En verklig show på alla plan är Herning Hingstekåring Foto: Wiegaarden Media

Herning Hingstekåring slår upp dörrarna – Ridenews guidar dig

Hingstar i långa rader, ett gäng svenska toppryttare som tävlar, Patrik Kittel som testrider och öppna stallar. Herning Hingstekåring är ett megaevent och i år blir det extra spännande, både sett till avel och tävling. Häng med!

Herning Hingstekåring

För den som aldrig besökt Herning Hingstekåring eller Dansk Varmblods Hingstekåring på Hernings Messecenter är det svårt att förklara. Mässområdet med utställare och försäljning är många gånger större än det vi hittar i Göteborg och på Falsterbo. För de som besökt den tyska megautställningen Equitana så är Herning kanske ett halvt Equitana utan att antal utställare och kvadratmeter är exakt avstämt.

Skillnaden idag jämfört med för bara några år sedan är att nu är tävlingsdelen ett internationellt event med CSI2* och 3*-iga hoppklasser oich en CDI4*-ig dressyrtävling. Det är i tillägg till den danska hingstpremieringen av 3-åriga hingstar, mönstring och slutgodkännande av 4-åriga hingstar som nu gjort sina 35-dagarsprov och ett stort antal presentationsklasser. I programmet står det presentationsklasser och det är en mer organiserad form av hingstvisning för äldre DWB-godkända hingstar . För danska uppfödare är den här veckan kanske det som helt och hållet avgör säsongens avelsbeslut.

Gallashow och clinic

I år och som alla år är det Gallashow på fredag och lördag kväll, hästiga tillställningar där dansk ryttarelit och andra personligheter bjuder på sig själva och sina hästar. Här finns dressyrhästarna som klarar strålkastarljus, publikbrus och väsen utan att bli evigt störda. Förra årets höjdpunkt var trefaldiga UVM-vinnaren Fiontini som tillsammans med Severo Jurado Lopez gjorde ett fantastiskt nummer.

Fiontini och Severo under Gallashowen 2018 Foto: Wiegaarden Media
Känner ni igen testryttaren från bruksprovet? Jo, det är Jan Møller Christensen Foto: Wiegaarden Media

SWB-hingstar som deltar

Västra Hoby Stuteri har haft stor framgång med att visa sin Springbank II VH (SWB f-14 e Skovens Rafael-De Niro, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Helgstrand Dressage, Västra Hoby Stuteri AB & Tina Hennix) som blev segerhingst 2018. Det var ett historiskt ögonblick när en svenskfödd gångartshingst kröntes till vinnare i dressyrförbundet DWB. I år visar de  Mr Grey VH (SWB e Grey Flanell-Dalwhinnie, uppf Västra Hoby Stuteri AB, äg Västra Hoby Stuteri AB & Helgstrand Dressage A/S) som oturligt skadade sig inför förra årets upplaga av Herrning Hingstekåring. Mr Grey VH var Sveriges högst bedömda gångartshäst 2018.

Springbank II VH (SWB) godkänns i DWB och kelar med sin uppfödare Tobias Hansson. Foto: Kim C Lundin
Charlotte Dujardin på Springbank II VH Foto: Kim C Lundin

Avelsevenemanget

I Dansk varmblod genomgår de 3-åriga hingstarna flera moment men de är utan ryttare och delvis disciplinspecifika. Samtliga mönstras på fast botten, det asfalteras ett springspår i en av arenorna enkom för detta ändamål, kantat med blomkrukor som brukar knockas av ystra hingstar. Hopphingstar löshoppas först en gång onsdag kväll som övning och sedan en gång till. Nämnden i DWB har genom åren inte lagt särskilt stor vikt vid om en hingst misslyckas just i Herning.
– Vi tittar efter de bästa momenten från förselektering i december, övning och sista tillfället och bildar oss en uppfattning om hingsten från hans bästa egenskaper, sa Karina Christensen, avelsledare i DWB under presskonferensen 2018.
Samtliga hingstar lösgalopperas och visas longerade, mönstras upp vid hand och travas inför nämnd och publik. Vid varje visning berättar speakern om stam, meriter, syskon, ”oldemor” och släktingar som ges stor tyngd i värderingen.
”Frasortering” – hingstar som ej accepteras väljs bort inför publik. Övriga som accepteras får sin kritik uppläst direkt inför publik. För hingsthållare som vill använda sin 3-åring under årets betäckningssäsong gäller att de ska mönstras in för 10-dagars observationstest. Det krävs för att få betäcka.

Insyning

Det är det sista de unga hingstarna gör på söndag kväll. Insyning innebär att hingsten visas riden av egen ryttare. Riden innebär att styrning, gas och broms fungerar samt galoppfattningar och att gott temperament är på plats. Testledaren för 10-dagars observationstesten är på plats och kan se hur hingstarna reagerar. Samtliga deltagande hingstar står sedan på en speciell anläggning där de rids och observeras. Tyngdpunkten ligger på att se att de inte har stallovanor, att de är ridbara och hanterliga. Efter 10-dagarstesten ges omdöme om gångarter, ridbarhet, temperament och uppförande i stallet. Efter passerat test ges de 3-åriga hingstarna tillstånd att betäcka. De behöver sedan göra ett 35-dagarsprov där mer fokus läggs på gångarter, ridbarhet och förmåga.

Anpassning till tyska krav

Danmark har sedan flera år en internationellt eftertraktad hingstkollektion med flera hingsthållare som verkar på flera marknader. För att spara de unga hingstarna har 10-dagars observationstestet byggts på med fyra dagar till för att motsvara ett tyskt 14-dagarsprov. DWB har gjort detta för att upprätthålla intresset för sitt eget system och samtidigt underlätta för hingsthållare med behov av att ha hingstar godkända i både DWB och tyska förbund. Det innebär inte att DWB själva kommer att anpassa sitt eget upplägg.
– Vi tycker att det är helt fel tillfälle att utvärdera hingstarnas gångarter under ryttare efter fem krävande dagar i Herning och sedan en observationstest, de är inte i sin bästa fas då, förklarade Karina Christensen, avelsledare i DWB under presskonferensen 2018.

Tidsprogram

Tidsplan Herning

Start- och resultatlistor

Start- och resultatlistor tävlingsklasser  
Livesändningar

Evenemangets hemsida

Hela hingstkollektionen med stam 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.