Henrik von Eckermann - King Edward. Foto KimC.nu by Ateni AB

Henrik von Eckermann världsetta – efter att FEI räknat om poängen

Henrik von Eckermann går in i VM i Herning som världsetta i hoppning. Det står klart sedan det internationella ridsportförbundet, FEI, räknat om den senaste världsrankningen.

I det svenska VM-laget är han i gott sällskap med:

• Malin Baryard Johnsson, världsetta 2003 med Butterfly Flip (rankingen fungerade annorlunda då).

• Rolf-Göran Bengtsson, världsetta januari – september 2012

• Peder Fredricson, världsetta oktober 2021 – maj 2022.

Den svenske hoppryttaren har under större delen av 2022 legat tvåa på världsrankningen i hoppning. Så såg det ut att bli även under VM-månaden augusti. Men efter att FEI räknat om den rankning som först presenterades, står det nu klart att Henrik von Eckermann för första gången kan titulera sig världsetta i hoppning. Se hela världsrankningen HÄR.

– Det känns som en stor lättnad. Det har varit en lång väg och något jag alltid drömt om. För mig är detta den största prestationen i min karriär – det är en sak att vinna en tävling och hålla hög nivå under en helg, men för att bli nummer ett måste man vara på en konsekvent hög nivå och lyckas nå 30 bra resultat för att få mer än 3 000 poäng, säger Henrik von Eckermann.

Henrik von Eckermann är Sveriges tredje världsetta i hoppning, efter Rolf-Göran Bengtsson 2012 och Peder Fredricson 2021-2022. På mindre än ett år har alltså två olika svenska hoppryttare toppat världsrankningen i hoppning.

– Det är en otrolig bedrift att bli världsetta. Det krävs så mycket under så lång tid för att nå toppen. Att vi i Sverige nu haft tre världsettor i hoppning, och två på så kort tid, det är makalöst starkt, säger Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning.

– Allt startade vid senaste OS. Vi hade ju en fantastisk prestation i Tokyo. Vi har sedan dess haft ett väldigt bra år på konstant hög nivå tack vare hela mitt team och mina hästar, speciellt King Edward och Glamour Girl. De har definitivt alla spelat en stor roll i att hjälpa mig bli världsetta, säger Henrik von Eckermann.

Det svenska hopplaget är favorittippat inför VM som avgörs i danska Herning under augusti.
– Att åka till VM i Herning som ny världsetta gör att man vill bevisa att man toppar rankningen av en anledning. Det kommer att bli en väldigt lång och tuff vecka eftersom det är så många saker som kan gå fel… Men jag har en fantastisk känsla och King Edward, och jag själv, är i fantastisk form. Jag ser verkligen fram emot att tävla i Herning, säger Henrik von Eckermann.

Fel datum för OS i Tokyo

Rankingen som FEI publicerade igår den 3 augusti hade Schweiz Martin Fuchs som världsetta. Men det visade sig att datumen för hoppningen i OS i Tokyo inte stämde i FEI:s kalender, då de omfattade alla de tre olympiska ridsportgrenarna. När man nu justerat datumen för hoppningen i Tokyo ändrades rankingen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.