stockholm ska hon istället känna att detta var roligt och lätt!”

I Peelbergen skulle han starta Calizi, f 2013 e Cellestial (som en period reds av Rolf Göran Bengtsson) ue Stakkatol, och med samma ägare som King Edward. Henrik tar henne som ett exempel på hur han anpassar målsättningen till vad som passar hästen just nu.

– Henne håller jag på att bygga upp till nästa år, då jag hoppas vara med lite mer med henne, säger Henrik. Ekipaget gjorde tre starter utan placering i 1.40 på Friends (där ju Henrik sedan vann GP med Glamour Girl).
¬– Jag vill ju gärna alltid konkurrera med bland andra Peder, men Calizi är inte klar för det än. Hon behöver utvecklas och ska inte få några dåliga erfarenheter. Efter en tävling som Stockholm ska hon istället känna att detta var roligt och lätt!
– Det finns många som kan rida bra och vinna men det är just matchningen av hästarna som är precis lika viktigt, framhåller Henrik.

Upplägg efter ålder

– Uppläggen för mina hästar varierar med deras ålder. Självklart är alla hästar olika och det är svårt att göra en exakt plan från ung till färdig Grand Prix häst. Men om jag ska ge en generell plan så gör hästen som är mellan fyra och sju år väldigt få tävlingar på vintern. Målsättningen då är mer att komma till en viss utbildningsnivå under den perioden.
– När hästarna är åtta år så får de i slutet av året börja känna på lite mer av verkligheten i 1.45-hoppningar, så att de i mitten av året, då de är nio, kan vara med lite mer som andrahäst på de större tävlingarna.

”I alla planer man har ska man alltid låta hästen ha sista ordet.”

– När hästen är tio år så hoppas jag att den kan etablera sig i Grand Prix, men det är som sagt ett väldigt önsketänkande, och vägarna dit fram kan vara väldigt krokiga och olika, säger Henrik.

Henrik von Eckermann - King Edward
Henrik von Eckermann – King Edward. Foto LGCT

– När hästarna kommer upp i nio, tio års ålder ger jag ingen långtidsvila utan jag försöker sprida ut tävlingarna under hela året, så att hästarna kan återhämta sig bra utan att tappa kondition, smidighet och styrka. Förutom mästerskap försöker jag hålla mig till två klasser per tävling. Det viktigaste i slutänden att matcha en häst på ett bra sätt. I alla planer man har ska man alltid låta hästen ha sista ordet.

– Det tyckte jag var otroligt med OS. Att vi kunde ha alla de tre hästarna i toppform samtidigt och över hela tävlingen. Just att få till det är så svårt, och det är något som folk inte tänker på, som inte är insatta i sporten, avslutar Henrik. •••

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.