Eric Lamaze och hans OS-guldhäst Hickstead i Hong Kong 2008.  Foto FEI

Legendariska Hickstead och Eric Lamaze invalda i Hall of Fame

Igår kväll introducerades legendariska OS-guldhästen Hickstead, som tragisk dog på en tävling 2011, i idrottens Hall of Fame i Kanada tillsammans med sin ryttare Eric Lamaze.

– Jag tror det här är den största ära du kan få från ditt land, sa Eric Lamaze.
Hickstead var otrolig, helt enkelt unik. Tillsammans var vi stolta att få representera Kanada på världsscenen. Det här förtjänar han verkligen, jag fick bara åka med.

Vann OS-guld

Kanadensiske hoppryttaren Eric Lamaze, 53, tog med Hickstead OS-guld i Hong Kong (Peking-OS) 2008 där de även ledde laget till silvermedalj, vann lagsilver och individuellt brons i Panamerikanska spelen 2008, vann otaliga Grand Prixhoppningar inklusive Spruce Meadows, Geneve, Aachen, La Baule och Rom.

Under en världscuptävling i Verona i Italien den 6 november 2011 föll Hickstead, efter en avslutad runda, plötsligt ihop inne på hoppningsbanan och dog. Ekipaget gick i mål med fyra fel efter ett nedslag i mitten av banan. På väg ut från banan verkade Hickstead tappa balansen och föll ned med kraftiga ryckningar i kroppen. Tävlingen avbröts och det utbröt tumult på läktaren, så pass att flera personer fick föras ut.

Brusten kroppspulsåder

Efter en stund meddelades att tävlingen inte skulle återupptas och flera ryttare tågade in på banan, många av dem i tårar.

Enligt obduktionen drabbades Hickstead av en brusten kroppspulsåder. Han blev femton år gammal.

– Hickstead var en häst på miljonen och mina tankar går till Eric och alla i närheten av denna fantastiska häst. Detta är en hemsk förlust, men Hickstead kommer aldrig att glömmas. Vi kan vara lyckliga som har lärt känna honom, sa FEI:s dåvarande ordförande prinsessan Haya i ett pressmeddelande som skickades ut kort efter händelsen.

Behandlas ännu för hjärntumör

2017 drabbades Eric Lamaze av en hjärntumör. Han red ändå VM i Tryon 2018 men tog efter det ett halvårs uppehåll för att genomgå behandlingar. När han gjorde comeback i juni 2019 berättade han för första gången om sin cancer. Han behandlas fortfarande för cancern, men är aktiv i toppskiktet.

I våras meddelade Eric Lamaze att han inte var tillgänglig för uttagning till OS i Tokyo. Han angav sin hälsa som skäl, men sa också att han inte var motiverad att tävla individuellt, då Kanada inte åkte dit med ett lag. På grund av att ryttaren Nicole Walker dömdes för doping efter att laget kvalat till OS genom en fjärdeplats i Panamerikanska spelen 2020 förlorade kanadensarna sin OS-plats.

– Jag har alltid förknippat OS med att rida för det kanadensiska laget. Min framgång har kommit genom att jag haft mina lagkamrater där som kämpat tillsammans för att göra det bästa vi kan för vårt land.
– Som en soloartist kan jag inte se mig själv få tillräcklig motivation för att ta hem en individuell medalj. Jag kan inte vara en allvarlig konkurrent utan mitt lag.

Eric Lamaze har ett mångårigt samarbete med hästägarna Carlene och Andy Ziegler som äger Artisan Farms.

Ekipaget uppmärksammades vid en virtuell ceremoni under söndagskvällen.

Hickstead

 

Uppfödare Jan van Schijndel

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.